Dr. İbrahim Büyükeken

Dr. İbrahim Büyükeken

Kapımızdaki tehlike!!

Kapımızdaki tehlike!!

Son 2 yıldır devam eden kuraklığın pençesindeki ikinci kışı karşılıyoruz. Geçen sene başlayan yağışsız periyod ikinci yılına girdi…Endişelerimiz her geçen gün daha da artıyor…

**

Yaz, kış, sonbahar ve ilkbahar derken beklediğimiz yağışlar bir türlü gelmedi. Ülkemizin bir bölümü sel felaketiyle boğuşurken, bir kısmı da kuraklık tehdidiyle karşı karşıya…

**

Geçtiğimiz hafta yıllık izindeydim. İzni de fırsat bilerek köye de gittim. Son iki yıldır etkili olan kuraklığa bir kez daha şahit oldum…Susuz kış kapıda maalesef...

**

Önceden her sonbaharda düşen yağmurlar Kasım ayının sonu gelmesine rağmen hala düşmedi. Çiftçi mecburen yer altı sularından faydalanmak zorunda kalıyor…Yer altı suları da alarm veriyor ne yazık ki!

**

Güz döneminde kullanılan yer altı suyu ile birlikte elektrik masrafları daha da katlanıyor. Üstüne bir de fahiş oranda artan gübre fiyatları ve mazota her hafta gelen zamlar...

**

Çiftçinin maliyeti üst üste biniyor. Maliyet arttıkça kazanç düşüyor. Birçok çiftçi bu sene zararına ekim yapmak zorunda kaldı…Kısacası; çiftçi fedakarlık yaptı..

**

Çiftçinin tek korkusu artan girdi maliyetleri değil devam eden kuraklık…Kuraklık böyle devam ederse, rekolte kaybındaki artışın sürmesi kaçınılmaz bir son…

**

Buğday krizi demek açlık demek, kıtlık demek. Artık eskisi gibi Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerden de buğday ithal edemiyoruz. Onlar da mecburen ithalata kota koymak durumunda kaldı…

**

Türkiye şu an bile buğday tedariğinde sıkıntı yaşıyor. Un fiyatlarında rekor artış yaşandı. Bu artış ekmeğe ve simite de yansıdı. Önümüzdeki günlerde ekmeğe yeni zammın gelmesi gündemde…

**

Konya Ovası Türkiye’nin tahıl ambarı…Fakat üretici buğdaydan kazanamadığı için ayçiçeği ve mısır gibi ürünlere yönelmek zorunda kaldı…Kuraklık sorununa çare bulunamazsa Konya Ovası kocaman bir çöle dönecek…

**

İnsanın da bitkinin de hayatını idame ettirmesi için en önemli etmen su. Konya Ovası Projesi kapsamında yıllardır devam eden projeler bir türlü bitirilemedi maalesef…

**

Mavi Tünel’den Hotamış Depolamasına su gelecekti. 2015’te suyun gelmesini beklerken, yapılan 124 kilometrelik AHİ kanalının çürük olduğu gerçeğiyle yüzleştik…

**

AHİ Kanalından iki defa su bırakıldı. İkisinde de kanalda çökmeler meydana geldi. Kimi obruk var dedi, kimi müteahhit firmaların kanalı çürük yaptığını öne sürdü…

**

Kimseden net bir açıklama da gelmedi. 2021 bitiyor ama kanaldan su gelmesini bırakın, kanal sökülmeye başlandı. Yeni bir proje ile ilgili bir açıklama da yapılmıyor. Devlet sırrı gibi adeta…

**

Konya Ovası’nın şu an önemli ihtiyacı su. Dedikleri gibi 2015 yılında Mavi Tünel’den Konya Ovası’na su gelseydi bugün bu endişelerin büyük bir kısmını yaşamıyor olacaktık…

**

Yer altı suları her geçen yıl daha da çekiliyor. Böyle giderse Türkiye için stratejik bir ürün olan şeker pancarı üretimi de tehlikeye girecektir. Ne evde şekerimiz, ne ambarda unumuz olacak!!!

**

KOP İdaresi ve DSİ, Konya Ovası’nın su sorununa çare bulmak daha fazla çaba göstermeli. Kütüphaneleri de bırakın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü açsın, belediyeler açsın…

**

Kapımızda “susuz bir kış” tehlikesi var. Bırakın tarımsal sulamayı içecek su bulmakta sıkıntı çekeceğimiz günler kapıda…Susuzluğun ardı kıtlıktır, yokluktur.. Zaten şu an hafiften yaşamaya başladık…

**

İç karartıcı bir yazı olduğunun farkındayım. Abartıyor diyenler de olabilir. Ama gerçekler böyle maalesef. Derdimiz ne üzüm yemek ne de bağcıyı dövmek…

**

Sadece kamusal görevimizi yapıyoruz. Susuzluk, kuraklık kapımızda. Acilen bir eylem planı hazırlanmazsa daha kötü günleri görmemiz kaçınılmaz. Susuz bir kış demek, kıtlıkla geçirilecek bir yaz demektir…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Dr. İbrahim Büyükeken Arşivi