"Akaryakıt istasyonları her gün zarar ediyor"

"Akaryakıt istasyonları her gün zarar ediyor"

Akaryakıt istasyonlarını bünyesinde barındıran Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, sektörün içine girdiği darboğaz ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Okumuş, başta akaryakıt ve elektrik fiyatlarında yaşanan artışlar nedeniyle istasyonların yakıt alabilecek sermayelerinin bile kalmadığını belirterek, “24 saat açık olan istasyonlar, elektrik faturalarını bile ödemekte zorlanıyor. Mayıs ayına kadar 5 bine yakın istasyon kapısına kilit vurabilir” uyarısında bulundu.

İSTASYONLAR ELEKTRİK FATURALARINI DAHİ ÖDEYEMİYOR

Akaryakıta yapılan zamların üstüne elektrik faturalarına yapılan yüksek zamların da istasyonları büyük bir ekonomik zorluğun içine düşürdüğünü vurgulayan Okumuş, “Günlük 10 bin litre satış yapan bir bayi 60 bin liradan fazla zarar ediyor” dedi.

Akaryakıt istasyonlarını bünyesinde barındıran TİSK’e bağlı Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, sektörün içine girdiği darboğaz ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Türkiye genelinde 13 bin 33 akaryakıt bayisinin faaliyet gösterdiğini belirten Okumuş, düşük kar payları ile çalışan bayilerin giderlerinin son dönemlerde yüzde 100’den fazla arttığını ifade etti. Akaryakıt fiyatlarında kâr payının TL cinsinden sabit kalması nedeniyle yapılan zamların kâr marjında oransal düşüşlere neden olduğunu belirten Okumuş, “Bayilerin kârı oransal olarak azalırken, bir darbe de akaryakıt fiyatlarının artması nedeniyle yemektedirler. Son bir yıllık süreçte 3 kat artan akaryakıt fiyatları nedeniyle bayilerin sermaye ihtiyaçları da 3 kat artmıştır. Eğer istasyonların içine düştüğü bu mağduriyetin giderilmesi için bir adım atılmaz ise Mayıs ayına kadar 5 bine yakın istasyon kapısına kilit vuracak” dedi.

İSTASYONLAR ELEKTRİK FATURALARINI DAHİ ÖDEYEMİYOR

Akaryakıta yapılan zamların üstüne elektrik faturalarına yapılan yüksek zamların da istasyonları büyük bir ekonomik zorluğun içine düşürdüğünü vurgulayan Okumuş, “Günlük 10 bin litre satış yapan bir bayi 60 bin liradan fazla zarar ediyor. 24 saat açık olan istasyonlar, elektrik faturalarını bile ödemekte zorlanıyor. Bu süreçte bayilerin kâr payı yüzde 12,1’den yüzde 4,19’a düştü. Personel giderleri yüzde 52,3 oranında, elektrik giderleri yüzde 132 oranında arttı. Bankaların kredi kartı komisyon masrafları iki katına çıktı. Bankalara teminat veremeyen bin istasyon bugün yakıt alamaz hale geldi.” ifadelerini kullandı. Mevzuat ve dağıtım şirketlerinin tutumundan kaynaklanan sorunlarla da boğuştuklarını kaydeden Okumuş, “Akaryakıt bayileri dağıtım şirketleri ile eşit miktarda kâr alıyor. Ama işin bütün sıkıntısını biz çekiyoruz. Biz enerji üretiyoruz. İşçilik ücretlerini biz ödüyoruz. Giderimiz dağıtım şirketlerinin katbekat üstünde iken kâr miktarında eşit oranlara sahip olmak adil değil. Bu adaletsizliğin son bulması gerekli” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum