Ramazan Kural

Ramazan Kural

Türk havacılık ve uzay sanayi

Türk havacılık ve uzay sanayi

Türk Uçak Sanayi Anonim Ortaklığı (TUSAŞ), 28 Haziran 1973 tarihinde Türkiye'nin savunma sanayinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulmuştur…

Türk Hava Kuvvetleri'nin savaş uçağı ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak F-16 uçaklarının kullanılması kararı ile birlikte; F-16 uçağının üretimi, uçak üzerindeki sistemlerin entegrasyonu ve uçuş testlerini yaparak Hava Kuvvetlerimize teslim etmek üzere TUSAŞ tarafından 1984 yılında TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI), Türk-ABD ortak yatırım şirketi olarak ( 25 ) yıllığına kurulmuştur.

25 yıllık süreç tamamlanmadan, 2005 yılında TAI'nin yabancı hisseleri Türk hissedarlar tarafından satın alınarak şirket yeniden yapılandırılmıştır. Bu kapsamda TAI ve TUSAŞ birleşerek, TUSAŞ – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. çatısı altında faaliyetlerini genişletmiş, havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu, üretimi, sistem entegrasyonu ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde Türkiye'nin teknoloji merkezi konumuna gelmiştir.

Altı stratejik iş merkezi bünyesinde örgütlenmiştir.  Son dönemdeki gelişmelerle İhracata havadan yarım milyar dolardır Atak helikopterinin Pakistan ve Filipinlere satışına yönelik önemli gelişmelerin yaşandığı 2018'de çok sayıda ülkeye uçak ve helikopter parçası ihraç edildi - Türkiye, yılın 10 aylık döneminde söz konusu ürünlerde 513 milyon 800 bin dolarlık ihracata imza attı.

**

Atak helikopteriyle hava araçlarında platform satan bir ülke haline gelen Türkiye, uçak ve helikopter parçası ihracatındaki performansını da artıyor.

Bu yıl bitmeden 2017'deki ihracat rakamını geride bırakan savunma ve havacılık sanayisinin genelindeki bu olumlu gelişme, uçak ve helikopter parçasına da yansıyor.

Boeing, Airbus, Sikorsky, Honeywell gibi uluslararası firmalarla çalışan Türk şirketlerin sayısı ve üstlendikleri sorumluluklar büyüyor.

Bu dönemde toplam savunma ve havacılık ihracatı 1 milyar 553 milyon 805 bin dolara karşılık gelirken, bu rakamın yaklaşık üçte biri uçak ve helikopter parçası satışından geldi.

Hollanda'ya 67 milyon, İtalya'ya 29 milyon, İngiltere'ye 29 milyon, Polonya'ya 14 milyon, Güney Kore'ye 6 milyon, Fransa'ya 5 milyon, İspanya'ya 2,5 milyon, Irak'a 2 milyon dolarlık uçak ve helikopter parçası ihracatı yapıldı.

İsveç, Meksika, İsrail, Suudi Arabistan, Bahreyn de 1 milyon doların üzerinde ihracat yapılan ülkeler oldu.  Türkiye'nin 100 bin doların üzerinde uçak ve helikopter parçası sattığı ülke sayısı da 32'yi buldu.

Türkiye'nin genel maksat helikopter ihtiyacını karşılayacak T625 helikopteri gökyüzünde Gökbey adıyla görev yapacak. Türkiye'nin genel maksat helikopter ihtiyaçlarının özgün bir platformla karşılanması amacıyla geliştirilen Gök bey helikopterinin özellikleri merak konusu oldu. Peki, Gökbey nedir? Gök bey helikopterinin özellikleri nedir?

Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Türk Savunma Sanayii Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TUSAŞ tarafından yerli imkanlarla geliştirilip üretilen T625 helikopterinin isminin Gökbey olarak belirlendiğini açıkladı. İşte, Gökbey helikopteri hakkında bilinmesi gerekenler...

Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve diğer ihtiyaç sahibi makamların genel maksat helikopteri ihtiyaçlarının özgün bir platformla karşılanması hedefiyle yürütülen Özgün Helikopter Programı Sözleşmesi, Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) arasında imzalanarak 6 Eylül 2013'te yürürlüğe girdi.

BENZER PROGRAMLAR

ANKA : TAI mühendisleri tarafından tasarlanan ve birçok yerli alt yüklenici firmanın da görev aldığı Türk İnsansız Hava Aracı “Anka”nın montajı ve üretimi tamamlanarak, 16 Temmuz 2010 tarihinde TAI tesislerinde düzenlenen törenle hangardan çıkmıştır. Hangardan çıktıktan sonra motoru da çalıştırılan ANKA, kendi kategorisinde dünyanın en iyi aperatif sistemi olmayı hedeflemektedir. Hür kuş uçağının silahlı versiyonu olan Hürkuş-C'yi geliştirme faaliyetleri sürüyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen Hürkuş-C, son olarak kendini koruma özelliğiyle başarıyla test edildi. Operasyon bölgesinde yakın hava desteği sağlayacak Hürkuş-C'nin, 3 farklı varyant üzerine geliştirme süreçleri devam ediyor. Hürkuş-C serisinin son versiyon uçağı yaklaşık 5 ton ağırlığa sahip olacak ve 1,5 ton faydalı yükü taşıyabilecek. Hür kuş uçağının silahlı versiyonu olan Hürkuş-C'yi geliştirme faaliyetleri sürüyor. Hürkuş-C'nin son olarak kendini koruma özelliği başarıyla test edildi.

ŞİMŞEK: Yüksek Hızlı Hedef Uçak Sistemi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) hava savunma birliklerinin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 2009 yılında Araştırma ve Geliştirme projesi olarak başlatılmış özgün TAI tasarımıdır TURNA Hedef Uçak Sistemleri, 1995 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) hava savunma birliklerinin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bir Araştırma ve Geliştirme projesi olarak başlatılmış özgün TAI tasarımı ve ürünüdür. 2001 yılında Hv.K.K. ve K.K.K. envanterine giren TURNA, bu tarihten itibaren hava savunma birliklerinin eğitimlerinde aktif olarak kullanılmaktadır.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ramazan Kural Arşivi