Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Kara Tren ve YHT

Kara Tren ve YHT

Valimizden davet geldi mail ile
TCDD Genel müdürü yeni başlayacak olan Konya – Eskişehir hattı ve diğer programlar hakkında bilgi sunacakmış.
Düştük yola bizim miadı dolmak üzere olan tabanvayla yalpalaya yalpalaya…
Yola düşünce bizim bellek durur mu? Yıllar evveline kayıverdi
Yıllar evveli dediğim yaşamım içinde olan otuzdan başlayan yıllar.
Trenden başka şehirlerarası vasıta bulamayan yolcular, şehrin içinde de bulamadıkları için.    
Kimi heybelerini omuzuna atmış, kimi deri veya tahta bavulla şehrin en ücra köşesinden tabanvayla Kara trene binmek için yola çıkardı demek yetmez çıkardım da!
Tren saatinden iki saat evvel evden çıkanlar eski binanın genişçe bekleme salonunda kışın üşüyerek gişe önünde itişe itişe bilet almaya çalışırlardı.
İş onunla kalsa iyi bilet alıp kara tahtaya bakınca eyvah ederlerdi ama ne çare.
Kara tahtada trenin gelme saati en az dört çoğu zaman ona varan rötar yapacağı yazılı olurdu.
Tren gelince şöyle bir kompartımana atabilecek misiniz ne gezer!
Kırmızı kadife kumaşlı dört kişilik yerler boş da olsa Milletvekillerine ait olduğu için giremezsiniz. Diğer dört kişilik yeşil kadifeli yerlerinde çok pahalı olmasıyla kesesi bol tüccarlar oturduğu için giremezsiniz
Sekiz kişilik tahta yerlerde de on kişi oturunca vagonun koridorunda ayakta seyahat ederken üstünüzden gelen geçene de yol verirdiniz.
Konya – İstanbul ile Konya – Ankara arası yolculuk normal yirmi dört saat idi ama bu saatte gelenler büyük başarılı olurdu çünkü yukarıda da dediğim gibi onar saatlik rötarları ekleyecektiniz.
Uzatmayayım da bir hatıratımı yazmadan geçmeyeyim.
1943 Şubat ayının otuz santimden fazla karlı bir günü. Rahmetli babamın öğretmenlik yaptığı Güvenç köyünden Konya da ki okuluma gelmek mecburiyeti var.
Başka yolcularla açık köy arabasının atlarını bile kürkleyerek, kürkler içinde dağ başında ki Bozdağ istasyonuna varıyoruz.
Tren altı saat rötarlı imiş. Tabii daha da artmazsa. Küçük ve soğuk bir odaya alındık
 Sonra sobayı yaktılar. Dağın başında yedi saat treni bekledik. Geldi ama vagonların koridorları bile hınca hınç dolu.
Mecburen yük vagonuna bindik titreye titreye Konya’ya vasıl olduk.
Bir o günler birde bu günler derken Gar misafirhanesine girdim.
***
Toplantı açılışını Önce Sayın Vali’miz Sayın A. Nezih Doğan yaptı   
Konya’nın kendisini geçmişe göre daha güçlü hissettiğini belirtirken,. Konya’nın artık hızlı trenle önce Ankara’ya sonra Eskişehir’e bağlandığını ifade etti.
Sayın Doğan, “Böylece Konya kendisi için biçtiği 2023 vizyonunu daha yakından görme, daha iyi anlama fırsatı yakalamış oldu. Karayolları Genel Müdürlüğü Türkiye’nin dört bir yanını duble yollarla donattı. Şimdi Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü bir yarış halinde duble demir yolları yaparak bizim 2023 vizyonumuzu desteklemeye devam ediyor.
Bizim Konya olarak iki temel hedefimiz var. Bunlardan bir tanesi ürettiğimiz mal ve hizmetleri dış pazara açacak demir yollarına ihtiyaç olunması. Bu anlamda demiryolları genel müdürlüğü Ankara-Karaman üzerinden Mersin Limanı’na bağlayan demir yolu projesinin ihalesini gerçekleştirmiş oldu. Bizim ikinci önemli beklentimiz de, bu yıl içerisinde özellikle 29 Ekim 2013 tarihinde açılacak İstanbul-Konya trenleriyle artık biz tam anlamıyla dünyayla da bağlanmış olacağız” dedi
Devam ederek, Konya’nın kendisini geçmişe göre daha güçlü hissettiğini belirtti. Konya’nın artık hızlı trenle önce Ankara’ya sonra Eskişehir’e bağlandığını ifade eden Vali Doğan, “Böylece Konya kendisi için biçtiği 2023 vizyonunu daha yakından görme, daha iyi anlama fırsatı yakalamış oldu.” dedi
***
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de,
“Demir yolları gece gündüz çalıştı ve Konya’yı önce Ankara’ya sonra Eskişehir’e hızlı trenle bağladılar. Arkasından İstanbul-Konya başlayacak. Konya-Karaman derken Konya’mız demir yolu yolculuğunda bir kavşak noktası haline gelecek. Başta Sayın Başbakanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi
***
TCDD Genel Müdürü Sayın Süleyman Karaman ise, Konya-Eskişehir hattının demiryolları için çok önemli olduğuna değinerek, bu hattın yerli sanayinin, yerli müteahhidin
ve yerli mühendisin ürünü olduğunu anlattı.
Karaman, “Onun için bizim açımızdan dünyaya açılmanın da bir sonucu olarak görüyoruz. Diğer hatlarda yabancılar çalıştı ama burayı hep yerli yaptık. Bu hattın ikinci bir özelliği de, İstanbul’a, Bursa’ya açılışı. İki tarafı birden yapıyoruz. Belki İstanbul önce açılacak ama daha sonra Bursa açılacak. Konya-Karaman-Adana-Mersin-Osmaniye ve Gaziantep bu bölümlerde birçok yerin ihalesini yaptık. Sadece Konya-Karaman değil, Gaziantep-Osmaniye ve o aradan Adana-Mersin arasını da bitirdik, ihalesini yapıyoruz. İnşallah çok kısa bir zamanda buradan yüksek hızlı trenle İstanbul’a, aşağıya yani güneye de hızlı trenle gidilecek. İstanbul’a giderken 300 kilometrelik trenlerle gideceksiniz. Ancak Adana-Mersin’e giderken bu hız 200 olacak. Çünkü oradan yük de taşıyacağız. Konya’nın yükünü limana indirmek için hem yolcu treni, hem de hızlı yük treni çalışacak” dedi.
***
Konuşmaları özetle belirtmiş oldum çünkü tamamına yerim yok
Böylece dün günlerce ve eziyetli yapılan yolculuklar “Kara Tren Gelmez Ola” türküsünü bile yakmışken…
Şimdi kısa zamanda koltuğunuzda kahvenizi içerek yapıyorsunuz.
Tabii YHT olmayan hatlar için hafiflese de. Yine aynı nakarat vardır sanırım
Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi