Yıldız: Irak Kürdistanı İfadesini Biz Değil Irak Halkı Seçti

Yıldız: Irak Kürdistanı İfadesini Biz Değil Irak Halkı Seçti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, hem 'Kuzey Irak' hem de 'Irak Kürdistan Bölgesi' ifadelerini kullanmakta sorun görmediklerini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, hem 'Kuzey Irak' hem de 'Irak Kürdistan Bölgesi' ifadelerini kullanmakta sorun görmediklerini söyledi.

Irak'ın Erbil şehrinde düzenlenen '3. Kürdistan-Irak Petrol ve Gaz Konferansı'na katıldıktan sonra bölgesel yönetimin Tabii Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami ile ortak basın toplantısı düzenleyen Taner Yıldız, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bir gazetecinini, "Başbakan Erdoğan buraya 'Kürdistan' olarak hitap etti ancak siz konuşmanızda defalarca Kuzey Irak dediniz. Acaba bu Bağdat'ın bir isteği midir?" sorusu üzerine Bakan Yıldız, şunları söyledi: "Burada nasıl hitap edileceğini Irak anayasası belirliyor. Ben zaman zaman bu ifadeyi, zaman zaman diğer ifadeyi kullanıyorum. Buradaki ister kamu ister özel şirketler Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile bu sözleşmelerini yapıyorlar. Bu ismi biz değil, Irak halkı seçti. O yüzden biz bunu saygıyla karşılarız ve bu şekliyle de hitap ederiz." ifadelerini kullandı.

"Irak Bölgesel Kürdistan Yönetimi'nden Türkiye'ye petrol ihracatı için Irak merkezi hükümetinin de rızasını almayı ve bütün tarafların yararında olabilecek üçlü bir işbirliği projesi başlatmayı arzuluyoruz." diyen Taner Yıldız, dün Bağdat'taki temasları sırasında da bu konuyu ele aldıklarını ve Irak'ın enerji işlerinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani ve Kürt Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani ortak metin üzerinde anlaştıklarını dile getirdi. "O metni tekrar okumak istiyorum ve 3 dilde okuyacağım ki herhangi bir yanlış anlaşılma olmasın." diyen Yıldız, metnin İngilizce ve Arapça tercümesini de okudu.

Bakan Yıldız, basın toplantısında Irak'ın toprak bütünlüğüne verdikleri önemi de vurguladı.

Basın toplantısı ardından Bakan Yıldız'ın Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile görüşmesi bekleniyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.