Konya sanayisinin yükünü Suriyeliler çekiyor

Konya sanayisinin yükünü Suriyeliler çekiyor

Türk-İş Konya Şube Başkanı Abdülkadir Tamak, “İş beğenmiyorlar diyerek, gençlerimize haksızlık yapılıyor. 150 kişilik işçi ilanına 70 bin kişi başvuruyor. Hani gençler iş beğenmiyordu” dedi

“Gençler iş beğenmiyor, gençler masa başı iş istiyor” tartışmaları devam ederken, bir açıklama da Türk-İş Konya Şube Başkanı Abdülkadir Tamak'tan geldi. Tamak, sanayilerde Suriyeli vatandaşların çalıştırıldığını, esnafın ve sanayicinin daha çok Suriyeli çalışanları tercih ettiğini dile getirdi. Konya hayvancılığının yükünü de Afganlıların çektiğini hatırlatan Tamak, “Ucuz işçilik işimize geliyor ama bu çok yanlış bir yaklaşım” dedi.

SİGORTA YOK DÜŞÜK ÜCRET VERİLİYOR

Sanayide çalışan Suriyelilerin büyük bir kısmına sigorta yapılmadığına dikkat çeken Başkan Tamak, “Sigorta olmadığı gibi bir de düşük ücretler veriliyor. Esnaf ve sanayici bu durumdan memnun” şeklinde konuştu. Bu konunun büyük bir sorun olduğuna vurgu yapan Tamak, sorunun çözümü için kimsenin konuya da sağlıklı yaklaşmadığını belirtti.

HANİ BU MİLLET İŞ BEĞENMİYORDU?

“Gençlerde iş beğenmemezlik var” söylemlerine de sert çıkan Türk-İş Konya Şube Başkanı Abdülkadir Tamak, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu söylem, gençlerimize iftara atmaktan başka bir şey değildir. Evet, 'gençlerde iş beğenmemezlik var' denilerek, gençlerimize büyük bir haksızlık yapılıyor. Üniversite mezunu çocuklarımıza 'git sanayide çalış' deniliyor. O zaman ne anlamı kaldı üniversite okumanın? Böyle bir anlayış olabilir mi? Bir gencimiz sanayide ara eleman olarak çalışacaksa ne diye üniversite okuyor? 150 çöpçü alınacak. İlana çıkılıyor ve 70 bin kişi işe girmek için başvuru yapıyor. Hani bu millet iş beğenmiyordu? İnsanlar bugün 'İşsizim, iş yok' diyor. Bakın tekrar söylüyorum, gençlere iş beğenmiyorlar diyerek, ciddi şekilde iftira atılıyor. Bunu en çok da kendilerini haklı çıkarmak isteyen, ucuza işçi çalıştıran, işçisine sigorta yaptırmayanlar söylüyor. Yanılıyorlar.”

KÜTÜKCÜ 'MİSAFİRLERİMİZ İŞ GÜCÜNE DESTEK VERİYOR' DEMİŞTİ

Konya Sanayi Odası Başkanı ve aynı zamanda Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, Kanal 42 Televizyonu’nda yayınlanan Reaksiyon Programı’nda gazeteciler Rumeysa Zügül ve Muhammed Okur’un sorularını cevaplamıştı. Kütükcü, iş beğenmemezlik tabirinin itici bir tabir oldğunu ifade ederek şunları söylemişti: “Sahadaki sanayicinin ihtiyacı olan çalışan profili ile işsizlerimizin nitelik profilinin örtüşmediğini görüyoruz. Bu nitelik örtüşmezliğini aşmamız gerekiyor. İş beğenmemezlik tabiri biraz itici bir tabir. Ben buna örtüşmemezlik demeyi tercih ediyorum. İş arayanlar, sanayicilerin onlara teklif ettiği işleri tercih etmiyor. Türkiye’de işsizlik bir sır değil. İşsiz dediğimiz arkadaşlarımızın meslek gruplarına ya da niteliklerine bakalım onları bir harita oluşturup belirleyelim, bir de sahadaki ihtiyaca bakalım bunları belirleyelim. Bu ikisini örtüştürdüğümüz zaman, işsiz olması mümkün değil.” Kütükcü, ayrıca şunları dile getirmişti: “Yabancı misafirlerimiz, iş gücüne ciddi bir destek veriyor. Bu yanlış da değil bir taraftan baktığınız zaman. Gerek tarım hayvancılık alanında gerekse sanayi üretimi alanında. Her sektörde aynı ölçüde değil ama belli sektörlerde de ciddi katkı veriyorlar. Ancak bunu genele şamil etmek doğru olmaz.”

MUSTAFA ÜNÜVAR

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
32 Yorum