Fıkhi Sorular ve Cevapları
Fıkhi Sorular ve Cevapları
S.1) Hocam; Ben oğlanın düğünü için 150 gr altın hazırladım. Kendimizin de 100 gr altınımız var. Zekâtını nasıl vereceğiz? Düğün için hazırladığımız altının zekâtını da verecek miyiz? Nasıl hesap edeceğiz? Açıklar mısınız?
C.1) 81 gr altını olan, üzerinden de bir yıl geçen altının zekâtı verilecektir.
Oğlun için biriktirdiğin altını da hesaplarsın, başka paran veya zekâta tabi olan mallarını da birleştirir hesabını yaparsınız.
Birde şu var; bunların 18 ayar, 22 ayar olursa, bunlar ayrı ayrı hesaplanır birleştirilerek 40/1 yani yüzde 2,5 oranında zekâtını verirsiniz. Yani 100.000.-TL paran olsa 2.500.-TL zekât vereceksiniz.
S.2) Hocam: Oğlum öldü. 4 tane çocuğu var. Bunlar okuyorlar. Büyük oğlumun kurs parasını, yol parasını zekâtımdan verdim. Komşular senin verdiğin zekât olmadı, boşuna vermişsin dediler. Bende yetim oldukları için verdim. Zekâtım olmadı mı? Açıklar mısınız?
C.2) Allah (CC) Tevbe Suresinin 60. Ayet-i Kerimesinde zekâtın kimlere verileceğini belirtmiştir.
Zekât Kimlere verilir:
1- Zekât fakirlere verilir.
Hanefi Mezhebine göre; zekât; üzerine zekât farz olmayanlara verilir.
2- Miskinlere verilir.
Hanefi Mezhebine göre; ihtiyacı dışından başka malı olmayanlara verilir.
3- Borçlu olanlara verilir. Borcu dışında ihtiyacından fazla geliri olmayanlara zekât verilir. Bugünkü duruma göre; asgarî ücretli olanlar zekât alabilirler. Siyonizm’in alınmış kararı; bir millet topla, tüfekle çökmez. Şöyle olursa çöker; aç bırakacaksın, işsiz bırakacaksın, borçlu bırakacaksın, ağır vergiler uygulayacaksın ki o zaman o ülkeyi teslim alman kolay olur.
4- Yolculara zekât verilir. Bir vesile ile yola çıkmış ve yolda kalmış, parası bitmiş veya çalınmış olan kimseye ihtiyacı kadar zekât verilir.
5- Kölelere zekât verilir. Bugün köle yoktur. Çalıştırdığın kişilere maaşının dışında zekât verilir.
6- Mücahitlere zekât verilir. Hanefi Mezhebine göre; Allah (CC) yolunda ücret almayan kimselere zekât verilir. Askere gidenlere ihtiyaçlı ise zekât verilir.
7- Zekât toplama memurlarına zekât verilir.
8- Müellefei Kulübe zekât verilir. Yani gönülleri İslam Dinine ısındırılmak istenen kimselere zekât verilir.
Zekât kimlere verilmez:
Müslüman olmayan kimselere zekât verilmez. Yalnız Müellefei Kulüb hariçtir.
Usule zekât verilmez. Usul ana ağaç demektir. Anneye, babaya, koca karısına, karısı
kocasına yukarı çıktıkça (dedeye, neneye) zekât verilmez.
Furuğa zekât verilmez. Furuğ ağacın dalları demektir. Oğlana, kıza, oğlanın veya
kızın çocuklarına (torunlara) torunların çocuklarına, onların da çocuklarına zekât verilmez.
Kurum ve kuruluşlara zekât verilmez. Köprü, yol, camii, Kur’an kursu, suyolu
İnşaatlarına, ölünün kefenine zekât verilmez. Kurumlar; fakirlerle, öğrencilerle ilgileniyorsa, fakir ve öğrencilere verilmek üzere buralara da zekât verilir.
Zenginlere zekât verilmez.
