Fethullah Hallaç

Fethullah Hallaç

Yeniden Asya Girişimi ve CICA Zirvesi

Yeniden Asya Girişimi ve CICA Zirvesi

Türkistan köşemizden yeniden merhaba sevgili okurlar!

 

Aslında bu bölümde daha çok edebiyatla ilgili bir yazı düşünüyordum fakat bölgede güncel siyasi gelişmeler olduğu için bu yazıyı öne almak durumunda kaldım. Gün geçmiyor ki dış politikada sıcak gelişme olmasın. Dünyamızın içinde bulunduğu durum zaten malum. Tüm bunlar yaşanırken Türki Cumhuriyetler arasında da ilişkiler yukarı ivmeli ilerlemeye devam ediyor.

 

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı’na (CICA) katılmak üzere Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Jomart Tokayev’in davetiyle resmi ziyaretler kapsamında Kazakistan’a geldi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Erdoğan’ı Astana’da havalimanında karşıladı. Ardından Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı Akorda’da resmi tören düzenlendi. Törenin ardından ikili ve hükumetler arası görüşmeler gerçekleşti. Her iki devlet başkanının da hitap biçimleri ve söyledikleri dostane ve kardeşaneydi.

 

Kazakistan hükumet yetkilileri ve siyasilerin ‘Türkiye-Kazakistan’ bayrakları yer alan rozetler takmaları da ayrıca dikkatimi çeken bir ayrıntı oldu.

 

Bu görüşmelerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Tokayev tarafından ‘1. Dereceli Dostluk Nişanı’ takdim edildi. Bu devlet nişanı ulusal ve uluslararası barışı koruyan, milletlerarası ilişkileri ve işbirliğini geliştirmeye katkı sunan kimselere gayretlerini artırmak ve taltif etmek için takdim edilen bir nişan.

 

Görüşmelerin ardından iki liderin karşılıklı masa tenisi oynaması ve bu görüntülerin servis edilmesi oldukça samimi duyguların gelişmesine katkı sundu. Şunu tereddüt etmeden ifade edebilirim ki; Kazakistan halkının gözünde Türkiye çok önemli bir yerde. Bizlere ayrıca bir muhabbet beslediklerine bu siyasi görüşmelerde de şahitlik ediyoruz. Ayrıca Kazakça yayın yapan haber kaynaklarında Erdoğan’ın bu ziyaret kapsamında sosyal medyadan yaptığı ‘Ata topraklarımızda’ paylaşımı haberleştirildi. Bu ifade buradaki insanlar için mutluluk verici bir durum. Erdoğan’ın havalimanında karşılanması sırasında ana dilde yapılan konuşmalar da servis edilen haberler arasındaydı. Bu haberlere yapılan yorumlar da tamamen pozitif yönde. Özellikle kendi ana dilimizi böyle resmi düzeyde kullanmamız toplumun her kademesinde heyecan veren gelişmeler.

 

Erdoğan burada diğer katılımcı ülkelerin devlet başkanları ile de ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Tabi gündemin sıcak konusu Rusya-Ukrayna gerilimi ve buna bağlantılı gelişmelerdi. Zaten pek çok detay bizim haber bültenlerimizde de yer aldı.

 

Hükumetler arası görüşmeler yapıldı demiştik. Burada karşılıklı protokoller imzalandı. İkili görüşme esnasında yapılan açıklamada her iki lider de Mayıs ayında Türkiye’de yapılan antlaşmaların yürütülmesine azami gayret gösterilmesi ve bunların üzerine ekleyerek daha da ilerletilmesine vurgu yaptı. Sağlık, spor, tarım, kültür, aile ve sosyal politikalar bakanlıkları arasında yeni protokoller sağlandı. Özellikle gıda güvenliği konusunda ikili işbirliğinin artırılması kararlaştırıldı.

 

Bu görüşmeyi Erdoğan, ‘’Bölgesel ve küresel gelişmeler Türk dünyası olarak yakın eş güdüm içinde bulunmamızı ve dayanışmamızı daha da güçlendirmemizi gerektiriyor.’’ şeklinde özetledi. Tokayev de ‘’Türkiye ile işbirliğimizi mevcuttan daha da ileriye taşımakta kararlıyız. Bu benim özellikle üzerinde durduğum bir konu.’’ değerlendirmesi yaptı.

 

Tüm bu görüşme ve gelişmelere ev sahipliği yapan konferansa da değinecek olursak; Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı’na (CICA), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Asya benzeri olarak kurulan bir yapı. Ekonomi, çevre, beşeri, yeni sınava ve tehditler, askeri-siyasi olmak üzere 5 ana yönde çalışmalar yürütüyor. Merkezi Kazakistan’ın başkenti Astana’da yer alan CICA’nın 28 tam, 9 da gözlemci üyesi bulunuyor.

 

Konferansın sonuç bildirisinde, zirveye katılan üye ülkelerin devlet ve hükumet başkanları, CICA’nın tam teşekküllü uluslararası örgüte kademeli olarak geçiş sürecini başlatma kararı aldı. Ayrıca liderlerin konferansla ilgili genel kanaati; “Güvenli ve müreffeh bir bölge için 21. yüzyılın sorunlarına ortak çözümler aramak ve anlaşmazlıkların BM Şartı’na uygun olarak barışçıl yollarla çözülmesini sağlamak için teşkilatımızın içinde ortak çalışmalarımızı güçlendireceğiz.” ifadeleri ile bildiride yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise sosyal medya hesabından bu zirve ile ilgili olarak, "Yeniden Asya Girişimimiz ile kıta ülkeleriyle ikili ve bölgesel platformlarda iş birliğimizi sürdüreceğiz." ifadelerine yer verdi.

Tüm bu gelişmelerin büyük Türk Dünyası ve İslam Alemi menfaatine olması dileğiyle bir sonraki yazıda görüşünceye dek hoş ve esen kalınız...

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fethullah Hallaç Arşivi