Fıkıhi sorular ve cevaplar
S.1) Hocam; Ulusal bir kanalda hem sünnet hem de kazaya kalan namazlara niyet ederek kılarsanız kaza namazınız da kılınmış olur diyorlar. Ne dersiniz? Açıklamanızı bekliyoruz.
C.1) Namazın 12 tane farzı vardır. Niyet; namazın dışındaki farzlarındandır. İki niyetli bir namaz olmaz. Hangi namazı kılacaksanız ona niyet edilecektir. O görüşler yanlıştır. Maalesef İslam’ın özünü bozmak, insanları sünnetten uzaklaştırmak isteyen bir ekol var. Bunlara itibar edilmez. Yurt dışı kaynaklı insanlardır. O tiplerin sözü ile amel edilmez.
S.2) Hocam; Babam 3 gün içinde covid-19’dan vefat etti. Onun kaza namazları var. Biz onun yerine kazaya kalan namazlarını kılabilir miyiz? Oruçlarını tutabilir miyiz açıklar mısınız?
C.2) İbadetler 3’e ayrılır:
1- Bedenî ibadetler: Her Müslüman ferdin kendisinin yapması üzerine farz olan zorunlu olan ibadetlerdir. Örneğin; Namaz kılmak, Oruç tutmak gibi.
Hanefi Mezhebine göre; siz babanızın adına kaza namazı kılamazsınız. Oruçlarını tutamazsınız.
2- Malî İbadetler: Zekât; zekâtı kendisi adına başkası verebilir. Babanızın zekât borcu varsa siz onun adına verebilirsiniz.
3- Hem Bedenî hem de Malî İbadetler: Hac; babanız Hac borçlusu olsa siz onun adına Hac ibadetini yapabilirsiniz veya bedel gönderebilirsiniz. Fakat siz başkası adına Namaz kılamaz, Oruç tutamazsınız.
S.3) Hocam; Ben hastayım ve abdest alamıyorum. Benim yanıma tuğla getirdiler. Bununla teyemmüm olur mu? Toprak olması şart değil mi? Açıklar mısınız? Dualarınızı bekleriz.
C.3) Tuğla ve kiremit, bunlar toprak cinsindendir. Tuğla ile teyemmüm yapabilirsiniz. Namazlarınızı da olduğunuz yerde kılabilirsiniz. Abdest almaya cesaretiniz, imkânınız varsa abdest alın. Bir yakınınız leğen ve ibrik getirir, siz oturduğunuz yerde abdest alırsınız. Ayaklarınızı yıkamakta zorlanırsanız ince mest giyebilirsiniz. (Kaynak: Nimet-ül İslam– 136)
S.4) Hocam; 83 yaşında babam var. Taharetini tam yapamıyor. Biz yardımcı oluyoruz. Fakat 80 yaşından sonra Allah’ın misafiri olur, amel defterleri kapanır, günah yazılmaz denir. Babama bu durumu anlatamıyoruz. Namaz terk edilmez diyoruz. Açıklar mısınız?
C.4) Aklı ve şuuru yerinde olduğu sürece namazlarını kılacaktır. Siz yardımcı olursunuz. 80 yaşından sonra günah yazılmaz diye söylenen o söz yanlıştır. Eğer günah işlerse yaşı ne olursa olsun günah yazılacaktır, onun affı yoktur. Günah yazılmaz diye bir şart yoktur. Ancak bazı ufak günahları affedilir derler. (Kaynak: Fetevai Hindiye)
S.5) Hocam; Affedersiniz biz aramızda bir konuyu tartıştık. Koltuk altı kılları bir aydan fazla kesilmezse namaz olmaz, aynı şekilde etek tıraşı da bir aydan fazla kesilmezse namaz olmaz deniyor. Ne dersiniz?
C.5) Koltuk altı kıllarının etek tıraşının bir aydan fazla kalması mekruhtur. Bunun tıraş edilmesi de sünnettir. Namaza bir manisi yoktur. Namazlarınız olmadı diyenler mesnetsiz, kaynaksız konuşmuşlar. Bu da doğru değildir. Ancak kan çıkarsa yellenme meydana gelirse namaz bozulur.
S.6) Hocam; Avdaydık, defi hacet yaptık sonra taşla silindik. Öğle Namazını da kıldık. Arkadaşlar senin namazın olmadı. Su ile yıkaman lazımdı dediler. O anda da su yoktu, ben o namazlarımı kaza edeyim mi? Ne dersiniz?
C.6) Biz genelde cevaplarımızı Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre veriyoruz.
Hanefi Mezhebine göre; kırlarda su bulunmayan durumlarda taşla güzelce silinirsiniz. Namazınızı da kılarsınız. Kaza etmenize gerek yok.
Şafii Mezhebine göre; orayı ayrıca su ile yıkamak lazımdır. Şafii Mezhebinde guslün farzı 3’tür.
1- Niyet etmek.
2- Mahrem yerleri, necaseti su ile yıkamak
3- Bütün vücudu hiç kuru yer kalmaksızın yıkamaktır.
Siz Hanefi Mezhebinde iseniz namazın kaza edilmesine gerek yoktur. Şafii Mezhebine göre su ile güzelce yıkanmalıdır.
S.7) Hocam; Benim hanım bana kızdı ve şöyle dedi. Bir daha ben senin arabana binersem kardeşimle zina etmiş olayım dedi. Sonra da arabaya bindi. Benim hanımın durumu nedir? Ne yapması lazım açıklar mısınız?
C.7) Yemin etmişse ona keffaret lazımdır. Yemin lafızlarını kullanmamışsa keffaret lazım gelmez. Vallahi, Tallahi demişse o zaman yemininin keffareti lazım gelir.
Yeminin lafızları var. Vallahi, Billahi, Tallahi gibi lafızlarla yemin yapılmışsa yemin olur. Yeminin keffareti vardır. 10 fakiri 2 öğün doyurmaktır. Bu günkü rayiçlere göre 1 gün 1 kişinin yemek masrafı 20 TL olsa 20x2=40TL’dir. 40x2=80 TL. 80x10=800 TL eder.
S.8) Hocam; Ben çocuk annesi bir bayanım. Büyük kızım estetik yaptırmak ve dişlerini güzelleştirmek için ısrar ediyor. Estetik ameliyat yaptırmak günah mıdır? Ulusal kanallarda günah olmaz demişler. Ne dersiniz?
C.8) Kişilik ve sağlık açısından hiçbir sorunu yokken sosyal medyanın etkisi ile güzelleşmek için estetik ameliyat yapılması dinen caiz değildir, günahtır. Yara, yanık veya kaza sonucu olan bir arıza varsa o zaman yaptırılabilir. Kur’an-ı Kerim’de Allah (C.C) şöyle buyurur: “Allah (C.C) şeytanı rahmetinden kovdu. Oda (şöyle dedi) Senin kullarından belli bir pay edinecek ve onları saptıracağım. (gurur) kuruntulara boğacağım. Onlara emir vereceğim. Onlarda davarlarının kulaklarını yaracak, emredeceğimde Allah’ın yarattığı (güzelliği) bozacaklar. Allah’ı bırakıp şeytanı dost (edinecek) edinenler apaçık kayba uğramıştır.” (Nisa Suresi 119)
Döğme yaptıran, güzellik için estetik ameliyat yaptıranları Kur’an-ı Kerim yasaklıyor. Peygamber Efendimiz (S.A.V) konu ile ilgili şöyle buyurmuştur: “Allah güzellik (estetik) için iğne vs. ile döğme yaptıran, yapan kadına (yüzünden, kaşından) tüyleri yolan ve yolduran kadınlara, dişlerini (keyfi) seyrelttiren ve bütün bu yollarla Allah’ın yaratmasını bozduran kadına lanet etsin” (Kaynak: Buhari – Müslim)
Güzellik için fıtratı bozmak bunun için estetik ameliyatlar yaptırmak caiz değildir. Üstelik vücuda acı vermek ıstırap vermek günahtır. Helal dairesi içerisinde kadının kocasına karşı süslenmesi, güzel ve temiz giyinmesi, güzel kokular sürmesi sünnettir. Aynı şekilde erkeğinde hanımına karşı böyle yapması sünnet olan bir harekettir, sevap alırlar.
