Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Şehirlerin Gelişmesinde, Konya

Şehirlerin Gelişmesinde, Konya

Çok çeşitli, meşhur tabirimiz olan “Kalbur üstü” olanağına sahip gayrimenkul yapımı yanında ilgili işlemler de sunan şirketlerin topluluğu olan “GYODER” geçen hafta Dedeman Konya’da Bilgi Şöleni (sempozyum), olarak “Gelişen Kentler Zirvesi” düzenlemişti.Toplantıya ait ilkyazımda başlangıç konusunu vurguladığım gibi daha çok Konya üzerinde durulan konuşmalar ve notlarımı bu yazıya bırakmıştım. https://www.merhabahaber.com/yazar/Ahmet_Guldag/4141/Gelisen_Kentlesmeye_Giden_SEHIR.html)
Kurulduğu günden bu yana yaptığı çalışmalar ve düzenlediği etkinliklerle gayrimenkul sektörünün gündemini oluşturduğunu vurgulayan GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Tanes organizasyona katkılarından dolayı SPK, TOKİ ve tüm sponsor (destekleyici) firmalara ve Gelişen Kentler Zirvesi’nin ikincisinin Konya’da düzenlenmesine yönelik işbirliğinden ötürü Konya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek
“Yaklaşık 10 bin yıl önce o zamanın insanını Çatalhöyük’te yerleşim yeri kurmaya iten Çarşamba Nehriyle sulanan Konya Ovası’nın verimli arazisi idi. Yüzyıllar bu topraklara veriminden bir şey kaybettirmedi. Aksine bugün Türkiye’nin en büyük tarım havzası olan Konya, son teknoloji kullanılarak yapılan tarım sayesinde güçlü bir tarım kenti olarak öne çıkıyor. Konya’nın bereketli toprakları bolluk ve yaşam vaad ederek adeta insanları buraya yerleşmeye davet ediyor. Konya’nın tarihi zenginliğinin bir diğer ifadesi de Topkapı Sarayı’ndan sonra Türkiye’de en fazla ziyaret edilen Mevlana Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor olmasıdır.
Hoşgörünün temsilcisi Mevlana ile birlikte anılan Konya her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste kollarını açmakta, ziyaretçilerini manevi havasıyla da büyülemektedir. Kültür ve inanç turizmiyle beraber alternatif doğa sporları ve termal turizmi için de elverişli koşullara sahip olan Konya’daki otel ve yatak kapasitesinin de her geçen yıl arttığını gözlemliyoruz. Son 5 yılda 500 bin turist sayısı 2.5 milyona çıkan Konya için önümüzdeki yıllarda hedeflenen yıllık turist sayısı 5 milyondur.”
Demek Konya dışından bakanlar bizlerden daha mı iyi görmekte dersiniz. Biz ise ikide bir irdeleme yapmakta devamdayız da!
Ve devam ediyor Sayın Tanes; “Konya’nın dünyayla bağlantı noktası sadece turizm ile sınırlı olmamakta. Bugün dış gümrüklerle beraber 1,5 milyar dolarlık ihracat rakamlarını yakalamış olan Konya, dünyadaki 148 ülke ile ticaret ağı kurmuş, küresel dünyanın gereklerini yerine getiren modern bir sanayi ve ticaret kentidir. Hızlı sanayileşme sürecini sürdüren iller arasında bulunan Konya, küçük ve orta özellikteki sanayinin gelişme merkezi konumundadır. Bölgedeki konumuyla ulaşımda bağlantı noktası olarak öne çıkan kentte, Ulaştırma Bakanlığı’nın Lojistik Köy Projesi’nin hayata geçmesi ile mevcut durumda yılda yaklaşık 634.000 ton olan taşıma miktarının 1.679.000 tona çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu değerli Kent’e gayrimenkul sektörü açısından bakınca da tarihi, kültürel zenginliklerle yoğrulmuş, sanayi, ticaret ve tarım sayesinde daha da verimli hale gelen bereketli topraklarının yerleşimciler için bir cazibe merkezi konumunda olduğunu görüyoruz.
