Buruk Kurban Bayramı
Önümüzdeki hafta Kurban Bayramı'nı kutlayacağız. Bu sene Mekke ve Medine boş kaldı. Bu kurbanda hacılar kurban bayramını Mekke ve Medine de geçiremeyecekler maalesef.
**
Kurban kavramı her ne kadar kesilen hayvan için kullanılsa da; esasen Allah'a yaklaştıran ibadet durumu olan için kulluk görevi anlamına gelir.
**
Kurban ibadetinin asıl dayanağı Kur'an-ı Kerim'dir. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de kurban ibadetinin eski millet ve topluluklar tarafından yerine getirilen bir ibadet olduğu ifade edilmektedir. Zira Kur'an‐ı Kerim'de Maide suresinin 27. ayetinde: "(Ey Muhammed!) Onlara Adem'in iki oğlunun kıssasını doğru olarak anlat! İkisi birer kurban sunmuşlardı da birinin ki kabul edilmiş; diğerinin ki ise kabul edilmemişti...." şeklinde bir ifadenin yer aldığını; Saffat Suresinin 107. Ayetinde de Hz. İbrahim'in oğlu Hz. İsmail'in yerine bir kurbanın, Allah tarafından kendilerine fidye (kurban) olarak verildiği açıkça bildirilmektedir. Benzer şekilde Kur'an-ı Kerim'in diğer bazı ayetlerinde de kurban ibadeti ile ilgili ayetler yer almaktadır.
**
Kurban, kesim yerine götürülürken, taşınırken çok özen gösterilmeli, horlanmamalı, eziyet edilmemelidir. Bilinmeli ki, o kurbanın da bizden alacağı olabilir. O da ahrette bize hesap sorabilir. Peygamberimiz (SAV) "Her nefes alıp veren canlının hakkı ve hesabı vardır" derken buna dikkat çeker. Eskiler kesim yerine gelirken kurbanlık hayvanın gözlerini bağlayarak olabildiğince merhametli davranmışlardır.
**
Şeker bayramında bayram namazını evlerimizde kıldık. Kurban Bayramında ise Allah'ın izniyle camilerde kılacağız. Bayram namazı ihmal edilmemelidir. Hz. Peygamber (sav) zamanında kızlar ve kadınlar da bayram namazına katılmışlardır. Ümmü Atiyye (r.a) der ki: "Bayram günlerinde biz kadınlara namaz kılmamız emredilirdi. Kadınlar, erkeklerin arka tarafında olur, onlarla birlikte tekbir getirir ve dua ederlerdi" (Buhari, İydeyn, 12). (Buradan, kadınlara bayram namazının vacip olduğu hükmü çıkarılmaz. Ancak gitmeleri tavsiye edilir.)"
**
2019 yılında başlayan covid-19 virüsü tüm dünyayı etkisi altına aldı. Bu virüs 2020 yılında da varlığını tüm hızıyla sürdürüyor.
**
Şuan için kurban bayramında sokağa çıkma yasağı söz konusu değil; zaten yasak olsa bile bayram sonu ziyaretler başlar. Bazı insanlarda vurdumduymazlık havasında maske takan yok ama ateş düştüğü yeri yakar. Biz yine tedbiri elden bırakmayalım.
**
İnşallah covid-19 virüsüyle geçirdiğimiz son bayram olur. Tedbirlere uyarak sevdiklerinizle birlikte mutlu ve huzurlu bir bayram geçirmenizi diliyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.