Konya Üniversitelerinde Düşüş Sürüyor
Konya’ya teknik üniversite ya da ikinci üniversite kurulması yıllar öncesinde şehrin haklı talepleri arasındaydı. AK Parti iktidarı ile birlikte bu istek yerine getirildi.
Öyle ki, Konya bırakın ikinci üniversiteyi, 2’si vakıf 5 üniversiteye kavuştu.
AK Parti’nin her şehre üniversite projesi kapsamında, Türkiye’de akademik yapıların sayısı 209’a ulaştı. 131 devlet üniversitesinin 11’i teknik üniversite, 2’si güzel sanatlar üniversitesi ve 1’i yüksek teknoloji enstitüsü. Bu sayı içinde Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi, Polis Akademisi ve Milli Savunma Üniversitesi yer alıyor. 75 üniversite ise özel ya da vakıf üniversitesi olarak sınıflandırılıyor.
***
Konya’da ilk önce Selçuk Üniversitesi bölündü. Necmettin Erbakan Üniversitesi kuruldu. Sonra Selçuk bir daha bölündü. Konya Teknik Üniversitesi kuruldu.
Konya’daki akademik camia ve yöneticiler sanırım üniversite sayısının artmasının yöntemini böyle düşünmemişti. Onlar daha özgün, daha nitelikli, ODTÜ, Yıldız Teknik ya da İTÜ ile yarışacak bir üniversite düşlemişti. Ama öyle olmadı.
***
Gazetemizde Emre Özgül imzalı haberde, Konya’daki üniversitelerin durumu analiz edildi. Tablo epey karanlık. QS Türkiye Üniversite sıralaması, THE Türkiye Üniversite sıralamaları ve URAP Türkiye Üniversite 2022 sıralamasında Konya'dan hiçbir üniversite ilk 10'a giremedi. Türkiye geneli ve Konya'da üniversiteler artık akademik başarılarıyla değil, etik olmayan, liyakatsiz atamalar ve uygulamalarla daha çok gündeme geliyor. Niteliksiz atamalar üniversitelerin başarısına olumsuz yansıyor.
Sonuçlar, küçükken okul kantininden aldığımız tostları hatırlattı nedense bana. Tostun içinde kaşar bulunmadığı şüphesiyle, akademide bilim olmadığı ihtimali kıyasıya yarıştı kafamda.
***
Öğrenci memnuniyeti, mezunların iş bulma olasılığı, yayımlanan akademik makale oranlarında da Konya’daki 5 üniversite her geçen yıl geriliyor. Dünyada ilk 1000 sıralamasında sadece Selçuk Üniversitesi yer aldı. Bizim vakıf üniversitelerinin durumu da iç açıcı değil. 2020-2021 URAP laboratuvarı tarafından yayınlanan rapora göre KTO Karatay, Türkiye'nin 120. başarılı üniversitesi oldu. Aynı raporda Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi 128. sırada yer alırken, KTÜN bu listeye giremedi.
Bu karanlık tablodan aydınlık bir sonuç çıkarmak hayalperestlik olur.
***
Şimdi aynı bölümlerin puanlarına göre üniversite kıyaslaması ile bu işi netleştirelim.
Boğaziçi Üniversitesi elektrik elektronik bölümü sıralamada ilk 1500 ile öğrenci alıyor. Bu sayı ODTÜ için 2 bin, Hacettepe için 8 bin. Konya Teknik Üniversitesi elektrik elektronik mühendisliği 117 bin ile öğrenci alırken, bu sayı Selçuk Üniversitesi için 134 bin, Necmettin Erbakan Üniversite için 197 bin.
Bilgisayar mühendisliğini İTÜ 1200, Galatasaray Üniversitesi 3 bin, Yıldız Teknik 5 binle kapatırken, Konya Teknik Üniversite 64 binle öğrenci alıyor. Selçuk Üniversitesi ise 69 binle öğrenci yerleştiriyor.
Boğaziçi Üniversitesi Fizik öğretmenliği bölümüne 58 binle öğrenci alırken, Necmettin Erbakan Üniversitesi 246 binle adayları yerleştiriyor.
Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girmek için ilk 200, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi için ilk bine girmek gerekirken, bu sayı Selçuk Üniversitesi için 22 bin.
Örnekleri çoğaltabiliriz.
Ancak bir gerçek var ki; bu gerileme her yıl devam ediyor. Üniversitelerimizi yöneten rektörlerin, bu iç karartıcı tabloyu düzelterek, Konya’nın yüzünü ağartmaları gerekiyor.
Eğitim ve bilim ağır konular. Yazmak bile acıktırıyor insanı. Şimdi çift kaşarlı, karışık bir tost yapacağım, ilkokul yıllarındaki içi boş olanlara inat.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.