Bir vefa iftarı
Konya, Selçuklu’dan Osmanlı’nın son dönemlerine kadar bir ilim, irfan ve kültür merkezi olarak dikkat çekti. 1924 yılında medreseler kapatıldığı sıralarda Konya’da, altmışa yakın medrese faaliyette olup, yüzlerce tanınmış müderris ve bir o kadar da icazetli hattat bulunuyordu.
Cumhuriyetten sonra bir fetret dönemi yaşandı. Zamanla ülkede -üniversitelerde bazı bölümler dışında- Osmanlıca bilen kalmadığı gibi hattat da yetişmez oldu.
Türkiye’de İmam Hatip okullarının açılmasından sonra, Konya’da ilk hat dersleri, Dr. Hüseyin Öksüz Bey tarafından verildi. Bu arada pek çok talebesi hat icazeti almaya muvaffak oldu. Şimdi bunlar da icazet vermeye başladı. Böylece Konya’da bir Hamit Aytaç-Hüseyin Öksüz ekolü oluştu. Hem kendisi hem de pek çok talebesi uluslar arası ödüle layık görüldü. Onlar Konya’nın iftihar vesilesi oldular.
Bu yıl Hüseyin Öksüz Bey’in 45. sanat yılı, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin katkıları ile kutlandı. Geçen Ramazan ayının sonlarına doğru bir iftar programında yapılan konuşmalar sonunda, Hattat Dr. Hüseyin Öksüz Bey’in hatlarından oluşan kitabı iftara katılanlara diş kirası olarak dağıtıldı. Bu iftar gerçekten bir vefa iftarıydı. Takdirle karşıladık. Hepimiz, o gün bu vefa iftarından yakınları ve dostları olarak mutlu bir şekilde ayrıldık.
Şair, “Marifet iltifata tabidir/ Müşterisiz meta zayidir” sözünü boşuna söylememiştir. Tabii bu kadir kıymet bilirlik, bir ilim, irfan müessesesi tarafından olursa yapılan takdir daha bir anlam kazanır. .
Dr. Hüseyin Öksüz Bey zor yetişen çok yönlü insanlarımızdan birisidir. O, hat üstatlığı yanında klasik Türk musikisine aşina, ney üfleyen, sohbetlerine doyum olmayan aynı zamanda da vefakâr bir dosttur. Bu sebeple Hüseyin Hoca için ne yapılsa azdır. Daha önceki dönemlerde biz, Aydınlar Ocağı olarak çeşitli kutlamalar yanında, akademik sayfalarda da onunla ilgili özel sayılar çıkartmıştık. 45. Sanat yılı için de aynı şeyleri yapacaktık. Fakat üniversite bizden önce davrandı. İnşallah önümüzdeki dönemde Hüseyin Öksüz Hoca’nın 45. Sanat yılıyla ilgili özel sayılar çıkarma hazırlığı içerisindeyiz. Bunu da mutlaka gerçekleştirmek niyetindeyiz.
Doktor Hüseyin Öksüz Bey için hazırlanan bu program ve onun hatlarından oluşan kitap her türlü takdirin üzerinde anıt bir eserdir.
Başta Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü değerli ilim adamımız Muzaffer Şeker Beyefendi olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyor, değerli dostum Dr. Hüseyin Öksüz Bey’e de sağlık ve afiyet içerisinde daha nice 45. yıllar diliyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.