Beyza Ulukan

Beyza Ulukan

Ramazanda su ihtiyacı önem kazanıyor

Ramazanda su ihtiyacı önem kazanıyor

Su hayati fonksiyonlarımızın devam etmesi, vücut ısısının korunabilmesi, besinlerin sindirilebilmesi, vücudumuzdaki atık maddelerin uzaklaştırılabilmesi için gereklidir.

Vücuttaki su oranı erkeklerde % 60, kadınlarda %50, çocuklarda ise %65-70 oranındadır. Vücudumuzdaki su oranı yaşlandıkça çeşitli nedenlerden dolayı azalmaktadır. Vücudumuzdaki sıvı kaybı idrar, solunum, ter ve dışkı yolu ile olur. Bu kayıp kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte 1.5-2 litre arasında değişir. Kişinin vücut kompozisyonlarına ve dış etkenlere bağlı olarak bu miktar daha da fazla olabilir. Çeşitli yollar ile vücuttan atılan suyun, metabolik faaliyetlerin devam etmesi için yerine konması gerekir.  

Su kaybı ile beraber vücuttaki tuz oranı artar ve beyindeki susama merkezi uyarılarak susuzluk hissi oluşur. Sahurda tüketilen tuzlu gıdalar gün boyu oluşacak susuzluğun daha erken oluşmasına sebep olur. Zeytin, turşu, pastırma, sucuk gibi besinler içeriğinde yüksek miktarda tuz ve baharat içerdiklerinden sahurda tüketmek doğru bir tercih değildir.  

Uzun süren susuzluk sonrası su tüketimi nasıl olmalı?  

Gün boyu su tüketiminin olmamasından dolayı iftar ile sahur arasındaki 6-7 saatlik sürede günlük su ihtiyacının karşılanması gerekmektedir.

Günlük sıvı gereksiniminin 2,5-3 litre arasında değiştiği düşünülürse,

İFTARDA AÇMAK İÇİN 1-2 SU BARDAĞI SU

İFTARDAN YARIM SAAT-1 SAAT SONRA 1-2 SU BARDAĞI SU

İFTARDAN 2 SAAT SONRA 3 SU BARDAĞI SU

YATMADAN ÖNCE 1 SU BARDAĞI SU

SAHURDAN SONRA 2 SU BARDAĞI SU tüketilmelidir.

İftar ve sahurda sıvı alımını arttırmak için doğru besinleri tüketmekte oldukça önemlidir. İftarda hoşaf, komposto, ayran ve cacık gibi su oranı yüksek olan besin alternatiflerini diyet planında bulundurmak günlük sıvı ihtiyacımızı karşılamamıza yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra sıvı alımını arttırmak için sahurda ve ara öğünlerde su içeriği yüksek olan karpuz tüketilebilir. İftardan sahura kadar olan bu arada şeker içeriği yüksek olan gazlı içecekleri ve yağ içeriği yüksek besinler tüketmek susuzluk hissinin daha çok ve çabuk oluşmasına sebep olur. Bunun için hoşaf ve komposto yapımında ilave şeker kullanılmamalıdır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Beyza Ulukan Arşivi