''Sığınmacı alan ülkeler yalnız bırakılmamalı''

''Sığınmacı alan ülkeler yalnız bırakılmamalı''

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Suriyeli sığınmacılara uluslararası koruma sağlanması çağrısını yineledi.

BMMYK Sözcüsü Melissa Fleming, yaptığı basın toplantısında, Suriye'deki şiddetin gittikçe arttığına işaret ederek, örgütün bundan sonra da her gün daha fazla Suriyelinin güvenlik ve yardım arayışıyla Suriye'nin sınır bölgelerine geleceğini tahmin ettiğini bildirdi.

Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak'ın BMMYK'nın yardımıyla 1.5 milyon Suriyeliyi ağırladığını anımsatan Fleming, bunun bu ülkelerin toplumlarında yarattığı ağır yükün farkında olduklarını vurgulayarak, Suriyeliler için uluslararası koruma çağrısında bulundu.

Fleming, hükümetlerin kendilerine sınırların açık olmaya devam edeceği yönünde garanti vermesine rağmen, BMMYK'nın, kaçmaya çalışan Suriyelilerin son derece tehlikeli olan bölgelerde sınırlarda bekletilme olasılığına dönük raporlardan endişe duyduğunu söyledi.

Suriye'den ayrılmak isteyenlerin engellenebileceği yönündeki açıklamalardan da rahatsızlık duyduklarına işaret eden Fleming, "Bütün tarafları sivilleri korumaya ve kaçmaya çalışanların güvenli geçişini sağlamaya çağırıyoruz" diye konuştu.

BMMYK'nın Suriye ile sınırdaş ülkelerin yasal olan kaygılarını bildiğine işaret eden Fleming, ancak şiddetten kaçan sivillerin hangi koşullar altında olursa olsun güvenliğe erişiminin sağlanması gerektiğini, bunun uluslararası hukukta da böyle öngörüldüğünü kaydetti.  

Fleming, aynı zamanda uluslararası toplumun bu sığınmacılara evsahipliği yapan ülkelere ve insani operasyonlara acil ve somut destek sağlamasının çok kritik olduğunu da belirterek, "Bu ülkeler yükü tek başlarına üstlenirken yalnız bırakılmamalı" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.