Marketlerde fiyat düşüşü olmayacak!

Marketlerde fiyat düşüşü olmayacak!

Temel gıda ürünlerinde KDV oranı yüzde 8'den 1'e düşürüldü. Vatandaşta “Market fiyatları düşecek” beklentisi oluştu. Kalkınma İktisatçısı Prof. Dr. Mehmet Alagöz ve Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, “Fiyatlar bu şartlarda düşmez” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada temel tüketim maddelerinden alınan yüzde 8'lik KDV oranının yüzde 1'e indirildiğini duyurdu. Gıda ürünlerindeki yüzde 8 KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı da Resmi Gazete’de yayımlandı. KDV indirimi uygulan temel gıda ürünleri listesi şöyle; “Pirinç, bulgur, nohut gibi tüm bakliyat ürünleri, su, çay, şeker, tuz, sıvı ve katı yağlar, kırmızı et, beyaz et, balık, süt, yoğurt, peynir, zeytin, yumurta, patates, soğan, biber, domates, salatalık gibi sebze ürünleri, meyveler, konserveler, turşu, salça, reçel, bal, pekmez, tahin helvası, fındık ezmesi, çikolata, lokum, bisküvi, kraker, gofret, pasta, kek, baklava, yufka, makarna, şehriye, tahıl gevreği, fındık, ceviz, antep fıstığı, badem gibi kuruyemiş ürünleri, baharatlar ve bebek mamaları.” Gıda ürünlerinde KDV oranının yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesi ile birlikte market fiyatlarında da indirim bekleniyor.

MARKET FİYATLARINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ BEKLENTİSİNE GİRİLMEMELİ

Kalkınma İktisatçısı Prof. Dr. Mehmet Alagöz, hayat pahalılığının gıdadaki KDV oranını indirerek ortadan kalkmayacağını ifade etti. Çiftçinin, sanayicinin, esnafın maliyetlerinin azaltmasının elzem olduğunu dile getiren Alagöz, “Geliri artırmak lazım. Çalışanı ve üreteni koruyacak kalıcı politikalar lazım” dedi. KDV indiriminin piyasaya nefes olmayacağını aktaran Alagöz, “Artan maliyetleri de durdurmak gerekir. Tüketicinin ucuza ürün tüketmesi için maliyetlerin düşürülmesi şart. Bu ortamda tüketicinin market fiyatlarında büyük düşüş beklentisine girmemesi gerekir. KDV'nin indirilmesiyle berabere sadece yeni fiyat artışları engellenir. Üretici maliyetleri aylık zaten yüzde 8-9 oranında artıyor. Bu popülist bir yaklaşımdır, Kısa vadeli, sorunları çözmeye yönelik değil, zaman kazanmaya yönelik bir yaklaşım” şeklinde konuştu.

adsiz-005.jpg

VATANDAŞ YUMURTANIN MAKARNANIN FİYATININ DÜŞMEDİĞİNİ GÖRECEK

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç ise şunları söyledi: “Daha önceki tecrübelerimize dayanarak söylüyorum; KDV indirimin market fiyatlarına yansımasını beklemiyoruz. Temel gıda ürünlerinde yapıldı indirim. Ayçiçek yağında fiyatlar aşırı yükseldi ancak fiyat düşmedi. Sebep belli, fiyatları yükseltenler belli ancak fiyat düşürülemiyor.

adsiz-006.jpg

Vatandaş, yumurtanın makarnanın fiyatının düşmediğini markete gidince görecek. Yüksek fiyat politikası sadece yüksek girdi maliyetleriyle açıklanamaz. Çok bilinmeyenli bir denklem yaşanıyor. Her köşe başına market açılıyor. Ortada esnaf diye bir şey kalmıyor. Tek bir masadan ve noktadan Türkiye'yi yönetiyorlar. Fiyatlarla istedikleri gibi oynuyorlar. Bir tekelleşme var. Caydırıcı cezaların devreye sokulması gerekiyor. Ancak meselenin üzerine gidilmiyor. KDV indirimi bize başka yerden gelecek. Pansuman tedavilere ihtiyaç yok. Uzun soluklu çalışma ve politikalara ihtiyaç var.”

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.