Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Eğitimde yeni hedefler

Eğitimde yeni hedefler

Önümüzdeki dört yılda öğrencilerimize yön verecek olan yeni eğitim planı kamuoyu ile paylaşıldı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 140 sayfadan oluşan eğitim vizyonunu açıkladı. Başlık ve detayları sizlerle paylaşmak istiyoruz.

• Yeni vizyona göre okula başlama yaşı 5 oldu. Şartları elverişsiz âilelere -okul öncesi çocuklar için- kırtasiye ve materyal desteği öngörülüyor. Yaz döneminde okullarda oyun temelli yaz programları açılacak.

• Bize göre en önemli başlık; KARİYER DANIŞMANLIĞI kısmı. Öğrencilere kariyer danışmanlığı sistemi geliyor, psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetleri yeniden yapılandırılıyor. Öğrencileri milli kültüre yönlendirme ve yetkinlik hedefleniyor. Bilim sanat merkezleri yeniden yapılandırılıyor. Özel yetenekli öğrenciler için yeni müfredat sistemi oluşturuluyor, seçmeli dersler etkinleştiriliyor. Dijital eğitim-öğretim muhtevâyı geliştirme ekosistem oluşturma çalışmaları yapılacak.

• Ders saatleri yarı yarıya düşürülüyor. Öğrencilerin mesleki eğilimlerine yönelik yeni bir yapı oluşturuluyor. Çocukların beceri ve kabiliyetlerine göre seçmeli dersler konacak. Tercih edilen alan seçimi 9.sınıftan başlayacak. Öğrencilerin araştırma-geliştirme yeteneklerini artıracak fâliyetler için yeni düzenlemeler yapılacak.

• 2023 vizyonunda öğretmenlere yönelik de yeni vizyon ve iyileştirmeler geliyor haklı olarak. Bu çerçevede ücretli öğretmenlerin ücretleri artırılıyor, imkanları sıkıntılı koşullarda görev yapan öğretmen ve yöneticilere teşvikler verilecek. Yine öğretmen ve yöneticilerin eğitim kalitesi ve liyâkatları için yeni değerlendirmeler gündemde. Bilhassa sosyal ve fen bilimleri liselerinde görevli eğitmen ve yöneticilere yeni ölçütler geliyor. Okullara gelişim bütçesi konacak.

• Çocukların ilgi, yetenek ve mizaçlarına göre yeni düzenlemeler yapılacak. Her okulda tasarım ve beceri atölyeleri kurulacak. Zorunlu ders saatleri azaltılarak esnek ve modüller ders çizelgeleri oluşturulacak.

• Öğrencilerin akademik başarıları adına ülke genelinde ‘başarı izleme’ araştırması yapılacak, sınavla öğrenci alan okulların sayıları zamanla azaltılacak. Öğrenciler ‘e-portfolyo’ sistemi ile her aşamada izlenecek.

• İlkokullarda teneffüs süreleri artırılıyor. Yine ilkokullarda not yerine ‘beceri değerlendirme’ temelli değerlendirme sistemi uygulanacak.

• İmam-Hatip okullarında program çeşitliliği korunuyor ama ders çeşidi azaltılıyor. İmam Hatip okullarıyla üniversiteler arasında işbirliği mekanizması kurulacak.

• Meslek liselerine esnek ve modüler müfredat sistemi geliyor. Döner sermâye gelirlerinden alınan % 15 lik hazine kesintisi % 1 e düşürülüyor. Başarılı projelere mikro kredi sağlanıyor.

Bu başlıklar inşallah yeni oluşturulmak istenen eğitim vizyonuna geliştirici bir ivme kazandırır. Doğrusu biz daha fazlasını bekliyorduk. Yine de eğer istenen başarılarsa eğitimde farklı bir başarı haritası çizebilirse elbette ki ne âlâ! Bakan bey de zâten bu hususta şu açıklamalarda bulundu: ‘Bu sefer farklı dedik. Çünkü sistemin bütün bileşenlerini birlikte dönüştüreceğiz. Yâni fiziksel olarak altyapı, muhteva altyapısı, finansal altyapı hepsini birlikte dönüştüreceğiz. Biz mutabakat sağlayarak bir ‘millet ev ödevi’ yapacağız, gönül köprüleri inşa edeceğiz. Nicelikten niteliğe doğru giden üç aşamalı bir dönüşümü birlikte gerçekleştireceğiz.’ Dedi ve devamla; ‘Zamanla sınava giren öğrenci sayısını, sınavla girilen okul sayısını azaltırsak okullarımız arasındaki imkan farklılıklarını azaltırsak o zaman zâten doğal olarak sınav baskısının azaltılması söz konusu olacaktır. TRT ile işbirliği yapmak, pek çok uluslararası yeni teknikleri kullanarak yabancı dilde de asgari iki sene içinde bâzı verimleri aldığımızı göreceğiz’ diye konuştu. 

Bu yeni vizyon öğrencilerimiz daha güzel yarınlara ve daha üstün başarılara götürsün temennilerinde bulunuyoruz bizlerde. Tâkipçisi olacağımızı da vurgulayalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi