Ramazan Kural

Ramazan Kural

Barajlar ve yer yeraltı barajları

Barajlar ve yer yeraltı barajları

Türkiye, Cumhuriyet'in 100. yılında 100 yer altı barajına sahip olmayı hedefleniyor.

Yeraltı Barajları Eylem Planı kapsamında 2023 yılına kadar 100 adet yeraltı barajı inşa edilecek. 100 proje ile, yaklaşık 50 milyon metreküp su depolanacak, 750 bin kişiye içme suyu sağlanabilecek, 80 bin dekar arazi sulanabilecek ve yıllık 60 milyon TL net zirai gelir artışı sağlanabilecek. Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, barajların İzmir, Aydın, Mardin, Ankara, Konya, Çankırı başta olmak üzere; birçok şehirde inşa edileceğini aktardı.

Konya Devlet Sulama İşleri (DSİ) 4. Bölge Müdürü Birol Çınar’dan alınan bilgilere göre 7 adet Yeraltı Barajlarının yapılacak. Yarı kurak iklim kuşağındaki Türkiye'de, küresel ısınma ve iklim değişikliği de dikkate alındığında depolama tesislerinin sayısının önemi artıyor

Yaşamı sürdürebilmek için gerekli suyu denetim altına almak, insanoğlunun temel sorunlarından biri olmuştur. Barajlar sellerden korunmak, ırmakların yönünü değiştirmek su depolamak ve araziyi sulamak gibi, su denetleme yöntemlerine ilişkin olarak kullanıla gelmiştir. Bugün de barajlar, yüzyıllardan yüklendikleri bu işlevleri yerine getirirler. Çağımızda tarımsal sulama evler için gerekli suyu sağlama ve depolamasının yanı sıra barajlar, hidroelektrik güç üretimi, kıraç toprakları tarıma elverişli hale getirme, sellerin yol açacağı erozyonu ve nehir ağızlarındaki kum ve kil birikintilerini önleme gibi daha karmaşık amaçlarla da kullanılmaktadırlar.

Yapılan araştırmalar yer üstü barajına harcayacağımızın yüzde 5-10’unu geçmeyecek maliyetlerle yer altında başarı sağlamamız mümkün gözüküyor.

Barajlar bulundukları ortamın nem dengesini değiştirdiklerinden ekosistemi de değiştirirler. fark etmek belki yıllar alabilir, konumuna veya büyüklüğüne göre hissedilmesi çok zor olabilir, ama sonuç olarak değiştirirler. 

Öte yandan barajlar hakkında yapılan bilimsel çalışmalar zararlarının çok ve birçoğunun da geri dönülemez olduğunu ortaya koydu. . Bunun en önemli örneği pamuk tarlalarını da sulamak adına Amuderya ve Siriderya nehirlerinin yatağının değiştirilmesi sonucu kuruyan Aral denizi oldu…

Yapılacak olan yer altı barajları ile buharlaşmanın da bir nebze önüne geçilebileceğini düşünüyorum. Buharlaşma sonucunda çok önemli kısmı hiç kullanılmıyor

Türkiye genelinde yıllık toplam yağış miktarı 501 milyar m3 dür, bunun 274 milyar m3 ü buharlaşma yoluyla atmosfere geri dönmektedir. Diğer bir deyişle yıllık toplam yağışın %54.7’sinden her hangi bir şekilde yararlanılamamaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Ramazan Kural Arşivi