Beyza Ulukan

Beyza Ulukan

Sporcu beslenmesi

Sporcu beslenmesi

Okullar tatile girdi. Çocuklarda düzenli fiziksel aktivite yaptırmalıyız.. Buna göre çocuklarda spor beslenmesi nasıl olmalı?

Okul çağındaki sporcu çocuklarda, hem büyüme ve gelişmenin devamı, hem de sporla harcanan enerjinin yerine konabilmesi için doğru beslenme programı şart! Sporcu çocukların, tüm besin gruplarını almaları gerekiyor. Ebeveynler oarak; onlara yeterli karbonhidrat vererek çabuk yorulmamalarını, protein içeren yiyeceklerle yeterli enerjiyi almalarını, demir sayesinde de performanslarını artırmayı sağlayabilirsiniz.

 

Genç sporcuların sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanması ve istenen düzeyde performans gösterebilmesi için dikkat etmeleri gereken noktalar şunlardır:

 

1.Kahvaltı öğünü atlanmamalıdır.

2.Spor yaparken sıvı alımı, performansı çok etkiler. Sıvı ihtiyacının karşılanması için her 15-30 dakikada 100-200 ml sıvı tüketmek gerekir.

3.Enerji ihtiyacı için en az 3 ana öğün ve 2-3 ara öğün ile beslenilmeli.

4.Antrenman öncesi  ve sonrasında sıvı alınmalı.

5.Spordan  2-3 saat önce kompleks karbonhidratlar olarak adlandırılan makarna, pilav, patates, ekmek gibi besinlerden oluşan bir mönü tüketilmeli.

6.Aktiviteden hemen sonra ise karbonhidrat ve protein içeren bir öğün tercih edilmelidir.

7.Spor sonrası sade suyun yanında , meyve suları, süt, ayran, çorba, karpuz tüketebilirsiniz.

8.Gün içi bolca taze sebze- meyve tüketilmeli.

9.Çocuğunuzun müsabaka sırasında gaz sancısından kıvranmasını istemiyorsanız, şu besinleri spor öncesinde onlara kesinlikle vermeyin: Kuru baklagiller, karnabahar, lahana, brokoli, pırasa, bezelye, yoğurt, süt, lahana, turp, soğan, yer elması ve çiğ sebzeler!

10.Sporcular için üzerinde durulması gereken mineraller; kalsiyum ve demir... Aslında dengeli beslenen çocular bu mineralleri yeterince almış olurlar.

11.Sporcu performansında demirin önemi de çok büyük... Demirin minimal yetersizlikleri bile performansı etkiler. Demirin en zengin kaynakları; et, yumurta, kuru baklagiller gibi protein kaynakları... Çocuklarınıza kırmızı et, hindi eti, deniz ürünleri ve kuru meyveler yedirin, Bunların tüketimi sırasında limon, portakal, koyu yeşil sebzeler gibi C vitamini içeren yiyecekler verilirse, demir emilimi artırılmış olur.

 

ÖRNEK MENÜ

 

Günde en az 2-3 porsiyon kadar süt,yoğurt,peynir

Günde en az 2-4 porsiyon kadar yumurta,tavuk,et,balık,kurubaklagil

Günde en az 2-3 porsiyon kadar sebze

Günde en az 2-4 porsiyon kadar meyve

Günde en az 4-8 porsiyon kadar ekmek,tahıl,makarna,bulgur

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Beyza Ulukan Arşivi