FIKHÎ SORULAR VE CEVAPLARI
S.1) Hocam; Konya dışından arıyorum. Sizi WhatsApp’tan, YouTube’den takip ediyorum. Sizin fetvalarınıza güveniyorum. Ehlisünnetten taviz vermiyorsunuz. İşim iyi, mali durumum da çok iyiydi. Covid 19 zamanında çeklerim, senetlerimin ödemesi geri dönmedi. Bende karşıya ödeme yapamayınca icralar geldi ve iflas ettim. 20 işçim vardı, sıkıntıya düştüm. 10 yıllık evliyim ve 2 çocuğum var. Hanım bolluğa alıştı, sıkıntıya düşünce mahkemeye verdi ve ayrıldık. Ben dinen boşamadım. Şimdi de bir zenginle evlenmiş. Bunun nikâhı olur mu? Ben ne yapayım? Açıklar mısınız?
C.1) Hanefi Mezhebine göre; bir kadın bir erkeğe 3 talakla bağlanmış olur. Mahkeme boşadığı zaman bir talak gider, 2 talakla kocasına bağlı kalır. İlk kocası dinen boşamadıkça kadın bir başkasıyla evlenemez. Evlendiği zaman zina eder. Rici Talakla ilk kocasına bağlıdır. Kadın ölünceye kadar, kocası sağ olduğu müddetçe evlenemez. Erkeğin şahit yanında 3 talakla boşaması gerekir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Deyyuslar cennete giremez” Bu Hadis-i Şerife göre; o kadın hâlâ senin nikâhın altındadır ve şu an zina yapıyor. Sen cennetten uzak kalacaksın. Hal böyleyken sen en kısa zamanda 3 talakla eşini boşa vebalden ve günahtan kurtul. (Kaynak: Fetevai Hindiye-İbni Abidin)
S.2) Hocam: Biz hanımla münakaşa ettik, beni evden uzaklaştırdı. 3 çocuğumuz var. 5 yıl oldu ikimizde evlenmedik. Şimdi pişmanlık duyuyoruz, görüşüyoruz. Tekrar evlenebilir miyiz? Ne yapmamız gerekir? Açıklar mısınız?
C.2) Sizin ağzınızdan daha önceleri şart kelimesi çıktı mı? Eğer daha önce 2 defa şart etmişseniz siz eski eşinizle evlenemezsiniz. Hülle yapılarak size geri dönebilir. Kadın birisiyle şartsız evlenecek izdivaç yapacak. Sonra o erkek ölür veya boşarsa size nikâh kıyılarak dönebilir. Yok, siz hiç şart etmemişseniz mahkeme boşadığı zaman bir talak gider, siz Rici Talak olduğu için yeniden mihir vererek 2 erkek şahidin huzurunda nikâh kıydırıp evlenebilirsiniz.
S.3) Hocam; Biz 5 arkadaş bir sığır kurbanlık aldık. Hayvan çok temiz. Yalnız bayram günü 2 yaşını doldurmuyor. 15 gün sonra dolacak. Biz bunu kurban olarak kesebilir miyiz? Açıklar mısınız?
C.3) Hanefi Mezhebine göre; kurbanlık hayvanlarda yaş şartı vardır.
A) Koyunlarda; kurban olabilmesi için bir yaşından gün alacaktır. Yalnız koyunlarda bir istisna vardır. Kuzu 6 ayını doldurmuş 7 nci aydan gün almış anası gibi semizse o hayvanın kurban edilmesi caizdir.
B) Keçiler mutlaka 1 yaşını dolduracaktır.
C) Sığırlara gelince; 2 yaşını doldurmuş olacak, 24 ayı aşmış olacaktır.
Sizin aldığınız kurbanlık 24 ayından gün almamış, sonradan da girse kurban olmaz. Keserseniz et yerine geçer. Hepinizin kurbanı olmaz.
D) Develer ise; 5 yaşını doldurmuş olması şartı vardır. Aksi halde kurban olmaz. (Kaynak: İbni Abidin-Fetevai Hirdiye-4 Mezhep)
S.4) Hocam; Bu sene kurbanlık hayvanlar çok pahalı, kurban kesemeyeceğiz. Bayram kredisi veriyorlar. Onunla kurbanlık hayvan alıp keseceğim. Çocuklar istiyorlar. Ne dersiniz? Alıp kesebilir miyim?
C.4) Niyet halis ancak amel faiz. Paran yoksa kurban sana vacip değildir. Faizle kurban kesilmez çünkü faiz haramdır. Kurban ise helaldir. Haram olan parayla helal bir ibadet yapacaksınız, bu nasıl olur? Sen bayram günü 3 kilo et al, evde kavurma yapın, çocuklar mahrum olmasın, Kurban Bayramında et yemelerine vesile olun.
Kurban kimlere vacip olur:
Hanefi Mezhebine göre; Kevser Suresinde: Venhar kelimesi kurban kesiver anlamına geldiği için şu kimselere kurban kesmek vacip olur
Müslüman olanlara; Hasan’a, Meryem’e vaciptir. Hansa, mariyaya vacip olmaz.
