A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

S.1) Hocam; Hayvan Gübresi satmak caiz midir? Açıklar mısınız?

C.1) Biz burada sorunun cevabını Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre vereceğiz.

Hanefi Mezhebine göre; Necis olan ve insanlara faydalı olan hayvan gübresinin satışı caizdir sakıncası yoktur.

Şafii Mezhebine göre; Hayvanların gübresi necis olduğu için gübrenin ve tezeğin satışı caiz değildir alınıp satılamaz. Bu Şafiilerin görüşüdür.

S. 2 Hocam; Tavuklar banttan kesiliyor bu kesim caiz midir? Kesilen tavuklar sıcak suya batırılıyor. Dini açıdan bu kesilen tavukların yenmesi caiz midir? Açıklar mısınız? 

C.2) 

Hanefi Mezhebine göre; bantla kesilirken Besmele çekilirse Dini açıdan bir sakıncası yoktur. Şöyle ki; bir avcı avını avlarken Besmele çeker 5-6 tane kuş vurur, bunların hepsi de helaldir. Sıcak su 45 derecenin üstünde ise metabolizmadan dolayı yenmez. Yalnız kesim esnasında tavuklardan bazıları stresten ölüyormuş. İş yeri sahibinin hassasiyeti varsa onu takip eder, öyle olan tavuğu ayırır, halka yedirmez. Yedirirse Allah haram et yedirdiği için onun azabı ağır olur.

S.3) Hocam; Bizim evimiz var kiraya verdik. Kiracı akşamları evde içki içiyor, küfürler ediyor. Biz ev sahibi olarak içtiği içkiden mesul olur muyuz?  Açıklar mısınız?

C.3) Siz kiraya verdiğinizde bu kiracının içki içtiğini bilmiyor da kiraya vermişseniz siz mesul olmazsınız. Amma bilerek içki içen kumar oynatan, zina yaptıran birine bilerek verirseniz mesulsünüz. Bilmeyerek verilirse mesul olmazsınız. 

S.4) Hocam; Bir işe girmek için aracılara rüşvet veriliyor. Verilen bu para haram mıdır? Açıklar mısınız?

C.4) İslam’a göre rüşvet haramdır. Almakta haram vermekte haramdır. Peygamber Efendimiz (S.A.V) konu ile ilgili şöyle buyurur: “Rüşvet verende alanda ikisi de ateştedir.” Bunun için bir yerine girmek için verilen rüşvet haramdır. 

Rüşvet 2 yerde caiz olur

  • Haksız yere bir iftiraya uğrandığı zaman,
  • Mal elden gideceği zaman

S.5) Hocam; Yurt dışından arıyorum. Biz Kastavuz (meyhane) çalıştırıyoruz. Genelde müşterilerimiz Alman. Bunlara içki satabilir miyiz? Açıklar mısınız? 

C.5) Bir Müslümanın Müslümana şarap satması caiz olmaz. Başka dine mensup olanlara satması da caiz olmaz. Kaldı ki sizin iş yerinize Türkler de geliyorlar. 

S.6) Hocam; İstidrac nedir? Bir sohbete gittik adam bize keramet gösterdi. Koyun postunu havaya kaldırdı. Bizim niyetlerimizi bildi. Bu istidrac mıdır? Açıklar mısınız?

C.6)  Mucize Peygamberlerde olur. Keramet Allah’a yakın olan Allah dostlarında olur. İstidrac ise illüzyondur. Bazen de emrinde cin varsa onun vasıtası ile bilebilir. Büyük zatlardan Mehmet Zaid Efendi Hazretleri şöyle der: “Bir adamı havada uçarda görseniz onun şeriatına bakın. Eğer şeriatı yoksa vurun kanadına düşürün. Kuşlarda uçar. Birini suda yürür görseniz şeriatına takvasına bakın. Eğer takvası yoksa İslam’ı yaşamıyorsa onunki şeytanidir. Vurun suya batsın.” Demiştir.  

Dua ve Selamlar. 30.10.2019

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 0505-7721593-94

Posta:[email protected]                            

Facebook: Ali Galip Doğan

Ali Galip DOĞAN /İrşad Vakfı Başkan

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi