Rasmussen: Suriye'nin tutumu değişmez

Rasmussen: Suriye'nin tutumu değişmez

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, gelecek hafta Brüksel'de toplanacak NATO dışişleri bakanlarının Suriye'deki gelişmeleri de değerlendireceğini fakat İttifak'ın mevcut politikasında bir değişiklik beklenmemesi gerektiğini söyledi.

Düzenlediği basın toplantısında 23 Nisan'daki NATO Dışişleri Bakanları toplantısıyla ilgili bilgi veren Rasmussen, "Suriye konusunda NATO'nun mevcut tutumunda bir değişiklik beklemediğimi vurgulamak istiyorum. Bildiğiniz gibi müttefiklerimizi ve bu durumda Türkiye'yi etkin koruma ve savunmayı temel görevimiz olarak görüyoruz ve bu nedenle Türkiye'ye Patriot füzeleri yerleştirildi. Bununla ilgili gelişmeleri değerlendireceğiz ama Suriye ile ilgili genel pozisyonumuzda hiçbir değişiklik beklemiyorum. Suriye'de siyasi çözümün doğru çıkış yolu olduğuna inanıyorum" dedi.

Rasmussen, NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı Oramiral James Stavridis'in İttifak'ın Suriye'de daha fazla rol oynamaya hazır olması gerektiği şeklindeki yaklaşımının hatırlatılması üzerine, "Stavridis'in müttefikimiz Türkiye'nin etkin korunması ve savunmasının güvence altına alınması için gerekli tüm tedbirlerin alınmasına hazır olma iradesi çok normal. Bu kapsamda somut planlarımız yok ama durum bu yönde gelişirse askeri bir ittifak olarak müttefiklerimizin etkin korunması ve savunmasını güvence altına almak görevimiz" şeklinde konuştu.

Genel Sekreter Rasmussen, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi ve hükümetler arasındaki temaslar için "iyi haber" derken, bunun kademeli bir süreç olduğunun unutulmamasını istedi.

Rasmussen, Türkiye-İsrail ilişkilerinde iyileşmenin, zamanla İsrail'in NATO'yla ilişkilerine de olumlu yansıyacağını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.