Rumeysa Zügül

Rumeysa Zügül

Konya’nın şehir hafızası kimlerde?

Konya’nın şehir hafızası kimlerde?

Büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Selçuklu’nun Başkenti olmuş ve tarihten bu yana her zaman gözde bir şehir olmayı başarmış olan Konya’da ihmal edilen bir konuların ilk sırasında bana göre “vefa” yer alıyor. Şunu kabul edelim, bu şehirde hayatta iken kıymeti bilinmeyen, değeri anlaşılmayan pek çok isim ne zaman ki ahirete göç etti o zaman ön plana çıktı.

**

Maalesef Konya bu anlamda zamanında değer vermeyi layıkıyla yerine getirmiyor. Bakınız Ahmet Özdemir buna net bir örnek. Teknolojiyi hayatın her alanında kullanırken, ne çok kıymetli şahsiyetleri fotoğraf veya video ile kayda alıp şehir hafızasına katkıda bulunma telaşımız olmamış. Biz diye konuşuyorum evet, çünkü bu şehirde asıl basın mensuplarının şehrin yerel hafızasına hizmet etmesi lazım. Gözümüzün önünde ve ulaşma imkanımızın kolay olduğu bir çok isim bugün bile aslında tarihe not düşecek cümleleri söylemek için onlara ulaşmamızı bekliyor.

**

Bu konuya nerden geldim? Beni tanıyanlar bilir, Konya’yı öncelikle turizm açısından daha sonrasında tarih ve kültürel olarak her daim daha ileriye taşıma çabam vardır. Bu, mesleğim haricinde sevdiğim ve ilgi duyduğum bir alan. Bu şehir için ne yapabiliriz diyerek sürekli bir düşüncem ve projelerim vardır. Bu fikirlerimi zaman zaman şehir yöneticileri de paylaşıyorum elbette ve güzel gelişmeler de yaşanıyor. Birkaç gün önce Konya’nın meşhur Hayat Tostçusu, çok kıymetli ağabeyim Hasan Basri Sayı ile bir röportaj yaparak ahilik haftasında Hayat Tostçusu’nun başlangıçtan bu yana hikayesini haberleştirmek istedim. Röportajın kamera arkası kısımlarında Hasan ağabeyim ile bolca sohbet ettik. Kendisi biraz buruktu, dedi ki “Ahilik Haftasında bizi bir tek sen hatırladın…”

**

İşte yazının en başındaki noktaya geliyor konu, Hasan Basri Sayı ismi, bu şehir ile müsemma olmuş bir isim. Samimiyeti ve sohbeti ile Konya’nın önde gelen esnaflarından bir tanesi ve çoğumuza bir telefon kadar uzak; yahut dükkanına yolunuz düşerse karşılaşma ihtimaliniz çok yüksek. Ama tesadüflere bırakmadan bile isteye hatırlamak lazım, yani önemsemek lazım. Rast gelindiğinde “oooo Hasan abi nasılsın, ne var ne yok?” demekten öte kadir kıymet vermek lazım.

**

Bakınız Konya’da Hasan abi gibi nice isimler var, üstelik bu isimler Konya’nın tarihi hafızasına da sahipler. Eğer ki, Konya’ya dair araştırma yapacaksanız, tarihte yer alan farklı alanlar ile ilgili bilgilere ihtiyacınız var ise, bu isimlerle mutlaka bir araya gelmeniz gerekiyor. Şehir hafızası önemli ve bu hafıza şuan yaşayan önemli isimlerin belleğinde kayıtlı, internet size çoğu zaman genel bilgiler verir ama detaylar insan hatıralarındadır.

**

Özetle, vakit geçmeden Konya’nın saygıdeğer büyüklerini şimdi hatırlamak ve kıymet vermek gerek. Yarına, kim öle kim kala…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Rumeysa Zügül Arşivi