Ramazan sonrası beslenme tavsiyeleri
Bayram günlerinin olmazsa olmazı yemekleri, tatlıları ve çikolataları da var ve bu lezzetli ikramları geri çevirmek neredeyse imkansız... Bayram sonrası kaçırmaların ardından yaz aylarına özel öneriler sizlerle...
Öncelikle hangi yiyecek ve içecek grubunu fazla kaçırdığımızı, yeterli sıvı alıp almadığımız kontrol etmeye başlayabiliriz. Gün içerisinde almamız gereken et grubu (et-tavuk-balık), tahıl grubu(tam buğday ekmeği-bulgur pilavı), süt grubu (süt-yoğurt-ayran), sebze-meyve grubununun dışına pişirme yöntemleri arasından kızartmaları daha mı çok tercih ettik veya daha çok hamurişine mi yöneldik, meyve yerine tatlıyı mı fazla kaçırdık hemen gözden geçirmeliyiz.
Ara öğünlere dikkat...
Ramazan ayında azalan öğün sayılarını bayramdan sonra günlük beslenme programına ara öğünler ekleyerek artırmak, yavaşlamış olan metabolizma hızının yükselmesini sağlayacaktır. Ara öğünler; meyve, süt veya süt ürünleri, tahıllı ekmek, peynir, diyet bisküvisi gibi besinlerden oluşmalıdır.
Tatlıya hayır deme vakti...
Yedikçe daha çok yeme isteği oluşturan tatlılar kan şekeri dengesizliğine neden oluyor. Bu yüzden öncelikle gün içindeki kan şekeri dengesini ayarlamak için ana ve ara öğünlerden oluşan beslenme programını hayatınıza katmalı, tarçını mutlaka süt-yoğurt-meyve grubu ile birlikte tüketmelisiniz. Böylece tatlı ihtiyacınız ortadan kalkacaktır.
Sebze-meyvelerle dost kalın...
Özellikle yaz aylarında çeşitleri ve renkleri bol olan sebze-meyve grubunu günlük tüketiminizden eksik etmeyin. Bol renkli salatalarınızı iki ana öğünde de tüketin, sebzeleri haşlama olarak et-tavuk-balık yanına mutlaka ekleyin hem göze hem damağa hitap edin, porsiyonuna dikkat ederek renk renk meyve tabakları hazırlayın özellikle kırmızı-mor meyvelerin antioksidan özelliğini unutmayın.
Su vazgeçilmeniz olsun...
Yaşamımızın devamı, metabolizmamızı hızlandırıcı suyu gün içinde en az 10 bardak tüketin.Günlük 2.5-3 litre su içmeyi ihmal etmeyelim. Sıklıkla çay-kahve içerek diüretik etkisinden dolayı suya ihtiyaç duymazsınız bu yüzden çay-kahveyi günde 4-5 fincandan fazla tüketmeyin.
Sporu düzenli bir yaşam biçimi olarak hayatınıza katın...
Bayram sonrası beslenmenizde olduğu kadar hareket etmeye de özen göstermelisiniz. Mutlaka günlük 30-45 dakika orta tempolu aktivitenizi ihmal etmeyin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.