Ramazan'da beslenme
11 ayın sultanı Ramazan geldi,”nerede o eski Ramazanlar “demek biraz klişe kalıyor ama maalesef gerçekten öyle. Eskinden aile büyüklerinden küçüklerine kadar herkes bir sofrada toplanır. Sahur ve iftar beraber yapılır, oruçlar açılırdı. Hatta sahurda tüm ailenin,akrabaların toplanıp beraber yediğimiz Cevizli peynirli erişte ve haşhaşlı pide bir sahur klasiği olarak hala hatıramda saklı duruyor.
Günümüzde herkes yaşam derdine düştüğü, sürekli bir yerlerden bir yerlere yetişmeye çalıştığı için toparlanabilmek çok mümkün olmuyor. Eminim herkes anneanne, babaanne, dede, anne, baba, çocukların hatta komşuların olduğu iftar sofralarını özlüyordur. Ramazan ayının hepimize huzur birlik ve beraberlik getirmesini gönülden diliyorum. Beslenmeye özen göstermek rahat bir Ramazan geçirebilmek için önemli şimdi sahur önerileri ile başlayalım ilerleyen günlerde iftar ve diğer önemli detaylar ile ilgili bilgilendirmelere devam edeceğim.
RİSKLİ GRUP
Oruç tutmak sağlıklı Müslümanlara farzdır; bu nedenle riskli grupta bulunanların mutlaka hekimlerinden izin alarak bu ibadeti yerine getirmeleri önemlidir. Kalp-damar ve yüksek tansiyon hastalığı olup ilaç kullananlar, diyabet hastaları, hamileler, böbrek yetmezliği ve diyaliz hastaları, kanser tedavisi görenler, çocuk ve yaşlılar ile hamileler riskli gruptadır.Ramazanın Mayıs ayına denk gelmesi de sahur ve iftar arasında geçen süreyi 12-13 saate kadar uzatıyor . Bu süreyi aç ve özellikle de susuz geçirirken günlük yaşamın ve sağlığınızın etkilenmemesi için Ramazanın önemli gereklerinden birisi olan Sahur öğününün yapılmasını lütfen önemseyin ve ihmal etmeyin.
Sahur Seçimleri
Sahurda peynir, yumurta, yoğurt gibi hem uzun süre tokluk hissi sağlayacak hem de sindirimi kolay hafif besinler tüketilmelidir. Yumurta yüksek protein içeriği sayesinde tok tutar, yanında yağ içeriği düşük, protein değeri yüksek lor peyniri eklenebilir. Sahurda mümkün oldukça beyaz ekmek veya pide tüketmeyelim, bu bizi acıktırır. Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla olan besinler yani kepekli ekmek, çok tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, kepekli makarna, kepekli pirinç, sebze, meyve, kuru baklagiller, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar gibi tokluk hissi sağladığı için tercih edilebilir. Sahurda çok tuzlu yiyecekleri tüketmemeye özen gösteriniz. Salam, sucuk, sosis gibi şarküteri ürünleri, salamura besinler, turşu gibi yüksek tuz içeren konserve besinlerden uzak durulmalı.
Tüketeceğiniz tuzlu gıdalar susuzluğunuzu arttıracaktır.
Sahurda Beslenme Grupları Nasıl Dengelenmeli?
Karbonhidrat tam tahıllı ekmek veya makarna veya börek veya pilav Protein peynir veya yumurta veya yoğurt veya kıyma /tavuk (sebzede veya börekte)
Yağ grubu zeytinyağı veya ceviz veya badem ( zeytin tuzlu olduğu için tercih edilmemelidir)
Sebze domates, salatalık veya pişmiş sebze
Meyve taze meyve veya komposto olabilir,şekerli komposto, bitki çayı, hafif çorbalar
Örnek menü-1
1 bardak süt ,2 dilim çavdar veya tam buğday ekmeği ile 1 dilim az yağlı, az tuzlu peynir, 1 haşlanmış yumurta Domates, salatalık, maydanoz, 2-3 ceviz, 1 porsiyon meyve(2 dilim karpuz), 2 -3 bardak su
Örnek menü-2
1 bardak ayran, 2 dilim ekmek arasına yarım yağlı peynirden tost, domates-salatalık, 1 meyve, 2 -3 bardak su,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.