Rumeysa Zügül

Rumeysa Zügül

Mevlana çarşısı alanına ağaçlandırma bekliyoruz

Mevlana çarşısı alanına ağaçlandırma bekliyoruz

Kimilerinin çok, kimilerinin az hatırası olan bir mekan. Mevlana Çarşısı..

Şimdilerde yıkılıyor. İnsanoğlu yıkmaya değil, inşa etmeye meyillidir, öyle olması gerekir. Ama bu kez daha güzelini inşa etmek için, yıkmak gerekliydi. Öyle de oldu.

Belki çok konuşuldu, çok dillendirildi fakat icraata dökmek Uğur İbrahim Altay başkana nasip oldu. O da geçti kepçenin içine, taktı baretini kazmayı vurdu. Yahu amma da abarttınız, bir binanın yıkılması neden bu kadar konu oldu diyenleriniz olabilir, küçük bir adım gibi görülebilir ama bittikten sonra önemini ve farkını çok iyi göreceğiz. Konya için çok güzel bir adım oldu, emeği geçenleri ve sayın Uğur İbrahim Altay'ı tebrik ediyorum.

Gerçekten Mevlana Türbesinin çehresi değişecek, türbeden çıkanlar geze geze Tarihi Bedesten Çarşısı'nın içine kadar yürüyecek. Konya'nın turizmi için ayrı, o bölgenin atmosferi için ayrı öneme sahip.

Ahhh. Bir de Mevlana Meydanı'nda bulunan ağaçlar da yerinde kalsaydı. Arada aklımıza geliyor yine hayıflanıyoruz değil mi? Mevlana Meydanı'ndaki ağaçların kesildiği zamanlar, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tahir Akyürek'ten dinlemiştik bu ağaç kesiminin sebebini. Akyürek demişti ki: "Ağaçların köklerinin su tutması sonucu, türbe içinde sandukaların nemden zarar görmeye başladığı için, ağaçların kesimi zaruri olmuştur."

Başka bir çözüm bulunamaz mıydı bilmiyorum, lakin sonuç olarak Mevlana Türbesi'nin hemen ön kısmı artık ağaçlı alan olmaktan çıktı.

Ama Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı'nın yıkımı ile birlikte yenilecek bu bölge en azından ağaçların olduğu bir planlama yapılmasını bekliyorum. Meydandaki ağaçlar türbe içine zarar veriyor ise, caddenin bu tarafında kalan kısmını ağaçlandırmak plan dahilinde olmalı. Biz  isteriz ki, o ağaçların altında serin gölgeler oluşsun. Umarım, yetkililer de bu konuda bizlere kulak verirler.

Bir de şu var.. Simge!
Şehirleri tanıtımında sosyal medya artık ciddi manada öneme sahip. Bir selfie pozunda yer alacak "simge" içerikli bir yapı, Konya'yı sosyal medyada çok dikkat çekici yapar. Ee selfie pozları demişsek, sosyal medya demişsek bu mecranın sahibi daha çok gençler oluyor elbette. Demem o ki, Mevlana Çarşısı'nın yıkımından sonra bölgeye yapılacak yeni çalışmanın içinde simge içerikli ve belli büyüklükte bir yapı olsun. İster Etliekmek simgesi, ister peynir şekeri, ister 42 rakamları, ister Yeşil Beyaz renkli bir bayrak.. Ama önüne geçip bu simgeyi arkaya fon yaptığınızda ve selfie fotoğrafı çektiğinizde Konya'yı simgeleyen bir şey olmalı. Konya yazılarından bahsetmiyorum, bu yazıları artık her şehirde görmek mümkün. Öyle bir şey olmalı ki, çok dikkat çekmeli. Sosyal medyada paylaşıldıkça Konya'nın yeni çehresi kendisini göstermeli.

Burdan Uğur İbrahim Altay başkanımıza sesleniyorum, başkanım otobüs durağından canlı canlı maske uyarısı yapma fikrini uygulayan tek belediye başkanı olarak siz farkınızı ortaya koymuştunuz. Bu bahsettiğim bölgeye de eminim harika bir simge bulursunuz. Ve yaparsanız, ilk selfie pozunu benimle vermenizi isterim :)

Konya için çok heyecanlıyım ne yapayım...
Başka Konya yok!
O yüzden heyecanımız da boş değil.. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Rumeysa Zügül Arşivi