A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

 S.1- Hocam! Benim birinde alacağım var. Adam zengin parası da var ödemiyor. Bu İslam’a göre kul hakkı değil mi? Namaz kılan bir adam bunu yaparsa ne olur? Açıklar mısınız?

C.1- Borçlu olan kimse fakirde olsa günü gelince imkânı olunca ödemesi gerekir. Bilhassa ödeme imkânı olduğu halde ödemezse çok günahtır. Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurdu: “Zengin bir kimsenin borcunu ödemeyi uzatması zulümdür.” (Buharı, Müslim, Ebu Davud)

Zengin bir kimsenin borcunu ödememesi zulümdür haramdır. Cumhur Ulemaya göre borcunu ödemeyen fasık olur demiştir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) Kul borcu olan bir kimsenin borcunu ödemedikçe cenazesini kıldırmazdı. Allah (C.C) şehidin bütün günahlarını bağışladığı halde kul borcunu bağışlamaz. Çünkü o kul hakkıdır.

 

S.2- Hocam! Milli piyangodan para kazandım. Bana “bu para helaldir, sen çalmadın dediler.” Ben şu anda namaza başladım. O çıkan paradan da harcadım. Şimdi içim rahat değil. Ne yapmam lazım? Açıklar mısınız? 

C.2- İmamı Gazali ve İmamı Nevevi bu konuda şöyle demiştir. Böyle bir kimse evvela ciddi bir tövbe etmeli sonra bir daha aynı günaha düşmemelidir.

Size bu helaldir diyen çok büyük bir hata etmiştir. Bilerek haram diyen dinden çıkar. Şans oyunları, içki ile gelen 4’lü ayetle haram kılınmıştır. Sen kumardan aldığın parayı hemen Kızılay’a veya Ordu’nun silahına ver. Harcadığın parayı da bul harcadığın kadarını da yapılan bir wc inşaatına ver. Bir lokma haram kana karışırsa 40 gün ibadete engeli vardır. Yani kıldığın namazlardan sevap alamazsın. Sonuç olarak meşru olmayan bir malı elde tutmak caiz değildir. Maide Suresi 90. Ve 91. Ayetlerinde şöyle buyrulur: “Ey iman edenler! İçki, kumar putlar, şans oyunları (fal okları) hep şeytanın işinden birer pisliktir. Ondan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. Şüphesiz ki şeytan içki ve kumarla aranıza düşmanlık ve kin sokmak ister. Sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bundan vaz geçersiniz değil mi?” Bu ayetle şans oyunları haram kılınmıştır.       

 

S.3- Hocam! Biz kızımızı evlendirdik. Nikâh kıyılırken adetli idi. (Renkli hali vardı) Dini nikâh kıydırdık, bir hafta oldu. Sizin nikâhınız olmaz dediler. Ne yapmamız lazım? Yeniden nikâh mı kıydıralım? Açıklar mısınız?

C.3-

Hanefi Mezhebinde; nikâhın 2 şartı var.

  1. 2 Erkek şahit
  2. İcap ve kabul. Aldın mı? Kabul ettin mi? Sorulur ettim derse nikâh tamamdır.

Adetli iken nikah kıymanın bir sakıncası yoktur. Nikâhın şartlarından değildir. Yani adetli iken nikâh kıyılırsa caiz olur nikâha manisi olmaz.

Yalnız o halde iken zifafa katılmamalıdır. Kadına renkli halinde cinsel temasta bulunmak haramdır. Büyük günahtır. Düğünlerde bu hususa çok dikkat edilmelidir.

Şafii Mezhebinde; bir üçüncü şans vardır. Evlenecek kızın velisinin olmasıdır.

 

S.4- Hocam! Biz besiciyiz. Elimde bir boğa var. Komşulara kiraya veriyoruz. Bir Hoca Efendi bu aldığın para helal değildir dedi. Siz ne dersiniz?

C.4-

Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; boğa ve koç gibi hayvanları para karşılığında dişi hayvanlara çekmek caiz değildir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) bunu yasaklamıştır. Amma hayvanı ücretsiz olarak hayvana çekebilirsiniz. Bundan alınan para helal olmaz.

 

S.5- Hocam! Biz üniversitede talebeyiz. Bizim arkadaşlardan biri bir kızla anlaşmış kendi aralarında nikâh kıymışlar. Sen beni kocalığa kabul et, öbürü de sende beni ailen olarak kabul et demişler. Biz nikâhlıyız diye aynı evde yaşıyorlar. Böyle bir nikâh olur mu? Açıklar mısınız?

C.5- Nikâhın olmazsa olmaz şartları vardır. Farzdır.

  1. Nikâh kıyarken 2 erkek şahit olması şarttır. Bir erkek olsa nikâh olmaz.
  2. İcap ve kabul şartı vardır. Yani kıza sorulur. Allah’ın emri, Peygamber’in kavli ve mezhep imamımızın içtihadı ile falancanın oğlu falancayı kocalığa aldın kabul ettin mi? Denir. Kızında cevap olarak kabul ettim demesi şarttır. Evet diyerek kabul ediyorum edeceğim diyerek nikâh kıyılırsa caiz olmaz nikâh sayılmaz zina işlerler.

Kaldı ki şahit olmadan nikâh kıymışlar, bunlar nefislerine göre hareket ediyorlar. Haram işliyor zina yapıyorlar. Bunlar bu durumda ölseler imansız giderler, ebedi cehennemde olurlar. Dikkat edin bazı hain âlimler var. Kökü dışarıda, bunlar nesli bozmak için ifsat etmek için fetva veriyorlar. Bunlara sakın inanmayın ve kanmayın.

 

S.6- Hocam! Karım Kur’an hakkı için annenle konuşmam dedi. Şimdi de konuşuyor ne yapmamız lazım? Keffaret olarak ne vereceğiz? Bize açıklama yapar mısınız?

C.6- Bu söz yemin sayılmaz. Yemin sayılmadığı için keffaret lazım gelmez. Yemin Vallahi, Billahi, Tallahi gibi lafızlarla olursa yemin sayılır. Yalnız bu sözü söyleyen de tövbe etmeli bir daha böyle söz söylememelidir.

 

S.7- Hocam! Ben karıma karşı Vallahi ben senin babanla konuşmam diye yemin ettim. Amma bir kaza geçirdiler ben konuşmak zorunda kaldım. Şimdi ne yapacağım? Açıklar mısınız?

C.7- Bu söz yemin sayılır. Durumu iyi ise 10 fakire elbise giydirir. Durumu buna müsait değilse 10 fakiri sabah ve akşam iki öğün yemek yedirecektir. Buda en az 200 TL veya 300 TL eder. Şayet buna da gücü yetmezse 3 gün arka arkasına oruç tutar. Yapmazsa günahkâr olur. Siz bir an önce bu keffareti verin vebalden kurtulun.

 

S.8- Hocam! Amcam kızını nişanladı. Bunlar rahat olsun diye bir hocaya nikâh kıydırdı. Bu nikâh nikâh sayılır mı? Kızla oğlan rahat rahat geziyorlar. Arabayla uzun gezilere çıkıyor buna ne dersiniz? Açıklar mısınız?

C.8- Nikâh kıyılırken 2 erkek şahit varsa icap ve kabul şartı yerine gelmişse bunlar dinen nikâhlıdır. Bunlar artık karı koca olmuşlar. Yalnız şu sakıncaları var.

 

  1. Yarın nişan bozulursa bu kızın durumu ne olur. Bu oğlan dinen 3 talakla boşamazsa bu kız hiç evlenemez. Yani zina etmiş olur.
  2. Kız oğlanı istemezse nişan bozulursa bu kız artık lekelenmiştir. Bunu bir daha nasıl verecekler.
  3. Erkek boşamazsa durum kız için çok kötü olur. Erkeğin boşaması için aracılar olur aracılar boşatır boşamazsa zor kullanılır. En iyisi düğüne yakın nikâh kıyılsın.

 

S.9- Hocam! Bir arkadaş Cuma kılmıyor. Üst üste 3 Cuma Namazı kılmayanın karısı boş olur. Ölürse cenazesi kılınmaz diyorlar. Siz ne dersiniz? Böyle bir Hadisi Şerif var mıdır? Açıklar mısınız?

C.9- Mazeretsiz 3 Cuma kılmayanın nikahına bir zarar gelmez, nikah bozulmaz. Ölünce de cenaze namazı kılınır, kılmaya bir engel yoktur. Böyle bir hadis yoktur. Yalnız Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Üst üste 3 cumayı mazeretsiz kılmayan kalbine nifak mührü vurulur.” Onun adı münafıklar defterine yazılır.

Öyle ise Cuma Namazına dikkat etmek lazım, 3 cuma geçirmemeye özen gösterilmelidir.

Selam ve dua ile Allah (C.C)’a Emanet olunuz. 28 Eylül 2017 Perşembe

Ali Galip DOĞAN        

İrşad Vakfı Başkanı

İletişim: GSM.0. 505.772 15 93

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
A. Galip Doğan Arşivi