Muammer Çelik

Muammer Çelik

Nedir Eğitim Ne Değildir

Nedir Eğitim Ne Değildir

Yeni eğitim-öğretim yılı başlarken eğitimin benim için biraz da duygusal ve gözlemsel olarak bana hatırlattıkları üzerine yazmak istedim. Eğitimin ne olduğunu, ne olmadığını iyi bilelim ki ona göre eğitimin uygulama sahasına geçelim.

Burada öğretim mi önce gelir, yoksa eğitim mi önce gelir şimdilik bunun pek bir önemi yok. Çünkü neyin eğitimi yapılmalı ve nasıl yapılmalı denildiği zaman öğretim(bilgi) öne geçerken; öğrenmeye nasıl, ne zaman, nerede ve kiminle başlanılmalı sorularının yanıtı olarak ta eğitim öne geçer. Eğitimle öğretimin uyumu insanın ayakları gibidir. Sağ adım öğretim, sol adım eğitim olsa; yürüdükçe mesafe kat edilir. Eğitim-öğretim, öğretim-eğitim… gidilir. Bilgi olmadan eğitim olmaz, eğitmeden de bilgi bir işe yaramaz.

Neyse, eğitim nedir?

Eğitim: Bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla kasıtlı olarak istedik değişme meydana getirme sürecidir.

Eğitim: Belli bir bilim dalında, belli bir konuda bilgi ve beceri kazandırma, yetiştirme ve geliştirme işidir.

Eğitim: Eğriyi doğrudan, güzeli çirkinden ve hakkı batıldan ayırmak için yapılan gayrettir, çabadır.

Eğitim: İyidir, iyiliktir, güzeldir, güzelliktir. Eğitim olumlu olandır. Sadece kötülük üzerine, kötü olmak üzere yapılan tüm çalışma ve uğraşıya eğitim denmemesi gerekir. Öylesine ancak müfsid, bozguncu ve şer odağı denir. Çünkü eğitim ıslahdır, onu yapanlara da muhlisun denilir. Mesela; bir bahçenin ağaçlarının dallarını rastgele kırmaya ıslah denmez. Ama bağ bıçkısıyla düzgünce uçlarından almaya(kırılanlardan daha büyük dallar bile olsa), budamaya ıslah denir.

Eğitim: Ormandaki en kaba yontulmamış ağacın (kütüğün) işlenerek dünyanın en zarif, en güzel mobilyası olması gibi; kendi kızını diri-diri toprağa gömecek kadar vahşi bir insanın; sonra üzerine çıkan karıncanın yuvasını bulabilmesi için beş- altı kilometre yol yürüyecek kadar merhametli bir insana dönüşmesidir. Onun için;

Eğitim: Çalmayı-çırpmayı, vurmayı-kırmayı, sövmeyi-saymayı vs. öğretip gösterip alıştırmak değil, faziletli olmayı prensip edinip, asla ve asla bir pula meyletmediği gibi ayakkabı kutusu dolusu paraya bile asla tenezzül etmeden, ailesine, çoluğuna-çocuğuna zarar vermemek onların kursağına haram lokma koymamak üzere erdemli bir hayat yaşamaktır.

Eğitim: Bilgiyi bilmek, bilgiyi doğrulamak, doğruladığı bilgiyi özümsemek, özümsediğini uygulamak, uyguladığını doğru yaparak onu topluma mal edip hep beraber topluca uçuşa geçip huzura ermek ve ilerlemektir. Eğitim: İleride olmaktır, ilerici olmaktır. Gerici olmamak, yeni teknolojik gelişmeyi(ağır sanayiini)kendin yapmaktır. Onun-bunun yaptığıyla övünüp gavur aşıklığı yapmadan gerçek ilerlemenin adını koyup bunu hayata geçirip bulunduğu ülkesini dünyanın en güçlü, en modern ve en ileri teknolojik bir ülke olması için çalışmaktır.

Eğitim ne değildir.

Eğitim: Kötülük değildir, kötü olmak, kötülük üretmek eğitim olamaz. O ancak bozgunculuktur.

Eğitim: Kişilerin, grupların, siyasetin…vs. kendi heva ve heveslerini tatmin etmek için kullandıkları bir oyuncak malzemesi değildir.

Eğitim: Kuru bir maddiyat değildir. Para kazanma aracı, rahat bir hayat geçindirme aracı da değildir. Şayet öyle görülür, öyle algılanır ve birçok insan da bunu böyle uygularsa o zaman seksen beş milyonun hepsi eğitmen olmak ister. Bu da hiçte sağlıklı bir sonuç vermez.

Eğitim: Yenilgiyi kabul eden, Koronaya teslim olup onun ve masonların istediği şekilde hareket etmek eğitim değildir.

Eğitim: Tepeden inme değildir. Eğitim kadrosuna dışarıdan baskı yaparak yapılan işe eğitim denmez. Eğitim doğruluk üzerinde özgür olmalıdır

Eğitim: Kademeleri birleştirerek haksız sonuç doğuracak eşitlikçi anlayış eğitim değildir. Çalışan-çalışmayan, bilen-bilmeyen, iş yapan-yapmayan ve tembel(kaytarıcı)-çalışkan(azimli) ortaya çıkarılmalı ve hak-adalet çizgisinde hareket edilmelidir. Bu uzun girişten sora ki; dünyanın başından sonuna kadar her zaman her yerde, her şeye ve herkese yapılan, yapılabilecek olan eğitimin bu kadar kısa bir girişi olamaz olmamalıdır. Evet, yine de bu girişten sonra eğitimin işlevsel yönünün ileride üzerinde dururuz inşallah. Eğiten ve eğitilen tüm eğitim kadrosu kardeşlerimize yeni eğitim-öğretim yılının hayırlı olması ve en iyi eğitimlerin sizin olması dileğiyle başarılar diliyorum.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Çelik Arşivi