Dinen zengin olanlara; Burada Vitir vacip olana kurbanda (parası varsa) vacip olur.
Mukim olana; Misafir olana kurban vacip olmaz.
NOT: Hacca gidenler Mekke’de 15 günden fazla kalırlar. Onlara da kurban kesmek vaciptir.
Bu kesilen kurbana Udhiye Kurbanı denir.
Udhiye Kurbanı
Haccı Temettü ve Haccı Kıran yapanlara Hac Kurbanı da vacip olur. Hacı, Hac
Kurbanını orada kesmek zorundadır ve vaciptir. Öbür kurbanı Türkiye ‘de kestirebilirler.
Esir olanlara, mahkum olanlara kurban kesmek vacip olmaz.
Hanefi Mezhebine göre; Kurban kesmede akıl baliğ olmak şart değildir. Çocuğun parası varsa velisi, vasisi onun adına kurban kesebilir kestirebilirler.
Şafii Mezhebine göre; Venhar kelimesi elleri göğüs hizasında bağlamak anlamına gelir derler. Kurban anlamına gelmez görüşündedirler.
Bundan dolayı Şafii Mezhebinde kurban kesmek vacip değil sünnettir. Akıl baliğ olmayanlara da kurban kesmek sünnet olmaz. (Kaynak: Halil GÖNENÇ, Şafii Mezhebi İlmihali)
S.5) Hocam: Ben birine emanet para verdim. Uzun zamandır alamadım.. Ulusal kanalda bir hoca, enflasyon farkı kadar fazla para alabilirsiniz diyor. Siz ne dersiniz?
C.5) Nema, enflasyon şu anda %40, %100 civarındadır. İttifakla âlimlerin görüşü az çok ne olursa olsun kesinlikle caiz değildir fark alamazsınız haram olur. Siz parayı verirken Euro, dolar olarak verseydiniz bugün onların kur’u üzerinden alabilirdiniz veya aranızda bir senet varsa senedin günü gelince alacaklıyı çağırırdınız borcun gününü uzatarak senedin gününden bir ve iki gün önce alacağı altına, demire, dolara, euroya çevirip ortalarını bularak balans yapardınız.
S.6) Hocam; Ben namazını kılan bir bayanım. Bazen yalınayak namaz kılıyorum. Bu halde senin namazın olmaz dediler. Hocam bir de teni belli eden ince çorapla namaz kılıyorum. Namazım olur mu? Açıklamanızı bekliyorum.
C.6) Hanefi Mezhebine göre; kadının el ve yüzü dışında kalan her yer mahremdir. Ayak çıplak olarak namaz kılmak ihtilaflıdır mekruhtur. Siz en iyisi şüpheden kaçınıp çorapla namaz kılmaya çalışın.
Şafii Mezhebine göre; kadının ayakları da mahremdir avret yeridir. Yalınayak namaz kılmak caiz değildir, çorap giymek gerekir.
Vücut hatları belli oluyorsa elbise ve çorap giyerek namazı eda etmenin mecburî olduğu Şafii Mezhebi âlimlerinin görüşüdür.
S.7) Hocam; Benim resmi bir kuruluşta alacağım vardı. Anaparamı aldım bir de gecikme farkı veriyorlar. Bunu alacak mıyım? Harcaya bilir miyim? Açıklar mısınız?
C.7) Anaparanızı aldınız ancak biraz gecikmeli olarak aldınız. Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; fark olarak size ödenen fazla para faizdir yiyemezsiniz. O parayı alırsınız kitap, defter alamayan yurt parası bulamayan nakdi para yardımı olarak öğrencilere harcayabilirsiniz.
S.8) Hocam; Geçen yıl ailecek 7 kişi kurban aldık. Oğlum yurtdışındaydı irtibat kuramadık. Onun vekâletini alamadan kurbanı kestik. Yurtdışından geldikten sonra onun adına kurban kestiğimizi söyledik. Bazıları sizin kurbanınız olmadı dediler. Ne yapacağız?
C.8) Bir Hadis-i Şerifte Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Ameller niyetlere bağlıdır” Vekâlet almadan kesilen kurban, kurban olmaz. Hepinizin kurbanı fasit olmuş, vacip kurban ibadeti yerine gelmemiş, sadece et yerine gelmiştir. Siz o kurbanın parasını tekrar fakirlere dağıtacaksınız. Başka çaresi yoktur.
S.9) Hocam; Ben besiciyim. Elimde satılmak üzere 27 sığırım var. Hocalar 30 sığıra zekât farzdır size zekât düşmez dediler. Benim içime sinmedi. Yazılarınızı takip ediyorum. Bu konuyu açıklar mısınız?
C.9) 30 sığıra 1 sığır zekât verilir. Yalnız evde damızlıktan yetiştirilirse ona zekât düşmez. Siz bunun ticaretini yapıyorsunuz. Sığır alamasaydınız o para elinizde olacak mıydı? Ona zekât verecek miydiniz? Sayı önemli değil, ticaret malı olduğu için one zekât vereceksiniz. Piyasa rayici üzerinden zekâtı verilecektir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.