A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkhî Sorular Ve Cevapları

Fıkhî Sorular Ve Cevapları

S.1) Hocam bayramdan sonra bir iş için Mekke”ye gittim. İhramsız gittim , sonra otelde ihram giyip tenime gittik. Niyet edip umre yaptım. İhramsız girdiğim için bir cezası var mı? Dedim , hocalar yok dediler . Konuyu açıklar mısınız?

C.1) Mekke’ye ihramsız giren bir Müslüman , bizim mikat yerimiz Medine çıkışı Abyarı Ali Mescidine gelinir, orada Umreye niyet edilir, İhram giyilir, Umre yapılır. İhramsız harem bölgesine ihramsız giren bir Müslüman ceza olarak bir koyun kurban edecektir. Onun kesim Mekke haram bölgesidir. “Fetevalntindiye Sehrül hidaye Celal Yıldırım kaynakları islam fıkhı cilt 4/389”

S.2) Hocam ben dul bir bayanım. 10 yıl sonra kur’a çıktı bir şirketle hacca gittik. Başka bayanlarda vardı, senin haccın olmadı nikahlanıp gideceksin dediler. Bir de ihramlı iken şampuanla banyo yaptım başımızdaki hoca bayan olduğun için bir şey lazım gelmez dediler , açıklarmısınız?

C.2) Bir kadın hanefi mezhebine göre mahremi olmadan 90. Km dışarıya çıkamaz. Şafi mezhebine göre , güvenilir bir kadın grubu da varsa hacca gidebilir, denir.

Nikaha gelince, geçici nikah ki buna muta nikahı denir. Hanefi, Şafi, Maliki, Hambeli mezheplerine göre böyle bir nikah caiz olmaz. Nikah olmaz zina olur, ama Allah’ın emriyle ciddi nikah kıyılırsa o caiz olur. Bu hususta sizin haccınız tamamdır. Rabbim İnşallah kabul etmiştir.

İkinci konuya gelince, Burada erkek kadın ayırımı yoktur. Mesela ben hanefiyim burnum kanayınca abdest bozulur. Hatta ufak bir yerden bir damla kan çıksa etrafa dağılsa yine de abdest bozulur. Siz Hanefi mezhebinde iseniz sizinki de bozulur. Onu diyen hoca konuyu bilmeyen cahilmiş. Hatır a konuşmuş ihramlı iken bir uzvun dörtte birine koku sürülürse, ceza olarak bir koyun kurban edilir. Allah cc. İslah eylesin. Siz ceza olarak bir kurban keseceksiniz, o kurbanın kesim yeri Mekke’de haram bölgesidir .Bir gidenle para gönderin orada kestirin.

S.3) Hocam zirai ürünlerin öşürü nü vermek için nisab miktarı şart mıdır? Öşür bizim topraklarda farz mıdır? Açıklama yaparmısınız.

C.3) İmam-ı Azam a göre öşürün farz olması için nisab şartı yoktur. Topraktan çıkan mahsulün azıda çoğu da verilecektir. Bu görüş mezhebi imamımız İmam-ı Azam’ın görüşüdür.

İmam-ı Ebu Yusuf ve İmam-ı Muhammed ve İmam-ı Şafi’ye göre zirai ürünlerde zekatın farz olması için 5 vesak 954 Kg. yaklaşık Bir tonu bulmayan mahsulün zekatı yoktur, derler. 5 vesak bir ölçüye göre de 654 Kg.dır.

Biz de burada üç imamın görüşünü tercih ediyoruz.

Türkiye toprakları 1926 yılında devletten çıktı şahıslara verildi. Biz toprağımızı satabiliyoruz, miras olarak taksime giriyoruz, sonuç olarak Türkiye topraklarından öşür verilecektir.

S.4) Hocam biz Antalya dan arıyoruz. Sizi yutuptan takip ediyoruz, biz meyveleri nar, muz, portakal, mandalina yı dalında satıyoruz. Öşürünü kim verecek alan mı satan mı verecek açıklarmısııız?

C.4) Hanefi ve Şafi mezheplerine göre olgunlaşmış ekini ve meyveyi satan mal sahibi öşürünü verecektir. Yani satıcıya aittir. Şayet olgunlaşmamış bir mahsül satıldığında onun öşürü alıcıya aittir. Mahsül masrafsız yağmur suyuyla sulanıyorsa, 1/10 (on da bir) cereyanla motorla sulanıyorsa 1/20 (yirmi de bir) öşürü verilecektir. Alıcı verir bunun verilmesi farzdır. Öşürü verilmeyen mal haram olur, çare Allah7ın emrini Peygamberin S.A.S sünnetini uygulamaktır.

S.5) Toprak mahsullerinin zekatı verilirken yapılan masraflar düşülür mü ? Ulusal bir kanalda bir hoca düşülür dedi siz ne dersiniz?

C.5) Hanefi ve Şafi mezheplerine göre tarladan kalkan mahsulün öşürü verilir. Yapılan masraflar düşülmez.

