Dr. İbrahim Büyükeken

Dr. İbrahim Büyükeken

Yerli otomobil vizyon meselesi!

Yerli otomobil vizyon meselesi!

Her seçimden önce ortaya çıkan yerli araba, yerli uçak, yerli savaş gemisi vaatleri bu seçimde de gündeme geldi. Yerli otomobil için ilk adımlar atıldı. Yerli otomobil deyince tabii ki bizim Konya sanayisi olaya el attı. Reklamcısından yazarına kadar herkes otomobil uzmanı oldu. Konya yerli otomobil işini baya ciddiye almış durumda....

**

Gazetelerimizin maillerine her gün bir basın bülteni gönderiyorlar ve “Yerli otomobili Konya üretebilir” şeklinde açıklamalar yapıyorlar. Bu işin teknik kısmını pek bilmiyorum. Konya yerli otomobili üretecek altyapısı mutlaka vardır. Yoksa neden koca koca adamlar çıkıp  neden yerli otomobili üretiriz diye açıklama yapsınlar ki?..

**

Konya’da yerli otomobil üretecek altyapı var olabilir ama otomobil üretecek "vizyon ve misyon" yok. Neden mi? Türkiye’de işçi sömürüsünün en çok yapıldığı şehir maalesef Konya. Sendikalı işçileri işten çıkaran tek şehir Konya. İşçilerini asgari ücretle günde 10-11 saat çalıştıran yine Konya sanayisi.

 

Bu yazıyı okuyan sanayicilerimiz ve oda başkanları bana mutlaka kızacaktır. Ama gerçekleri kendileri daha iyi biliyor. Konya sanayisinin bu kötü imajı Türkiye'nin her yerinde konuşuluyor. Bundan biz de rahatsızız. İşçinin emeğinin sömürülmesine, hakkının tam anlamıyla verilmemesine ne Allah razı olur ne kul razı olur... Konya sanayisi yerli otomobil üretmeye talip olmadan önce mutlaka bir imaj düzeltme çalışması yapmalıdır...

**

Oysa otomobil üreten şehirlerde işçilerin refah seviyesi ve yaşam kalitesi daha yüksek. Bugün Bursa örneği karşımızda. Adamlar artık tramvay üretiyor. Önümüzdeki yıllarda hızlı tren de üretecekler. Bunu nasıl başardılar? Sanayiciler, Bursa Büyükşehir Belediyesi el ele vererek bir  tarih yazdılar. Türkiye’nin ilk ve tek yerli tramvayını üretiyorlar..

**

Bursa, "İpek Böceği" tramvayını üretirken, Konya Çek Cumhuriyeti’nden 60 adet yeni tramvay alıyordu. Bursa Sanayi Odası, Bursa Büyükşehir Belediyesi el ele verip, Türk sanayisi için büyük bir başarının altına imza attılar. Konya'da ise Selçuk Öztürk’ün KTO Başkanı olmasıyla odalar bir araya gelebildi…

**

Bir yerde yerli otomobil, yerli tramvay üretmek istiyorsanız önce çalışanları memnun etmelisiniz. Konya sanayisi çalışanını kölelik düzenine mahkum ettiği sürece "Türkiye’nin Çin’i" olarak anılmaya devam edecektir. Konya’daki bu sömürü mantığı değişmediği sürece otomotiv yedek parçası üretmekten öte geçilemeyecektir..

**

Konya sanayisinin yerli otomobil üretmek için altyapısı, geniş arazisi, ulaşım imkanları var. Bunu hepimiz biliyoruz Tek eksik vizyon ve misyon. İnşallah bu iki mesele çözülerse Konya yerli otomobil de yerli uçak da üretecek seviyeye gelecektir…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Dr. İbrahim Büyükeken Arşivi