S.9) Hocam; Yurt dışından arıyorum. Bir yakınım 1000 euro istedi, bende verdim. Öderken bana TL ödeyecek. Bugünkü kur üzerinden 4 ay sonra TL olarak ödeyecek, arkadaşlar beni uyardılar. Bu borç verme caiz olmaz faize girer yanlış yapmışsın dediler. Sizden bir açıklama bekliyorum.
C.9) Biz prensip olarak cevaplarımızı Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre veriyoruz.
Gerek Hanefi gerekse Şafii Mezheplerine göre; bu tür şartlar peşin olmalıdır. Yani siz bugün 1000 euro verdiniz, 4 veya 5 ay sonra o borçlu olan öderken 1000 euro verecektir. Veya o gün euronun piyasadaki alış satış kuru neyse onun üzerinden verecektir. Yani alış kuru üzerinden TL olarak verebilir. Ancak böyle olursa caizdir, haram olmaktan kurtulur. Yani 4 veya 5 ay sonra euronun doların değeri TL cinsinden belli olmadığı için İslam’a göre Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre caiz görülmez.
Hz. Ömer (R.A) halife iken Medine’ye gelen bir Yemenli hicaz parası ile Yemen parasını değiştirecek. Hicaz parasının üzeri yetişmediği için adam eve girer. Hz. Ömer (R.A) oradan geçerken durumu anlar ve ev sahibinin gelmesini bekler. Ev sahibi hicaz parasının üzerini Yemenliye verir. Hz. Ömer (R.A): “Vallahi eğer paranın üzerini vermeyi geciktirseydin seni şu kırbaçla döverdim” diye bağırır.
Altın, gümüş, yabancı paraların veresiyesi olmaz. Veresiyesi faiz gibi günahtır. Peşin olması lazımdır.
S.10) Hocam; Miraç Kandilinde oruç tutulur mu? Özel bir sevabı var mı? Nafile Namaz kılınır mı? Özel bir açıklama bekliyoruz.
C.10) Miraç Kandilinde tutulan oruçlarla ilgili Hadis-i Şeriflerde bir tavsiye yoktur. Ancak bazı İslam Âlimleri Nafile Oruç tutulur, Nafile Namaz kılınır demiştir.
Kaza orucunuz varsa tutarsınız. Hem farz kazanız yerine gelmiş, hem de sevaba girersiniz. Kaza Namazı kılınması tavsiye edilir. Yalnız Peygamber Efendimiz (S.A.V) İbrahim (A.S) ile karşılaşıyor. İbrahim (A.S): “Ümmetine söyle cennete çok ağaç diksinler” Peygamber Efendimiz (S.A.V): “Nasıl ağaç” diye sordu. İbrahim (A.S): “Cennet düzlüktür, toprağı bereketlidir ve ağaç dikmek için şöyle desinler: Sübhanallahi vel hamdü lillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber. Vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azîm. Bunu çok okusunlar cennete ağaç dikmiş olurlar” diye buyurdu. Bunu çokça söyleyelim.
Bazı âlimler Miraç Gecesinde 12 rekâtlık bir namazı tavsiye etmiş ancak Hadis-i Şeriflere dayanmadığı için biz bu namazı tavsiye edemiyoruz. Tabi dileyen kılabilir. Teheccüd Namazı, Tesbih Namazı, İşrak, Duha, Evvabin ve Mescit Namazları kılınabilir.
Biz genelde kaynaklara dayananları tavsiye ediyoruz. Onların da çoğunun kaynaklarını veriyoruz.
Fi emanillah maas Selame
Dua ve Selamlar. 08.02.2021
Ali Galip DOĞAN
İrşad Vakfı Başkanı
İletişim-Tel:0332-3524213 veya 0505-7721593-94
Posta:[email protected]
Facebook: Ali Galip Doğan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.