EĞİTİMİN TATİLİ, TATİLİN EĞİTİMİ
Eğitim- öğretimin her düzeyde belli planı olduğu gibi bir de tatilinde bir planı vardır olmalıdır da. Özellikle Milli Eğitim gibi ulusal düzeydeki eğitim- öğretim programlarının planlaması ve tatilin değerlendirilmesi uzman pedagoglar tarafından yapılır. Bütün dünyada da hemen hemen benzer bir tatil uygulaması ve zamanlaması mevcuttur. Ufak –tefek farklılıkların dışında büyük ölçüde benzerlikler vardır.
**
Pedagogların ölçüp biçip kararlaştırdıkları ve bütün dünyada genel-geçer yapılan uygulamalara karşı çıkıp eleştirecek halimiz yoktur. Hatta uzman pedagogların önerilerini iyi dinleyip uygulamakta da yarar vardır. Çünkü bunlar uzun süre deneyler ve tecrübe ile ortaya çıkmış çalışmalardır. Belki şartlardan, kişilerden, inançlardan, kaynaklı farklılık olup az bir farkla farklı uygulamalar yapılabilir. Yani kısaca diyoruz ki; eğitim-öğretimden dönem boyunca yorulan öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz tatil yapıp dinlenmelidirler. Dinlenip zinde bir kafayla ikinci döneme başlayabilsinler.
**
Ancak tatilin eğitim boyutunu ele alacak olursak bununda güzel planlanması gerekir. Yani dinleniyoruz diye 24 saat telefonla oynamak iş değil, hatta okuldan daha çok zihin yorgunluğu ve radyasyonun etkisinde kalmak olacaktır. Ya da televizyonun karşısında anlamsız programlarla ses ve görüntü kirliliğine maruz kalmak değildir tatilin değerlendirilmesi .Onun için mutlaka tatilin planlanıp verimli hale getirilmesi gerekmektedir. Bu konuda ben aklıma gelen bazı maddeler yazıp sizinle paylaşmak istiyorum!
**
Mümkünse (tek veya ailecek) bir gezi yapılabilir. Şehir içi veya şehir dışı olabilir.
Serbest takılıp arkadaşlarıyla oyunlar oynamak.
Dini sohbetlere katılmak. (bu dar zamanda Kur-an okuma eğitimi ve diğer dini bilgileri çalışma verimli olmaz) böyle durumlarda bol bol sohbet dinleyip, film izleyip yorum yapılabilir.
Bu konuda Anadolu Gençlik Derneğiher dönem gayet güzel programlar yapıp bu zamanı iyi doldurmaktalar. Anadolu Gençlik Derneği çalışmaları günlere bölerek kızlara ayrı erkeklere ayrı olmak koşuluyla:
Dini sohbet (kısas-ı enbiya, ilmihal ve itikat konuları) anlatılabilir.
Film izleme – yorumlama (Çağrı, Ömer Muhtar vb.)
Eğlenceler, çetnevir, yüzme vb.
Dini bilgi yarışmaları
Bedensel yarışmalar.
Yetenek yarışmaları (ezan okuma, kuran okuma, ilahi söyleme, resim yapma yarışmaları.)
Tiyatro gösterileri.
İlahı marş grupları şeklinde dolu içeriklere sahip bir plan yapıyor sağolsun.
Son olarak bir eğitimci olarak velilerimize tavsiyem; sakın bu iki hafta içinde çocuğu sıkıştırıp yeniden bir şeyler öğretmeye, ezberletmeye kalkmayın. Bunun hem çabuk unutulması şeklinde bir yönü olduğu gibi psikolojik bir baskı olarak ta zihinsel yorgunluğa sebep olmaktadır. Daraltmayın, geniş zamanlarda çok okusun ve ezberlesin. Özellikle Allah’ın kitabı Kur’an’ı Kerim söz konusu olursa buna çok zaman ayırmalıyız. Hatta hayatımızın sonuna kadar zaman ayırmalıyız.
Herkese iyi tatiller ve üstün başarılar…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.