Artan zamlar baklava satışlarını da vurdu

Artan zamlar baklava satışlarını da vurdu

Konya Biroğlu Baklava Ustası Selim Ertürk, 42 yıldır bu işi yaptığını ve ilk defa bu kadar satışların kötü olduğunu dile getirdi. Ertürk, “Kapalı kutu gibiyiz önümüzü göremiyoruz” dedi. 

Ramazan Bayramının yaklaşmasıyla sofraların vazgeçilmezi olan baklava ve diğer tatlı çeşitlerinin hazırlığı başladı.  Tatlı fiyatlarında yaşanan artışla ilgili açıklamalarda bulunan Tatlı Ustası Selim Ertürk, Cevizli baklavanın kilosunun 130 TL’ye ulaştığını belirterek, “Şöbiyet ve fıstıklı baklavanın kilosunun 150 TL arasında satılıyor. Son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntılar bizi de zorladı. Fiyatlar pahalı olunca vatandaşların ilgisi azaldı. Bayramdan ümitliyiz yavaş yavaş bayram hazırlıklarına başladık ancak şu an beklediğimiz yoğunlukta değil” diye konuştu.  

adsiz-001.jpg

MUCİZE GİBİ YAŞIYORUZ

Selim Ertürk, cevizli ve fıstıklı baklavanın fiyatı geçen yıla göre yükseldiğini dile getirerek şunları söyledi: “3 ay önce aldığımız Antep fıstığı 180 TL iken şu an 300 TL. Kullandığımız tereyağı 80 TL civarındayken şu anda 150 TL civarında. Bir çuval şeker 850 TL, biz bunu daha 2 ay önce 230 TL’ye alıyorduk. Konu böyle olunca zam üstüne zam geliyor” dedi. Vatandaşların alım gücünün azaldığını  söyleyen Ertürk “Sadece zengin kesim ve alt kesim mevcut. Zengin kesime hitap ediyoruz. Bunun sebebi biz değiliz, yükselen piyasa şartları. Malzemeler bize pahalıya geldiği için, yüksek fiyatta satmak zorunda kalıyoruz.  Mucize gibi yaşıyoruz. Mucizeyi nasıl yaşadığımızı bilmiyoruz.  Şu anda piyasa çok durgun Siparişler çok az, aslında bunun nedeni hayat şartlarından kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

TANE HESABIYLA SATILIYOR

Ertürk, tatlı çeşitlerinin tane hesabıyla satıldığını, insanların temel ihtiyaçlarından fırsat bulamadığını belirterek şunları kaydetti: “Yavaş yavaş Avrupa usulüne gidiyoruz. Tane zamanına girdik. Eskiden 6 kişilik bir aile 1,5 kg alırken, şimdi kişi başına ikişer tane alıyor. Biz Avrupa’dan 50 yıl geriden giderdik, şimdi Avrupa’yı yakaladık. Avrupalılar genelde tane hesabıyla alılardı. İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılayacak diye tatlı gibi ürünlere talep etmiyor. Bu sebep ile piyasaya durgunluk hâkim oluyor. Hayat pahalılığının devam ettiği sürece insanların sorun yaşayacağını ve piyasada ki durgunluğun bitmeyecek.

ALİ GÖZEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum