Wikileaks’e Gizli Belgeleri Veren Askere 35 Yıl Hapis

Wikileaks’e Gizli Belgeleri Veren Askere 35 Yıl Hapis

Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en büyük gizli belge ifşaatı ile suçlanan er Bradley Manning’in davasında karar açıklandı.

Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en büyük gizli belge ifşaatı ile suçlanan er Bradley Manning’in davasında karar açıklandı. Mahkeme ABD'nin700 binden fazla gizli belgesiWikiLeaks adlı internet sitesine veren Manning’i 35 yıl hapse mahkum etti.

Askeri mahkemede görülen davaya bakan Albay Hakim Denise Lind, 25 yaşındaki asker Manning’in 10 yıl hapis yattıktan sonra şartlı tahliye için başvurabileceğine hükmetti. Savcılık makamı Manning için 60 yıl hapis istiyordu. Manning, hakkında 21 suçlamadan 20’sinde hüküm giymişti. Manning’in, 136 yıla kadar mahkumiyet alabileceği belirtiliyordu.

Maryland eyaletinde bulunan Fort Meade askeri üssünde görülen dava iki buçuk aydır devam ediyordu. Hakim Lind, Manning’in 3 yıldır tutuklu olduğunu hatırlatarak bunun almış olduğu toplam mahkumiyetten düşüleceğini kaydetti.

Manning, Kansas eyaletinde bulunan askeri hapishaneye sevk edilecek.

Hükmü eleştiren bazı insan hakları örgütü, bunu devletlerin şeffaflığına karşı alınmış bir karar olarak yorumladı.

Manning, 2010 yılında Bağdat’ta görev yaptığı sırada WikiLeaks adlı gizliliğe karşı olan internet sitesine ABD’ye ait 700 binden fazla gizli belgeyi sızdırmakla suçlanmıştı. Geçen hafta yaptıklarından dolayı Amerika’dan özür dileyen Manning, amacının kimseye zarar vermek olmadığını söylemişti.

Manning’in verdiği gizli belgeler arasında 2007 yılında bir askeri helikopterden sivillerin üzerine rastgele ateş edilerek onlarca masum insanı öldürdüğünü gösteren video görüntüleri de bulunuyordu. Bu görüntüler ABD’nin uluslararası arenada ve insan hakları örgütleri tarafından sert bir dille eleştirilmesine neden olmuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.