İlkyardım da bilinçlenmeliyiz
Öncelikle ilk yardım nedir diyerek başlayalım ve kendi kendimize ne kadar biliyoruz diye soralım.
Ani olarak hastalanan veya yaralanan kimseye anında, olay yerinde ve çevre imkânlarından yararlanılarak yapılan, tıbbî olmayan geçici müdahaleye ilk yardım denir.
• Hayatı koruma ve sürdürülmesini sağlamak,
• Mevcut durumun daha kötüye gitmesini önlemek,
• İyileştirmeyi kolaylaştırmaktır.
**
İlk yardımın önemi ülkemizde çok az sayıda kişi, acil müdahale gerektiren durumlarda neler yapılabileceğini biliyor. Çoğu kişi gerek sürücü belgesi eğitimlerinde gerekse diğer eğitimlerde ilk yardım öğrenmiş olmasına rağmen, ülkemizde yaşanan kaza oranı sıklıklarını göz önünde bulundurduğumuzda, bilinçli ve kuralları iyi özümsemiş kişi sayısının yetersiz kaldığını görüyoruz. Konyamızda olsun diğer illerde olsun televizyon ve haber kanallarından kazalardaki vatandaşların yanlış müdahalelerini görüyoruz. Hatta kaza yapan kişilerin durumu daha kötü hale geliyor.
**
Kaza yapan aracın kapısını tekmeyle açmaya çalışıyoruz, boynu veya belinde hasar olup olmadığını bilmeden kucaklayarak araçtan çıkartıyoruz. Allah sizin elinize düşürmesin diye düşünebiliriz. Hatta ilk yardım çok geniş yelpaze ki sadece trafik ve iş kazarı değil evimizin içinde ilk yardıma ihtiyaç olabilir. Çoğumuzun çocuğu var ve küçük yaramazlar ne bulsa azgına katıyor. Belki birçoğumuzun başına gelmiştir. Bazen çocuğumuzun boğazında yediği bir şey bile nefes borusunu tıkayabiliyor. Ne yapacağımızı bilmesek ölümle bile sonuçlanabiliyor.
**
İlk yardım konusunda dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise, ilk yardım uygulamalarının bu konuda gerekli eğitimi almış kişilerce yapılması gerektiği. Müdahale edilen hastanın durumunu iyileştirmek için bilinçsiz uygulamalardan kesinlikle kaçınmak gerekiyor. Aksi takdirde, hasta iyileşmeden çok, kötüleşme ile yüz yüze kalabiliyor. Yapılabilecek en doğru hareket, hastaya ilk yardım alanında eğitimli bir bireyin gerekli ilk müdahaleyi gerçekleştirmesi ve ardından ambulans ve sağlık personelinin gelişini beklemek.
**
İşte bu iki noktaya, ilk yardımın daha geniş kitleler tarafından öğrenilmesi ve ilk yardım yapan kişilerin bilinçsiz uygulamalardan kaçınması noktalarına uyulduğu takdirde ilk yardımın önemi daha iyi kavranabilecek. Bu sayede birçok kişiye doğru müdahaleler yapılıp ciddi kazaların önüne geçilebilecek. Bu yüzden herkesin ilk yardım eğitimi alması gerektiğine inanıyorum…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.