Uzmanlardan sahte avukat yöntemiyle dolandırıcılıktan korunma önerileri

Uzmanlardan sahte avukat yöntemiyle dolandırıcılıktan korunma önerileri
Uzmanlar, avukatlık mesleği kullanılarak yapılan dolandırıcılık yönteminin çoğunlukla icra dosyalarıyla ilgili olduğunu, bunu önlemek için adı verilen avukatın bilgilerinin baro levhası üzerinden de kontrol edilmesi gerektiğini bildirdi.

Son günlerde avukatlıkla ilgili artan dolandırıcılık vakaları alınabilecek önlemleri gündeme getirdi. Uzmanlar, özellikle telefon yoluyla avukatlık mesleğinin suistimal edilmesiyle yapılan dolandırıcılık yöntemlerinden korunmak için tanımadıkları kişilerden gelen aramalarda resmi belge talep edilmesini ve doğrulama yapılmasını önerdi.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı Başkanı ve adli bilişim uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, dolandırıcıların kendilerini avukat olarak tanıtırken sahte belgeler, taklit kimlikler ve yanıltıcı avukatlık lisans bilgileriyle mağdurların güvenini kazandıklarını söyledi.

Dolandırıcıların resmi kurumların veya baroların isimlerini taklit ettiğini, gerçek bir hukuk danışmanı olduklarını iddiasıyla aciliyet duygusu oluşturup, mağdurların panik içinde işlem yapmasına neden olabildiklerini aktaran Kırık, "Ayrıca dolandırıcılar sosyal mühendislik tekniklerinden faydalanarak, telefon veya internet üzerinden kurdukları samimi iletişimle, mağdurların güvenini sarsmadan, profesyonel bir izlenim bırakmaya çalışıyorlar. Gerçek bir hukuk bürosu izlenimi vermek amacıyla, bazı durumlarda gerçek avukat bilgilerini çarpıtarak veya sahte referanslar sunarak dolandırıcılık eylemlerini daha inandırıcı hale getiriyorlar." dedi.

Prof. Dr. Kırık, dolandırıcılık vakalarının genellikle icra dosyaları, miras davaları, boşanma, veraset ve benzeri hukuki işlemleri, müstehcenlik, terör ve yasa dışı bahis üzerinden gerçekleştirildiğini, mağdurların genellikle duygusal ve ekonomik olarak hassas olduğu alanlar olmasından dolayı dolandırıcıların bu zafiyetten faydalandığını dile getirdi.

Bu durumun temelinde hukuki süreçlere dair bilgi eksikliği ve stresin etkisi yattığına dikkati çeken Kırık, "Dolandırıcılar, mağdurlara gerçek bir hukuki sorunla karşı karşıya olduklarını iddia ederek, hızlı ve düşünmeden harekete geçmelerini sağlıyor. Bu sayede mağdurlar dolandırıcının yönlendirdiği işlemleri onaylayıp, maddi kayıplara uğruyorlar." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.