Rusların Milyar Dolarları Rum Kesiminden Virjin Adalarına Kaçtı

Rusların Milyar Dolarları Rum Kesiminden Virjin Adalarına Kaçtı

Rusya Merkez Bankası’nın verilerine göre 2013’ün ilk yarısında Rus vatandaşların yurt dışına çıkardığı 67 milyar dolarlık rakamın yarısı Virjin Adalarına gitti.

Rusya Merkez Bankası’nın verilerine göre 2013’ün ilk yarısında Rus vatandaşların yurt dışına çıkardığı 67 milyar dolarlık rakamın yarısı Virjin Adalarına gitti. Virjin Adaları’nın Rusya’dan bu yıl aldığı doğrudan yatırım miktarı 31,6 milyar dolar.

The Moscow Times’ın haberine göre, Kıbrıs Rum Kesimi bankalarında yaşanan mali kriz nedeni ile bölgeden kaçan Rus sermayesi yeni merkez olarak Virjin Adaları’nı seçti. Virjin Adaları’na 2012’nin ilk çeyreğinde sadece 2,1 milyar dolar, son çeyreğinde ise 4 milyar dolar Rus sermayesi gitmişti.

Rusya için ikinci alternatif ise 13,9 milyar dolarla Lüksemburg oldu. Rus yatırımcılar bu ülkeye geçen yıl sadece 258 milyon dolar götürmüştü.

UralSib Capital baş ekonomisti Aleksey Devyatov, rakamların Rum Kesimi’nde yaşanan mali krizle doğrudan ilişkili olduğunu söyledi. Krizin Mart’ta patlak vermesine karşın Rus yatırımcının önceden gelişmeleri tahmin ettiğini ve paralarını Virjin Adaları’na taşıdığını kaydeden Devyatov, “Rumların Rus yatırımcının güvenini yeniden kazanması için yıllar gerekebilir…” dedi.

2012 sonunda Rum bankalarında Rusya vatandaşlarına ait 12 milyar dolar olduğu belirtilirken, kurumsal mevduat ortaklıkların da 19 milyar doları bulduğu ifade ediliyor.

Bir kısım uzmanlara göre de Rosneft’in TNK-BP’den Alfa-Access-Renova hisselerini 28 milyar dolara satın alması Virjin Adaları’ndaki yatırımı artırdı.

Aralık ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, vergisiz kazanç kapısı olarak görülen offshore yapısında düzenleme yapılmasını istemişti.

Rosneft’in alımı dışarıda tutulduğunda da Rusların ilk çeyrekte yurt dışı yatırımları 39 milyar dolara ulaştı. Geçen yılın toplamında ise 48,2 milyar dolar yurt dışına kaçmıştı. Rusya Ekonomi Bakanlığına göre ise nakit çıkışının artmasında en büyük etkenlerden biri Avrupa’da yaşanan mali kriz. Avrupa’da ucuzlayan hisseler Rus milyarderler tarafından satın alınıyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.