Bu nedenle Konya, Türkiye genelinde en çok bireysel konut kredisi kullanılan on üçüncü il konumundadır. 80 bin öğrencisi bulunan Selçuk Üniversitesi’nin öğrencilerinin yanı sıra 2010-2011 öğretim yılında faaliyete geçen Mevlana Üniversitesi’nin kente yeni gelen öğrencileri de kenti ticari anlamda hareketlendirecek ve konut arzını artıracaktır…” diyerek Konya hakkında güzel bir raporlama yapmış oldu.
Söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tahir Akyürek; “Konya’yı gerek yurt içinde gerekse yurt dışında hak ettiği noktaya taşıma hedefimizde ülkemizin müteşebbis ve idealist iş adamlarının şehrimize yapacağı katkıları önemsiyor ve bunun için buraya gelecek yatırımcılar için pek çok imkânı hazırlıyoruz. Anadolu’nun ortasında ulaşım imkânları ve önemli şehirlere yakınlığı ile dikkat çeken Konya öz kaynakları ile kalkınabilen ender merkezlerden biridir… Anadolu’nun ortasında ulaşım imkânları ve önemli şehirlere yakınlığı ile dikkat çeken Konya öz kaynakları ile kalkınabilen ender merkezlerden biridir…. Avrupa Birliği sürecindeki Türkiye için tüm bu özellikleri ve konumu ile belirleyici rol üstlenen Konya “Geleceğin Avrupa Kenti” olarak kentsel markalaşma anlamında da önemli mesafeler almıştır” derken daima Yapılanların ilki Konya’da(!) vurgulamalarını eksik etmemekte idi. Şehirler nasıl markalaşır ki ona meyil vererek alım satım yapılır mal gibi diye düşünmekten de kendimi alamadım doğrusu.
Zirvenin Konya’da yapılmasına teşekkür eden Konya Valisi Sayın Aydın Nezih Doğan da, “Kendi rekabetçi gücünü kendi imkânları ile oluşturan Konya’nın hem merkezi hükümetin destekleri, hem de yerel imkânları ile avantajlı bir şehir olduğu”nu dile getirdi.
Doğrusu, güzel bir tespit. Hakikaten daha evvel nostalji olarak vurguladığım gibi bendenizde.
“Konya Devletçe her zaman Üvey evlat görünümündeyse de dış olanak değil kendi imkân ve düşünceleri içinde büyüyen yegâne şehir olmaktadır” diye düşünürüm
Diğer konuşmacılarında aynı minval üzere konuşmaları sonunda söz alan ve tamamı yarım saati geçen konuşmasında grafikleşmeler sunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Ömer Dinçer’in başlangıç konuşması dikkat çekiciydi.
“Şehirlerin sadece coğrafi mahaller değil, ilişkiler ağının bir parçası olmaktadır… Bir şehrin ayakta kalabilmesi için, o şehrin ulusal ve uluslararası alanda nasıl bir rol üstleneceğinin, ne tür ilişkiler kurduğunun önemini anımsatmak isterim…” derken
Bir şehir böyle bir ilişki ağının parçası değilse; o zaman modern ve gelişmiş bir şehirden bahsedilemeyeceğini vurguluyordu.
***
Yatırım şirket sözcüleri ve ilgililerin ortaya koyduğu tezlerden sonra akşam Sema gösterisinde bulunan misafirler ertesi gün şehirde teknik geziye başladılar.
Anlatımını köşemin alamayacağı oluşumlar olan gezi programı.
 Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Stadyumu, Akçeşme Kentsel Dönüşüm Proje Alanı, Mevlana Kültür Merkezi, İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi, Mevlana Müzesi, Kültür park ve Yeni Kent Meydanı Projesi Alanı, Eski Sanayi Kentsel Dönüşüm Projesi Alanı, Japon Parkı, Olimpiyat Köyü, Yeni Stadyum Projesi ve Kule Site gezildi. Program, Sille Antik Kenti gezisi ile tamamlandı.
İnşallah konuşulanlar salonlarda değil tatbikatta da yerini bulur niyazı ve…
Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi