A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Soru ve Cevapları

Fıkıhi Soru ve Cevapları

S.1) Hocam; Okulda tartışıyoruz kabirde sual var mıdır? bir gurup arkadaş ceset çürür, azap görmez diyorlar ne dersiniz?

C.1) Kabirde mümin, kafir, fasık için de sual vardır haktır. Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur “Gerçek mümin için kabir cennet bahçelerinden bir bahçedir. Kafir, münafık için cehennem çukurlarından bir çukurdur.” Kabirde ruhla ceset birleşir ama bizim düşündüğümüz gibi değil, o alemin birleşmesi başka olur. Müslümanlar buna inanırlar inanmak zorundadırlar. Ebusaid El Hudri şöyle rivayet eder, “bir cenazede Rasulullah (sav) ile beraberdik o şöyle buyurdu “Ey nas bu ümmet kabirlerde imtihana tabi tutulacaktır insan defnolup kabire konduktan sonra arkadaşları kendisinden ayrılıp gittiği zaman elinde bir topuz bulunan melek gelir onu oturtur. Peygamber hakkında ne dersin der eğer mümin ise “Eşhedü ella ilahe illallahu vahdehü la şerikalah ve eşhedü enne mühammeden abduhu ve rasuluh der, bunun üzerine ona doğru söyledin denir.” tabi kafir  zalimse onu söyleyemez

Ebu Hureyre’den rivayet edilen bir hadiste Efendimiz (sav) şöyle buyurur “Ölmüş olan kimsenin yakınları kabirden ayrılıp gittikten sonra veya o esnada yukarıdakilerin ayak seslerini duyarlar Müminse cennetteki makamını görür”

 

S.2) Hocam; Çocuğumuz olmadı bir çocuk evlatlık almak istiyoruz. Evlatlık alabilir miyiz? Mirasta ortak olur mu açıklar mısınız?

C.2) İslam’da başkasının çocuğunu evlat almak, evlat edinmek yasaklanmıştır. Medeni kanuna göre olabilir. Evlat edindiğin kız ise yarın erkeğe mahrem olur erkekse kadına mahrem olur bu açıdan evlat edinme caiz değildir vazgeçin.

 

S.3) Hocam; Kutlu Doğum Haftası’ndayız. Peygamber efendimiz (sav)in soyundan ve o dönemdeki nikâhtan bahseder misiniz?

C.3) Peygamberimizin soyu Hz. İsmail (as) Oğlu Kayzer sülalesinden Adnana uzanır.

Hz. İsmail soyundan Kureyş kabilesinden Abdimenaf oğullarından Haşimiler’dendir. Dedesi Abdulmuttalib, babası Abdullah, Annesi Amine Zuhre kabilesinden, süt annesi Halime Sad kabilesinden Peygamber efendimiz (sav) 20 Nisan 571 yılında Mekke’de doğdu.

4 (Dört) türlü nikâh şekli vardı;

a- Bir eve bayrak asılır, çeşitli erkeklerle kadın ilgi kurar çocuğun doğumundan sonra her hangi birine kocam derse onun kocası çocuğunun babası olurdu.

b- Bir kadın en az 10 erkekle düşer kalkar ayıplanmaz normal sayılır, çocuğu doğduktan sonra bu on kişiden birine kocam derse onun kocası çocuğunun babası olurdu.

c- Flört usulü evlenme; Erkek kadın aylarca bir arada yaşarlar, hoşlanırlarsa evlenirlerdi

d- Görücü usulle evlenme; Allah’ın emri Hz. İbrahim’in Hanif dini üzere babaları, büyükleri kız babasına gider Allah’ın emri ile isterler Hanif dini üzerine erkek şahitlerin yanında nikahlarını kıyarlardı. İşte  Hz. Abdullah ve Peygamber efendimiz (sav) böyle evlenmişlerdir.

 

S.4) Hocam; bize kuradan Hac çıktı beyim aniden rahatsızlandı, yüksek şekerden gözü kapandı, hacca gidemez. Ben yalnız Hacca gidebilir miyim? Bana farz çünkü babamdan kalan param var çokta istiyorum açıklar mısınız?

C.4) Bu konu alimler arasında ihtilaflı bir konudur.

Hanefi mezhebine göre; Kocası, oğlu, babası, dedesi, kardeşi amcası, dayısı, kısacası mahremi olmadan bir kadın uzun yola çıkamaz bir takım sakıncalarını sayarlar tek başına bir kadın hac ve umreye gidemez. Buradaki uzun yolculuk 90 km’lik yoldur.

Şafi mezhebine göre; Kadının mahremi yoksa güvenilir kadın gurupları varsa  o guruplarla gider gitmesi hac için icab eder.

İmam Malik’e göre; kocası mahremi veya kadın cemaati olmasa da güvenli yol varsa hacca gider gidecektir der. Siz Şafi ve İmam-ı  Malik’in görüşüne göre hacca giden güvenilir kadınlarında bulunduğu bir gurupla hacca gidebilirsiniz.

 

S.5) Hocam; Biz nişanlandık, zaman zaman nişanlımın yanına gidiyor, beraber gezmeye çıkıyoruz. Bu doğru bir davranış mıdır? Açıklar mısınız?

C.5) Bu davranışınız İslam’a uygun değil, nişanlınızın bir yakını bulunmadan, ikinizin baş başa bulunmak, birlikte gezmeler, ele ele tutuşmalar haramdır. Sonucun ne olacağı belli değil, kaldı ki dini nikâh akdi yapılmadan o kız sana haramdır. Bir araç içinde ikiniz yolculuk yapamazsınız. Tabiki İslam’a göre konuşuyoruz. Yalnız kalınca üçüncü şeytan olur şeytan sizden intikam almak için her şeyi cazip gösterir, harama götürür.

 

S.6) Belediyelerde kıyılan nikâh, dini nikâh yerine geçer mi tekrar dini nikâh kıyılacak mı?

C.6) Belediyelerde nikâh kıyılırken şahitler var ama icab ve kabül şartı yok, evet denilerek nikâh kıyılıyor, Kız ve erkek iki erkek şahidin huzurunda aldım kabül ettim demesi lazım bu söylenmezse nikâh olmaz. Onun için dini nikâh kıyılmalıdır. Her iki tarafta kabül ettim demesi lazım Edecem, ediyorum derse yine nikâh olmaz.

 

S.7) Hocam; Peygamber efendimiz (sav) Miraca nereden çıkmıştır. Mirac rüya mıdır, ulusal bir televizyon kanalında rüya görmüş deniliyor, dönüşte hediye olarak ne getirmiş, açıklar mısınız?

C.7) Mirac Taif dönüşü Mekke Kabe’den Ümmühan’ın evinden çıktı, bu ev Rüknül Yeman’ın karşısında olan bir yerdir. Peygamber efendimiz (sav) Ruhen ve bedenen çıkmıştır. Göklerdeki tabakaları bir bir aşmıştır.

Hediye olarak; a- Beş vakit namaz. b-Bakara süresinin son ayetlerini c-şirk koşmayanların Cennete gireceğini getirmiştir. Yıl 619’da Mirac’a çıkmıştır.

 

S.8) Umreye gidenlere Hac farz olur mu açıklar mısınız?

C.8) Hac ayı dışında Kâbe’yi ziyaret eden umre yapmış olur. Gücü yetenlere, yol güvenliği olanlara, zengin olanlara hac farz olur.

 

S.9) Hocam; ihramı çantada unuttuk, ihramsız olarak Mekke’ye girdik, otelde ihram giydik, umre yaptık umremiz oldu mu? Açıklar mısınız?

C.9) Harem bölgesine ihramsız girilmez, ihram giyme yerleri Mikat mahallidir. İhramsız girdiniz, ya Medine yakınına gidip ihramsız geçtiğiniz için Mikat Camii’nde ihrama girersiniz. Şayet gidemezseniz bir koyun kurban keseceksiniz, kurban kesmeniz vacibdir. Umreniz tamamdır, kurban parasını Mekke’ye gönderin orda kestirin.

 

S.10) Hocam; Bankalar bireysel emeklilik yapıyorlar, bu özel emeklilik caiz midir, açıklar mısınız?

C.10) Bankalar para alıp satıyor, faiz haramdır. Faizle sizi emekli edecekler, bu tür emeklilik caiz değildir. Ömür boyu yiyeceğiniz para haram olmasın, helal kazancı tercih edin, bu tür işlere girmeyin, kaçının.

 

Selam ve dualar. 23 NİSAN 2016

Ali Galip DOĞAN/İrşad dayanışma Vakfı Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi