Belediyelerin farklılığı
2018 yılına girdiğimiz bu günlerde yerel anlamda bir husus gazetelerde televizyonlarda hatta şehrin muhtelif yerlerine dikilen reklam panolarında insanların kafasına vururcasına reklam edilmeye başlandı.
Aynen geçmiş yıllarda da böyle olmuştu.
Hatta bu kafa, bu mantık belediyelerde hâkim olmaya devam ettiği sürece gelecek yıllarda da böyle olacak.
Bu bir gayrimeşru yarış haline getirilmiş sanki.
Belediye başkanları yıl biterken veya yeni yılın başladığı günlerde kendilerini diğer belediye başkanlarından daha başarılı göstermek için farklı bir çaba içine girerler.
Kimileri Konya ile hiçbir ilgisi olmayan gazete, dergi veya derneklerin organizasyonları ile Türkiye çapında başarılı(!) gösterirler.
Kimin ne amaçla yaptığı artık gün yüzüne çıkan anketler sonucunda üst sıralarda gösterilmek için maddi ve manevi çalışmalar ve harcamalar yaparlar.
Kendilerini Türkiye’de hep ilk üç sıra içinde görmek idealleri olabilir ama bu falan gazetenin veya falan derginin yapacağı şey değildir.
Bu husus sadece Büyükşehir ve Merkez İlçe Belediye başkanlarına mahsus değildir.
İl olma hevesi içinde olan ilçelerin belediye başkanları tarafından da ortaya konan bir husustur.
Bu giriş bilgilerinden sonra bu yazımızda konu edeceğimiz asıl husus belediye başkanlarının yıl içinde yaptıkları hizmetleri vatandaşlara anlatmaya çalıştıkları reklama dönük faaliyetleridir.
Geçmiş birkaç yazımızda bahsettik tekrar etmekte fayda var.
Belediye başkanları yıl boyu yaptıkları faaliyetler, hizmetler ve işlemler için yeteri kadar basın yayın yolunu kullanırlar.
Araç mı alındı belediyelere?
Sıra sıra dizilen araçların direksiyonuna geçilir ve poz verilir.
Bir bina mı yapılacak? Temel atmaktan tutun hizmete açılıncaya kadar inşaat yapım süresince en az 2 veya 3 defa yapılıyor, tamamlanıyor ve tamamlandı gibi başlıklarla yapılan reklam haklarını(!) kullanırlar.
Kullanmasına kullanırlar da yine huylu huyundan vazgeçmez misali yanlışa devam ederler ve yapılan tüm bu boşa giden masraflar yetmemiş gibi yeniden bir hayli masrafa girilerek açılış törenleri yapılır.
Hele ki bir de yollara serilen asfalt ve parke taşları ile parklara dikilen fidan ve ağaç meselesi var ki tam anlamı ile evlere şenlik.
2018 gelince 2017’de yapılan asfalt harcamalarında, metrekare bazında parke döşenmesi ve dikilen fidan sayısının rakamları ortaya dökülür.
Tıpkı 2017 başlangıcında da 2016 yılında yapılanlar sayılıp dökülmüştü.
Garip bir durum.,
Belediyenin hizmet götürdüğü alan büyüklük olarak artmamasına rağmen belediyeler hizmetlerini bazen afaki olabilecek rakamlarda artmış şekilde göstermektedirler.
Öyle açıklamalar yapılmaktadır ki bir belediye başkanı kendisini diğer belediye başkanlarından daha başarılı göstermek isterken abesle iştigal derecesinde sözler sarf edilebilmektedir.
Bu kötü tavrın en başta gelen sebebi belediye başkanlarının kendilerini olduğundan daha fazla gösterip acaba bir dönem daha işbaşında kalabilme isteğidir.
Esasında geçmişte milyarlar harcanarak bu tür tanıtım giderlerinin gelecek seçimler için hiçbir belirleyici özelliği olmadığı ve vatandaş nazarında bir karşılığının olmadığı pek çok defa ispatlanmış olmasına rağmen belediye başkanlarının çevrelerinde Konya’ya değil de kendine çalışan dalkavuk ahlaklı kişiler nedeniyle devam ettiği görülmektedir.
Konya bu anlamda geçmiş belediye başkanları arasında kendisini başkanlık için teklif ve tezkiye eden kişiler nazarında bile gazetelerde, dergilerde ve televizyonlarda en başarılı belediye başkanı olarak seçilmiş olmanın bir değer ifade etmediğini bir daha aday gösterilmemek şekliyle açık seçik yaşamıştı.
Hem de bir defadan daha fazla yaşandı bu olay Konya’mızda.
Farklı olmak bir önceki sene imkânı olduğu halde yapmadığı şeyleri bir sonraki sene yaptığını veya imkânsızlıklar nedeniyle bir başkasının yapamadığı şeyleri sadece kendisinin yaptığını reklam etmek değildir.
Biz hep inanıyoruz ki Müslümanlar ibret olan değil, yaşanmış olaylardan ibret alan insanlardır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.