Arapça öğretmek istiyor muyuz?
MEB Sayın Ziya Selçuk bir konuşmasında şöyle diyor: İmam Hatip Liseleri’nde Arapça öğretemedik.
Bakan doğru söylüyor. Yüksek İslâm Enstitüsü'nde de öğrenemedik. İlahiyat Fakülteleri de öğretemiyor. Liseler ve fakülteler İngilizce öğretebiliyor mu? Öğretemiyorlar. Yabancı dil öğretimi veren okullar bile İngilizceyi, Arap ve Fars dili edebiyat fakülteleri de öğrettikleri dilleri tam öğretemiyor. Bu fakültelerden mezun olanların durumu ortada.
Mesele rejimden kaynaklanmaktadır. Rejim, eğitim sistemini, ideolojisini benimsetme esası üzerine bina etmiştir. Köy Enstitüleri bunun için kurulmuştur. Bu sebeple bu okullarda yabancı dil yoktu. Birçok zeki öğrenci köylerde rejim adına heba edildi. Çünkü yabancı dil bilmeyen bir eğitimciden ilim adamı olmaz. Sadece millete rejimin ideolojisini aşılayarak cami ile okulun arasını açan bir militan olur.
Rejimin, yabancı dil öğretme, ilim adamı alim, yetiştirme gibi bir derdi yoktur. Halen öyle. Rejim ideolojisi adına evlatlarını bu şekilde heba ettiği bir gerçektir.
1976'da ben Yüksek İslam Enstitüsü'nde öğrenci iken öğrenci derneği okutulacak dersler programı hazırladı ve din eğitimi ve öğretimi genel müdürlüğüne sundu. Dönemin din öğretimi genel müdürü, sunulan okutulacak dersler programını incelemiş, sizin gayeniz, alim yetiştirip rejimin temeline dinamit koymaktır! Biz ise ilmihal bilgilerini bilen müftü ve vaiz yetiştirmek istiyoruz. Çekin gidin buradan, ben rejimin sadık bekçisiyim! demiş.
Şimdiki bakanımız, İmam Hatip Liseleri’nde Arapça öğretmek istiyorsa bunun yolu kolay. İşte proje:
İmam Hatip Liseleri proje okullarında meslek dersleri Arapça okutulmalı, İlahiyat Fakülteleri’nde ise felsefe dersleri hariç bütün dersler Arapça okutulmalı. Bakın o zaman alimler, müfessirler, fakihler... nasıl yetişir.
Biz Yüksek İslam Enstitüsü’nde Arapça, tefsir, hadis, fıkıh... derslerinden ziyade felsefe dersleri okuduk. Daha doğrusu bizi felsefe ve öğretmenlik bilgisi dersleriyle oyaladılar. Osmanlıca, Hüsn-i hat, gibi dersler okumadık. Rika yazıyla yazılmış bunca eserleri okumaktan mahrum kaldık.
Sayın Bakan, İmam Hatip Liseleri’nde Arapça öğretmek istiyorsanız sosyal ve fen İmam hatip proje okullarında meslek dersleri öğrencinin seviyesi dikkate alınarak Arapça okutulmalı. İngilizce dersi için de Sosyal ve Fen liselerinde okutulan derslerin bir kısmı aynı metodu uygulamakla sonuç alınır. Böylece yıllardır yabancı dil öğreten öğretmenlere yapılan bunca masraf ve emek boşa gitmemiş olur.
Yabancı dil öğretilirken kendi değerlerimiz verildiği zaman Batı'nın değerleri etkisinde öğrencilerimiz kalmamış olurlar.
Hoşçakalın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.