Sizin torunlarınıza verdiğiniz ücretler zekât yerine geçmez. Verdiğiniz ancak bağış sayılır.
Siz verdiğiniz miktar ne ise zekâtı tekrar vereceksiniz. Si bu şekilde zekât borçlususunuz.
Bir anekdot anlatacağım: 5 sene önce İrşad Vakfımızın Merkezine 2 tane Türkistanlı kız geldi. Başları açık, kolları yarıya kadar açıktı. Burs istediler. Bizde ayırt etmeden burslarını verdik. Bizim sohbetlerimize katıldılar. 5 ay sonra Ilgın İlçesine bir otelde yemekli davete götürdük.
Bir sonraki gün piknik programına götürdük. Orada Kur’an-ı Kerim okunuyor, ilahiler söyleniyor, yemekler yeniyor, çaylar içiliyordu. Türkistanlı o 2 kız çocuğu beni çağırdılar. Hocam! Biz hrıstiyandık. Siz ayırım yapmadan bize burs verdiniz. İkimizde Müslüman olduk dediler. İşte buna Müellefei Kulüb denir. Biz açık hristiyan diye diye ayırt etseydik bunlar İslam’ı kabul etmezlerdi.
S.3) Hocam: Kütahya’dan arıyorum. Mahalleye camii yaptırıyoruz. Dernek başkanı imamla birlikte Ramazan’da Camii inşaatı için fitre ve zekât topladık. Biz 2 arkadaşla birlikte muhalefet ettik. Siz Erbakancısınız o yüzden camiye zekât olmaz diyorsunuz dedi. Zekât ve fitreleri camii inşaatına verdiler. Bu verilenler zekât olur mu? Açıklar mısınız?
C.3) 4 Ehli Sünnet Mezheplerine göre; zekâtın verileceği 8 sınıf insanın dışında Camii, Kur’an kursu, yol ve köprü inşaatlarına, ölünün kefenine zekât verilmez. Allah (CC) katında alanda verende mesuldür. Onlar zekâtlarını yeniden fakirlere versinler. (Kaynak: Fetevai Hindiye-İbni Abidin-Mebsud; Zekât Bahsi)
Maalesef bazı yörelerde öyle yerlere zekât topluyorlar ki çok büyük günah işliyorlar. Zekâta malik zenginlerimizde zekâtını verince yükümlülükten kurtulacağını zannediyor. Ancak o zengin kardeşim yapmış olduğu zekât ibadetini ve diğer ibadetleri iyi bilmeliyiz ki daha sonra da hayatımıza tatbik etmemiz gerekiyor ki yapmış olduğumuz ibadetin sevabına nail olabilelim.
S.4) Hocam; Guslün farzları nelerdir? Nelere dikkat etmeliyiz? Açıklar mısınız?
C.4) Hanefi Mezhebine göre; Guslün farzları 3’tür.
1- Gargara yapmak: Ağıza su alıp dolu dolu çalkalamak.
2- Buruna su çekmek: 3 Defa buruna su çekip genizlere ulaşmasını sağlamak
sünnettir. 3 defa su vermek sünnet 1 defa vermek farzdır.
3- Bütün vücudu yıkamak. Vücudumuzda kuru yer kalmaksızın her yeri yıkamak.
Bu alınan abdestle namazda kılarsınız. Kur’an-ı Kerim’de okursunuz. Cenaze Namazı da kılarsınız.
Dikkat edilmesi gereken hususlar:
Kulaktaki küpe delikleri, parmaktaki yüzükler, göbek çukuru ovalanacak, takma protez ve diş varsa çıkarılacak, yağlı boya, ruj ve ojeler çıkartılacak ve kuru yer kalmamasına dikkat edilerek bütün vücut ovalanarak su her yere el ile uygulanarak yıkanacaktır.
Şafii Mezhebine göre; Guslün farzı 3 tür:
Niyet etmek:
Def-i Hacet yerlerini (edep bölgesini) yıkamak
Bütün vücudu kuru yer kalmaksızın yıkamak
Şafii Mezhebinde gusül Abdestinde niyet etmek farzdır. Mahrem yerlerini çok iyi temizlemek farzdır. Tüm vücudu kuru yer kalmaması için gayret gösterilmelidir.
S.5) Hocam; Uçakta veya otobüste yolculuk ederken uyukluyoruz. Bu uyuklama abdesti bozar mı? Nasıl bozar? Açıklar mısınız?
C.5) İmamı Azam’a göre; otururken uyuyan bir insanın abdesti bozulmaz. Yalnız otobüste bir engele takılır. Otobüste yattığı yerde otobüs zikzak yaparsa sallarsa o zaman abdest bozulur. Yok, eğer kendinden şüphelenirse o zaman yeniden abdest alırsınız.
Şafii Mezhebine göre; Uçakta olsa otobüste olsa bir yere dayanmadan uyuyan kimsenin abdesti bozulmaz. Yaslandığı şey çekilirse o takdirde abdesti bozulur.
S.6) Hocam: Sizi Konya’dan arıyorum. 17 yaşında bir kızım var. Kızım wc ve banyoda çok kalıyor çıkmak bilmiyor. Ne yapabiliriz? Açıklar mısınız?
C.6) Siz önce kızınızı ikna edip psikiyatriste gitmesini sağlayın. Dr. teşhis koysun. Bu hareketi vesveseden dolayı yapıyor. Ancak mutlaka çaresine bakılması gerekir. Bu aşamada kızınızı ikna etmeniz gerekmektedir. Tıbben çaresine bakılsın. Diğer taraftan güvenilen bir hoca efendiye götürüp baktırın ve Şifa Ayetlerinden okunması iyi olur.
S.7) Hocam; Af edersiniz! Avret yerlerin temizliğini (tıraşını) kaç gün arayla yapmamız gerekir? Açıklar mısınız?
C.7) Avret yerlerin tıraşı haftada veya 10 günde bir yapılması uygundur. Peygamber Efendimiz (SAV)’in haftada bir kez koltuk ve bel altı tıraşının yapılacağına dair Hadis-i Şerifler vardır. Ancak tıraş edilmesi 40 günü geçmemesi gerekir. 40 günü geçtiği zaman bu hal mekruhtur ve günahtır.
S.8) Hocam; Ben Adana’dan arıyorum. Hanım namaz kılarken yalın ayak namaz kılıyor. Bende yalın ayak namaz kılma çorabını giy diye izah ediyorum. Beni dinlemiyor ve öyle namaz kılıyor. Bu konuyu açıklar mısınız?
C.8) Hanefi Mezhebine göre; kadının eli, yüzü, ayakları hariç her tarafı kapalı olması avret mahallidir. Bazı ulema çıplak ayakla namaz kılabilir diyorlar. Diğer bir kaynakta ise ayaklarını örtsün çorabını giysin, çorapsız kılarsa mekruh olur diyorlar.
Şafii Mezhebine göre; Kadının ayakları da avrettir. Yalın ayak namaz kılanın namazı olmaz. Namazı sahih olmaz kıldığı namaz kabul olmaz.
S.9) Hocam; Namaz kılınmayan vakitler nelerdir? Açıklar mısınız?
C.9) Mekruh olan vakitler:
A) Güneş Doğarken: Güneşin doğumundan 40 veya 45 dakika geçmeden namaz kılınmaz. Tahrimen Mekruhtur harama yakındır.
B) Zeval Vakti: Güneş gök kubbenin tam üstünde olduğu zaman Öğle Namazına 40 veya 45 dakika varken namaz kılınmaz.
C) Güneş Batarken: Güneşin sararıp gözleri yakmayacak seviyede olduğu zaman yani Akşam Namazına 40 veya 45 dakika varken namaz kılınmaz. Yalnız o gün kılınamayan İkindi Namazı kılınabilir. Bu 3 vakte Kerahatı Tahrimiye denir. Kılan sevap yerine günah kazanır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.