Schnarrenberger: Dersimizi Aldık, Vatandaşa Daha Yakın Olacağız

Schnarrenberger: Dersimizi Aldık, Vatandaşa Daha Yakın Olacağız

Almanya'nın eski Federal Adalet Bakanı Sabine Leuthheusser-Schnarrenberger, meclis dışında kalan partisi Hür Demokrat Parti'ye (FDP) toplumun ihtiyacı olduğunu söyledi.Seçmenin güvenini kazanarak 2017 federal seçimlerinde parlamentoya geri döneceklerini.

Almanya'nın eski Federal Adalet Bakanı Sabine Leuthheusser-Schnarrenberger, meclis dışında kalan partisi Hür Demokrat Parti'ye (FDP) toplumun ihtiyacı olduğunu söyledi.

Seçmenin güvenini kazanarak 2017 federal seçimlerinde parlamentoya geri döneceklerini anlatan politikacı, politika üretmenin yeterli olmadığını, vatandaşlarla konuşma ve onları dinlemeye de önem vereceklerini vurguladı.

Hür Demokrat Parti (FDP), federal seçimde Parlamento dışında kalmasıyla birlikte öz eleştiriye yöneldi.

2009’da seçmenden aldıkları desteği iyi değerlendiremediklerini söyleyen Federal Adalet Eski Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, Zaman ve Cihan'ın Berlin haber merkezini ziyaretinde partisi FDP ve Türkiye hakkında açıklamalarda bulundu.

Hedeflerinin öncelikle meclis dışı muhalefeti aktif olarak yerine getirmek olduğunu söyleyen Leutheusser- Schnarrenberger şöyle konuştu: “Hatalarımızı gözden geçiyoruz. Seçmenin beklentilerini iyi okuyamadık. Serbest piyasa ekonomisinin sosyal sorumluluğu olduğunu da göz ardı etmemeliyiz. Eşit dağılım, emeklilik gibi konularda topluma liberaller olarak alternatifler sunmalıyız. 2009’de seçmenden aldığımız desteği ve verdiğimiz birçok sözü CDU ile koalisyon döneminde hayata geçiremedik. FDP olarak toparlanma sürecindeyiz, tekrar seçmenin güvenini kazanacağız.”

Toplumun liberal partiye ihtiyacı olduğunu söyleyen eski adalet bakanı, internet ve teknolojik gelişmeler karşısında vatandaşların özel hayatlarının, haklarının korunmasının önemli olduğunu, FDP’nin politikalarının da bu yönde olduğunu söyledi.

Politika üretmenin yeterli olmadığını da ekleyen Leutheusser- Schnarrenberger, parti olarak vatandaşlarla konuşma ve onları dinlemeye önem vereceklerini vurguladı.

Federal hükümetin vatandaşlık yasasında yaptığı değişiklikle opsiyon modelini kaldırmasını olumlu bir adım olarak değerlendiren FDP’li politikacı, “Vatandaşlık yasası reforma tabi tutularak çifte vatandaşlık tamamen serbest hale gelmeli. Ayrıca Almanya’nın mülteci konusunda daha çok sorumluluk alması gerekiyor. 30 bin Suriyeli kabul edeceği açıklandı. Bu rakam Almanya için çok az.“ ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ VE HUKUK DEVLETİ GERİYE GİDİYOR

Konuşmasında Türkiye’deki gelişmeleri de değerlendiren eski adalet bakanı, rüşvet ve yolsuzluk iddialarının hukuk devleti sınırları içinde aydınlatılması gerektiğini söyledi.

Leutheusser- Schnarrenberger, “Bu iddialara muhatap olan kişi Almanya’da olsa siyasi hayatı bitebilirdi. İnsanların dikkatini başka yerlere çekmek için suçlu üretilmemesi gerekir. Yolsuzluk iddialarını açıklığa kavuşturmak yerine her sorumluluğu Gülen taraftarlarına mal etmek hukuk devletiyle çelişiyor“ dedi.

Eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un 720 Euro gibi bir rakam için istifa ettiğini hatırlatan Leutheusser- Schnarrenberger, “Çünkü cumhurbaşkanlığı makamı toplumun ahlaki ve moral değerlerini temsil ediyor.“ ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adayını da değerlendiren FDP’li politikacı, “Yolsuzluk iddiaları açıklanmadan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olması demokrasi için üzücü bir durum olur. Türk toplumu daha fazla içine kapanabilir.“ dedi.

Leutheusser-Schnarrenberger, siyasilerin yolsuzluk iddialarını açıklığa kavuşturmadıkları zaman rüşvet ve yolsuzluğun toplumda normal karşılanacağı uyarısında bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.