Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Damla ile Sulamanın Başarılı Gelişimi

Damla ile Sulamanın Başarılı Gelişimi

Akdeniz kıyılarında ki tarım toprağı bolca kanallardan gelen sulardan rahatça nasibini alırken…

İç Anadolu’nun verimli ama susuzluktan bozkır olan toprağı sadece Yüce Yaradan’ın vereceği rahmeti bekler.

Devlet-ül ulema bunu giderme üzerindeki düşüncelerini, tatbikat yerine salonlarda KOP üzerine konferanslar, odalarda çay içerken konuşmalarla birde beyanat verişlerle geçiştire dursun…

Sivil işletmelerin başındakiler çareyi kısa zaman içinde yaklaşmaya çalışmakta. Hem kendilerine hemde toprak yanında çiftçiye fayda sağlama çabasına girmiş bulunmaktalar.

     Bunlardan bir tanesi de önceki yazım” İnsan İçin Yanında, Toprağa da İlgi!” (www.merhabagazetesi.com.tr) belirttiğim PANPLAST sulama tesisleri fabrikaları olmakta.

Konya’dan hareketle Cihanbeyli dolayı olan Acıkuyu mevkiinde ki tesisleri görmek için giderken tüm ovada ekilmiş tarlalardaki ekinlerin daha beş on santimi geçemediğini temaşa ettim.

Aynı yerlerden çocukluğumdaki günler geldi gözlerimin önüne.

Dedeler köyünden Ankara yolu üzerinde ki Keşlik’e güle oynaya gelirken…

Birden Köpekler üzerimize koşunca çocuk aklı boyumuzu geçen altmış santim civarı ekinlere girip saklanmaya çalışırdık.

Neden böyle olmuştu? O zamanlar bolca rahmet veren şimdi esirgiyor mu idi rahmetini?

Elbette bir şeyler vardı biz ona kulluk etmezsek herhalde alacağımız netice de bu olabilirdi.

O zamanlar değil şimdileri bile rahmet bekliyor İnanca karşı olanların dudak bükerek alayları bakış ve yayınlamaları arasında yağmur duasına çıkmaktayız.

Onlar devletin kasasına sırtlarını dayamış tarımda verim olmuş olmamış nelerine. İçki, zina yasaklarına karşılıkları bir tarafa bilhassa inançlı kadınların inancını zorbalıkla giderebilmek için örtü ve okuma yasaklarına bel bağlamaktadırlar.

Söylenecek çok şey var ama şimdi bunun yeri değil. Gelin Damla suyu ile tarım sulamasını meydana getiren tesisleri gezelim.

***

Vasıtadan iniş ve girişte aşağıda resmini gördüğünüz levhadan PVC Boru, KORİGE Boru, Çuval fabrikaları yanında Lino Çuval, Balya ipi üretim tesislerini yapmakta olan Konya Şeker A.Ş.’nin iştiraklerinden bir kol olan ve Cihanbeyli ilçesinde kurulu bulunan Anadolu Birlik Holding (ABH) nin kurduğu, PANPLAST A.Ş.’ne ait 17 bin m2’lik sahanın 9 bin m2 içinde halen faal fabrika yanına kurulacak 2 yeni fabrikası ile bölgeyi Plastik Kampüsü haline getirme hedefindeler.

          Cihanbeyli ilçesinde, 'Plastik Kampüsü' kurmayı planlayan firma, şu anda 9 bin m2 alana sahip mevcut fabrikasında yıllık 240 milyon metre yassı ve 15.000 ton plastik hammadde işleme kapasitesi ile çalışıyor sipariş verenlerin çoğunluğu yüzünden ancak üç ay sonrasına sıraya girilebiliniyormuş. Bunu düşürebilmek için yeni fabrika tesisleri çabası içinde oldukları müşahede edilmekte.

Faal fabrikayı gezdiğimizde tamamen otomasyon olarak çalışırken işçilerin hiç etrafa bakma zamanı bile olmaksızın aparatların takıştırmalarını yapmasını izlerken Türkiye'de ilk kez Panplast'ta üretilen 'Tansiyometre' tanıtıldı. Toprağın nem miktarını ölçerek bitkinin ne zaman ve ne kadar su kullanması gerektiğini tespit eden cihazın geliştirilerek üretimine devam edileceği bildirildi.

Toplantı salonuna geçişimizle, Panplast Genel Koordinatörü Altuğ Altıok, mevcut yatırımlarla birlikte PANPLAST'IN 2014 yılında Türkiye'nin ikinci 500 firması arasına girmesini hedeflediklerini, ''PANPLAST, Cihanbeyli’de kurulu olup, 9 bin metrekaresi kapalı alan 121 bin metrekaresi açık olmak üzere 130 bin m2 alana sahip olduğunu ve şu anda yurt dışındaki pazarlarla rekabet edebilecek durumda olduklarını belirtirken. “Üç vardiya çalışımı içinde kapasite artışına rağmen ihracata mal yetişmiyor ve 3 ay sonrasına sipariş alıyoruz" dedi.

Bölgeye yapılacak yeni yatırımlarla birlikte adeta 'Plastik Kampüsü' kuracaklarını vurgulayan Altıok,  “iki yeni fabrika toplam 17 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulacak.

Bunu kendi öz sermayemiz ile gerçekleştirdik. PANPLAST gibi güçlü yerli bir ürünün pazara girmesi çiftçiye daha uygun fiyatlarla sulama sistemlerinin servis edilmesini sağladı. Bu hem yerli üretime hem de bölgeye katkı sağladı. İki yeni tesisin açılması ile istihdam da artacak" diye konuştu.

Tabii ki çalışma ve yapılmakta olan işlemler için hayli anlatımlar oldu. Bunlar köşemize sığmaz.

Bu verimli ve suya hasret toprağa verilecek az bir su ile hayat verme işleminde ileri başarı sağlayan Konya Şeker ve ona bağlı şirketlerdeki idarecilerin bir şevk içinde çalıştıkları her hareketlerinden müşahede edilmekte.

Kendilerine teşekkür ve takdirlerimi iletirken daha ileri başarılarını dilerim.

***

Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi