Konya Hal Başkanı Pirinç: Çiftçiyi ayakta tutun

Konya Hal Başkanı Pirinç: Çiftçiyi ayakta tutun

Rusya Ukrayna savaşı Türkiye’yi etkiledi. Rusya ve Ukrayna Türkiye’nin en çok meyve sebze ithalatı yaptığı ülkeler konumunda.

Bu iki ülkenin savaşması Türkiye’nin ihracatını durma noktasına getirdi. Sınırdan dönen meyve sebze yüklü nakliye araçları hal piyasalarını düşürdü. Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı harekât tüm dünyayı etkilediği gibi Türkiye’yi de olumsuz etkiledi. Türkiye’nin en çok meyve ve sebze ihraç ediyordu ancak iki ülkenin savaşması meyve sebze ihracatını durma noktasına getirdi. Sınırdan dönen meyve sebze yüklü nakliye araçları haldeki fiyatları düşürdü. Vatandaş açısından iyi haber olsa da üreticinin malı elinde kalabilir. Adnan Menderes Meyve ve Sebze Hal Başkanı Adnan Pirinç, ihraçtan dönen meyve ve sebzenin fiyatlarını düşürdüğünü dile getirirken Türkiye’nin ihracat pazarının Rusya ve Ukrayna ile sınırlı kalmaması gerektiğini ifade etti. "Rusya ve Ukrayna, Türkiye için ciddi bir pazar. Özellikle örtü artı dediğimiz tarımda iyi bir pazar. Şimdi etkisi şöyle oldu oraya giden mallar tekrar iç piyasaya dönmek zorunda kaldı. Kapılar kapalı olduğu işin tırlar dönüyor. Hala orda bekleyenler var. Onlar da dönecek. Arzın dengesi bozulmuş oluyor. Yani yırt dışına çıkacak ürün iç piyasaya geri dönünce sıkıntı oldu. İç piyasanın da kendine göre bir arzı var. Dolayısıyla talebin çok üstünde ürün var iç piyasada. Bu müzakere devam ettiği sürece malda değer kaybı olacak. Fiyatlar ürün durumuna göre yüzde 30 seviyesinde bir düşüş yaşadı. Tabi burada üreticinin ve ihracatçının zarar etmesi iyi bit durum değil.

Kendi kendine yetebilen bir ülke durumundayken tarım politikanızı düzenlemezsek, bazı şeylerde sadece belirli noktalara bağlı kalırsak yani daha değişik pazarlar hazırlamazsak, sadece Ukrayna ve Rusya pazarında durup Avrupa pazarına açıklamazsak, yeni pazarlar yaratamazsak üretici ve ihracatçı zarar eder. Sonuç olarak da ülkemiz zarar eder.’’ Pirinç ayrıca Türkiye’nin tarım politikasını da eleştirdi. "Bizim kendimizi geliştirmemiz lazım. Zincir marketlere karşı geleneksel pazarlarımızı geliştirmemiz lazım. Üretimin girdi maliyetlerini düşürecek politikalar uygulamamız lazım. Girdi maliyetleri çok yüksek. Avrupa’daki gibi çiftçiye mazot desteği, elektrik desteği vermeliyiz. Gübre fiyatları aldı başını gitti. Tabi bunun yanı sıra ithal olan sera malzemeleri olsun tohumlar olsun bunların hepsi çok yükseldi. Bunlar tabi üretimi etkileyecek unsurlar. Bunları daha makul fiyatlarla ürettirebilirsek çiftçiye üretim artsın. Çiftçiyi de ayakta tutmak lazım."

MUHARREM DURSUN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum