Genel Sorular
SORULAR
S.1) Hocam; Camilerde Namaz kılarken Cep telefonu Konya’lı havası çalıyor, yatsı namazı kılarken hoca şaşırdı, namazda sehiv secdesi yaptı bunu duyurur musunuz?
Doğrumu dur, açıklar mısınız?
C.1) Telefonlara Kur’an ve salâvat koyuyorlar. Tuvalette çalıyor, günah oluyor. Şarkı türkü koyuyorlar o da camilerde hoş olmuyor. Mutedil olmak lazım Kuş sesi, Su sesi kullanılmalıdır. Namaz kılan bir insan Konya’lı havası çaldırması düşündürücüdür. Namaz insanları her türlü kötülüklerden alıkor, alıkoymuyorsa kendimizi gözden geçirmemiz lazım.
S.2) Özel Günleri, doğum, yaş günü, analar, babalar günü kutlamak caiz midir?
Açıklar mısınız?
C.2) Dinimizde Doğum günü Yaş günü Analar, Babalar, Sevgililer günü gibi günleri kutlama, batılıların adetleridir. Batıldır. Ancak, Doğum gününü hatırlayıp bir yaş daha yaşlandım diye Tefekkür etmek doğrudur.
S.3) Birden fazla yemin kefareti olan kimse ne yapmalıdır? Açıklar mısınız?
C.3) Bu konuda Hanefi mezhebinde iki görüş hâkimdir.
Birinci görüş “Kaç defa yemin edip bozmuşsa o kadar kefaret verecektir.
İkinci görüş ise; İmam’ı Muhammed’e göre yemin birkaç tane olsa da bir yemin kefareti yeterlidir. Oruç kefaretinde olduğu gibi
İmam’ı Şafii’ye göre ise; Yemin kaç tane ise Kefarette o kadar olacaktır. Çünkü irade-i cüziye ye hâkim olunmadığı için Kefaret yemin adedince olur.
S.4) Hocam; Telefonla ticari bağlantılar kuruyoruz. Telefonla akit, boşanma caiz oluyor mu? Açıklar mısınız?
C.4) Telefonla yapılan Ticari anlaşmalar, sözleşmeler icab ve kabul şartlarına uygun boşanmalar da caizdir. Geçerlidir. Taraflar bir araya gelmiş gibi Hukuki sonuç elde edilmiştir.
S.5) Hocam; Biz maç yapıyoruz. Yenilen tarafa ziyafet çekiyor, kola, çay içiyoruz. Bu doğru değil dediler. Biz çalmıyoruz neden doğru değildir? Açıklar mısınız?
C.5) Bu bir şans ve kumar oyunu gibidir. Milli Piyangoya benziyor. Bu açıdan yenilen, içilen şeyler haramdır. Bunlardan kaçının derim.
S.6) Hocam; Biz gençler sigara içiyoruz. Bir hocamız Sigara haramdır, içmeyin diyor. Bizde bunu kabullenemiyoruz Bunun doğrusu nedir? Açıklar mısınız?
C.6) Evet Sigaranın zararları bundan 10-15 Yıl önce bu kadar bilinmiyordu, şimdi ise Dünya Tıp otoriteleri ittifakla insan bünyesine zararlı olduğunu iddia ve ispat ediyorlar. Bu ortak bir illettir. Öyleyse Sigara bugün haramdır.
S.7) Hocam; Ben Miraç kandilinde nafile oruç tutarken, aniden hastalandım. Ay hali oldum. Ne yapmam lazımdı, orucu kaza mı edeceğim? Açıklar mısınız?
C.7) Hanefi mezhebine göre hasta olduğunuz andan itibaren oruç bozulur. Bozulan orucun kazası gerekir. Vaciptir.
Şafii mezhebine göre ise; Bu durumda kadın serbesttir. Bozulan orucunu dilerse kaza eder, dilerse kaza etmez.
S.8) Hocam; Dil ile niyet etmeden tutulan oruç caiz olur mu olmaz mı? Açıklar mısınız?
C.8) Hanefi ve Şafii mezhebine göre orucun caiz olması için dille söylemek gerekmez. Kalben niyet etmek yeterlidir. Ancak; Dille söylemekte müstehaptır.
S.9) Hocam; Ben kaza orucu tutuyordum. Hastanede iğne yaptılar, orucum bozuldu mu? Kazasını yapayım mı? Ne dersiniz.
C.9) İmam-ı Ebu Yusuf ve Muhammed’e göre iğne yaptırmak orucu bozmaz Ancak; İmam-ı Azama göre iğne yaptırmak orucu bozar. Diyanet İşleri yüksek din kurulu fetvalarına göre iğnenin orucu bozması kana karışmaya bağlıdır. Diyorlar.
S.10) Hocam; Geçende tartıştık İslam’da yalan söylenecek yerler var mıdır? Açıklar mısınız?
C.10) Yalan haramdır. Büyük günahlardandır. Üç yerde yalan söylemenin caiz olduğu belirtilmiştir.
1- Karı koca arasında şiddetli geçimsizlik varsa o yuvayı yıktırmamak için yalan söylenebilir.
2- Savaş esnasında esir düşen kimse Askeri Birliğini ele vermemek için yalan söylenebilir.
3- Can tehlikesi var ise, birisinin hayatını kurtarmak için gittiği yeri söylememesi gibi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.