Srebrenitsa soykırımı kurbanlarının akrabaları cenazelerini acı dolu hatıralarla toprağa verecek

Srebrenitsa soykırımı kurbanlarının akrabaları cenazelerini acı dolu hatıralarla toprağa verecek

Bosna Hersek'teki savaşta, ülkenin doğusundaki Srebrenitsa'da 1995'te yaşanan soykırımda öldürülen ve 11 Temmuz'daki anma törenlerinde toprağa verilecek 14 kurbanın yakınları, yaşadıkları acıyı unutamıyor.

Saraybosna
Bosna Hersek'te 1992-1995'teki savaşın sonlarında "Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'nın ardından görülen en büyük insanlık trajedisi" olarak isimlendirilen Srebrenitsa soykırımında öldürülenlerin yakınları 11 Temmuz'da düzenlenecek anma törenlerinde cenazelerini toprağa verecek.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

Bu yıl toprağa verilecek 14 kurban arasında evlerinin avlusunda katledilen Hasib ve Camil Efendic kardeşler ile öldürüldüğünde 17 yaşında olan Beriz Mujic de yer alıyor.

Ramiza Hasanovic, Potoçari Anıt Mezarlığı'na bu yıl defnedilecek kurbanların en genci ve Sırplar tarafından katledildiğinde 17 yaşında olan kuzeni Beriz Mujic'i, AA muhabirine anlattı.

Mujic'in kardeşi Hazim ve babası Ömer'in de Srebrenitsa'da katledildiğini aktaran Hasanovic, Beriz'in kardeşinin yanına gömüleceğini ancak babasının cenazesinin bulunamadığını söyledi.

Savaştan önce Srebrenitsa'da yaşayan Hasanovic, Beriz Mujic ile birlikte 8 akrabasının Srebrenitsa'da katledildiğini belirterek, şöyle konuştu:

Ramiza Hasanovic "Daha önce üç erkek kardeşimi ve babamı defnettim. Eşim de öldürüldü, eşimin cenazesi ilk bulunanlardandı. Daha sonra üç erkek kardeşimin kemiklerini buldular ve ardından amcamı buldular. Sonra Hazim'i bulduk ve şimdi de Beriz. Hepsi özgür bölgeye geçmeye çalıştı, korkuyorlardı özellikle de çocuklar. Kuzenim Beriz'den geriye sadece birkaç kemik bulundu. Zaman geçiyor ve belirsizlik içinde yaşıyoruz ancak şimdi kendi mezarının olması daha iyi. Nihayet ruhu huzur bulacak."

Hasanovic, Beriz'in iyi bir insan olduğunu, satranç oynamayı sevdiğini, onunla vedalaşamadığı için üzgün hissettiğini ifade etti.

67 yaşındaki Camil ve 64 yaşındaki Hasib evlerinin avlusunda öldürüldü
Potoçari Anıt Mezarlığı'nda bu yıl toprağa verilecekler arasında öldürüldüğünde 64 yaşında olan Hasib ve 67 yaşında olan Camil Efendic kardeşler de bulunuyor.

Srebrenitsa'da hayatta kalanlardan biri olan Mehmed Efendic, amcaları Hasib ve Camil'in yanı sıra babası Edhem ve kardeşi Senaid'in de Sırplar tarafından katledildiğini aktardı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.