İbni Abidin bu konuda şöyle der; İşçinin masrafları, kanal temizleme, gübre, ilaç gibi masraflar düşülmeden öşür hesab edilerek verilir. Çünkü Kur’an da “Hasat mevsimi gelince onun hakkını verin” buyrulur.

Yine Kur’an da şöyle buyrulur; “Onların mallarında fakirlerin, miskinlerin hakları vardır.” Öyleyse kul hakkı önemlidir. Öşürde zekatta kul hakkı vardır. Zekatı verilmeyen malın kullanılması haramdır. Helal olmaz, inançlı bir insan buna dikkat eder kulun hakkını korur.

S.6) Hocam ben Sarrafım yurt dışında çalışan bir arkadaş geldi, elinde 40,000 ABD doları var. Bana Ben bu parayı sana vereyim sene sonu ben izine gelirim senin zararına karışmam dönüşte senden 45,000 ABD doları isterim dedi .Ben bu parayı alayım mı? çalıştırıp kar ederim. Sene sonu 5,000 ABD doları alışveriş yapmam uygun mudur?, helal midir? Açıklarmısınız.?

C.6) İslam bu tür alışverişi helal saymaz. Siz o parayı alırsanız kar ve zarara ortak olarak alırsanız, mudaraba usulü alışveriş emek sermaye ortaklığı caiz olandır. Siz o parayla altın alırsnız , o parayla bir yıl boyunca alışveriş yaparsınız, sene sonu kar’ı ortaya koyarsınız, Yüzde 50, Yüzde 50 paylaşırsınız, zararı olursa yine yüzde 50, yüzde 50 zarara ortak olursan o zaman caiz olur. Kazanç her iki tarafa da haram olur. Caiz olan kar ve zarara ortak olmaktır.

S.7) Hocam biz bir işyerinde ortağız .Ortağımız bizim ismimiz haberimiz olmadan başkasına yardım etmiş para vermiş, Şimdide alamıyoruz, Bu parayı ortak ödeyelim diyor bunu açıklarmısınız.

C.7) Hanefi ve Şafi mezheplerine göre bir ortak diğer ortakların izni haberi olmadan zekat vermesi emanet para vermesi islama göre uygun değildir. Caiz değildir. O verilen para alınamazsa ortakların izni olmadan veren o arkadaş ödeyecektir.

S.8) Hocam Çumra dan arıyorum ben tarlamı ortağa verdim , kar ve zarar ortağız öşürü nasıl vereceğiz, ortadan mı vereceğiz açıklarmısınız?

C.8) Burada iki şık var,

a) Tarla sahibiyle ortak olan anlaşırlarsa ortadan zekat verilsin derseniz ortadan öşür verelim derseniz ortadan verilir.

b) Ortaklar çıkan mahsulü paylaşsınlar , herkes malını ayırır o zaman ortaklar kendileri zekatlarını verirler, böyle fakirin hakkı olan zekat verilmiş olur.

S.9) Hocam istibra nedir? istinca nedir? Ben prostat hastasıyım kony açıklarmısınız?

C.9) İstibra çok önemlidir. Bilhassa ayakta çiş yapmak. Hem sağlık açısından hem dini açıdan çok zararlıdır. Erkekler küçük abdesti bozduktan sonra hareket etmek, oturup kalkmalı, öksürmeli, artık idrar kalıntısı kalmadığı kesinleşirse o zaman abdest alabilir. Aksi halde abdest aldıktan sonra akıntı olursa o zaman namaz olmaz.

İstinca büyük abdestten sonra iyice silinmeli tertemiz olarak kurulanmalı sonra abdest alınmalıdır. Tekrar edelim, idrardan hemen sonra abdest alınmamalıdır. İyice pekiştikten sonra abdest alınmalıdır.

S10) Benim ikiz biri kız biri oğlan çocuklarımız var. sık sık hasta oluyorlar. Nazar değiyor

Dediler , nazar nedir nasıl korunuruz? Açıklarmısınız.

C10) Bazı insanlarda kıskançlık olur, biyo enerjisi yüksek olur, o tür insanlar baktığı zaman nazarı değer, hasta olurlar. Belirtileri uykusuzluk,halsizlik, stres iştahsızlık,baş ağrısı, gibi hastalık belirtileri ortaya çıkar.Peygamberimiz (S.A.S) şöyle buyurur;

1-Nazar Haktır: Bundan Allah’a sığının.

2- Nazar Haktır, Deveyi kazana insanı mezara sokar.

3- Nazar Haktır; Ölenlerin çoğu nazardandır, buyurur,

Korunma yolları:

  1. 3 Fatiha okunmalıdır.
  2. 3 Ayetel kürsi okunsun,
  3. Kalem suresinin son 51, 52, 53 son ayeti okunur.
  4. 5 Felak suresi
  5. 6 Nas suresi okunmmalıdır. Bir suya okunup üflenirse , su içilirse daha etkili olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR