Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Ramazan ve Dua

Ramazan ve Dua

Dua insanın Rab katındaki değerini artıran, kişiyi meleği âlâya yükselten, eşrefi mahlukat derecesine eriştiren müthiş bir nimettir. Her inanan kendisine bahşedilen bu ulvi nimeti özellikle içinde bulunduğumuz Ramazan ayında en kâmil mânâda değerlendirme çabasına yönelmelidir. Bu kişi için Ramazanda büyük bir kazanımdır.

Rab katındaki kıymetimiz duayla anlaşılır. Cenâb-ı Hak: “De ki; eğer duânız olmasa Rabb’im size niye değer versin?” (1) buyurmaktadır. Dua bize şah damarımızdan daha yakın olan Allah Teâlâ ile irtibata geçmek, iletişim kurmak ve her çeşit arzu ve isteklerimizi iletmek, aklanmak için yalvarıp yakarışa geçtiğimiz en hayırlı vasıtadır.

Bir Müslüman’ın Rabb’ine takdim ettiği en kıymetli hazinesi duadır bilhassa rahmet ve mağfiret ayı Ramazanda dua cidden çok ehemmiyetlidir. Rahmeti, affı, bağışlanması bol olan bu rahmet ayında rahmete vesile olacak, affedilemeye mazhar dualar çokça yapılmalıdır. Ramazan ayında âdeta duayla bütünleşmek lâzımdır.

Dua, hiç şüphesiz ahret için faydalıdır ama dünya için de pek çok faydası vardır. Hz. Eyyüb (A.S) şifa bulması için, Hz. Yunus (A.S) balığın karnından çıkabilmeleri için duâya sarılmışlardır. Yâni türlü türlü dünyevî problemin çözülmesinde dua gizli bir anahtar rolü oynar. Zira dua, yüce Rabb’in gizli hazinelerindendir.

Yine dua, kişisel sıkıntılarımızın çözümlenmesinde de en tesirli bir müessirdir. Başımıza gelen sıkıntı ve problemler için Kâinâtın Mutlak Sâhibi’ne yönelip dua ettiğimizde gönlümüzde bir ferahlık hisseder, farklı bir güç kazanırız. Bizi bizden iyi bilen, varlığımızın en değerli sâhibine dua ile içimizi açtığımızda bizde mevcut olan tüm negatiflikler yerini pozitifliğe bırakır böylece dua varlığımıza farklı bir kuvvet katar. Bitkin, üzgün, süzgün haldeyken Allah Azze ve Celle’ye yapılan samimâne duâlar neticesinde sevinçli, dinamik ve canlı bir ruh hâline kavuşuruz. İnsan en zor ve zayıf anlarında yöneldiği Rabb’ini her an duayla yanı başında hissetmesi kişi için ne büyük mânevi destektir!

Her şeyin bittiği sanıldığı en kritik anlarda dualar tüm menfilikleri müspete hâle çevirebilir. Kişi duayla en zor problemlerin içinden kolayca sıyrılır. Dua, ümitsizliği ümide, umutsuzluğu umûda dönüştürür. Dua, kişinin hayâta bakışını pozitif hâle getirir. Allah Teâlâ duayla vakti geldiğinde her işi olması gereken zemine oturtur. İnancıyla, duâsıyla insan ne kadar olumsuzluk içinde dahi olsa hayâta küsmez bilakis hayâta tutunur. Dua kişiyi çâresizlikten kurtarır, ona yeni ufuklar açar.

Hele şu mübârek Ramazan ayında yalnızca kendimiz için yapılan duâlar makbul olabileceği gibi etrâfımızdaki dost ve yakınlarımız adına yapabileceğimiz hayır duâlar ile nice katı kalplerin yumuşamasına vesile olabiliriz. Ayni zamanda bin bir çile, sıkıntı ve zulüm altında bulunan dünyânın değişik coğrafyalarındaki mümin kardeşlerimiz için duâlar etmemiz bugün sosyal hayâtın vaz geçilmezidir. Bu vesileyle Müslümanların sıkıntıları paylaşılmış, onların dertleriyle hemhal olmuş oluruz. Duayla aşılmayacak engel yoktur.

Dua günümüzde yeni zuhur eden pek çok psikolojik rahatsızlıkların giderilmesinde de etkili bir çözümdür. İnsanların kendi acziyetlerini idrak edip, çok yüce, çok büyük ve çok güçlü bir rahmet kapısına dayanmanın adıdır dua. Kişiye güven ve kuvvet verir, kaygı ve korkuları giderir. Nice olumsuz duygular dua sâyesinde olumlu hâle gelir.

Bugün yapılan pek çok ilmî araştırma sonucunda, insanların fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklarının dua tedâvisiyle onarıldığını, duânın kişiye mânevi yönden yaşam gücü kattığını ispat etmiştir. Bilhassa stresle ilgili kanser hastalığında, kalp, tansiyon, şeker hastalıklarında, psikolojik hastalıkların iyileştirilmesinde duanın büyük katkı sağladığı bugün kanıtlanmıştır.

Dua ayni zamanda belâ ve musibetler karşısında kişinin kendisini bir başına hissetmesinin önüne geçen ilâhi bir yöneliştir. İnsanın kendisini yaratan yüce Yaratıcısına duayla iltica ederek kalbini açması onun fikir ve his dünyâsına içli ve derin mânâlar katar, hayâtını anlamlandırır. Dolayısıyla dikkat edildiğinde görüleceği üzere duâyen insanlar hayâta hep pozitif bakan mutlu ve huzurlu insanlardır.

Her gün her gün güne başlarken duayla başlamak, ellerin semâya açılarak Cenâb-ı Hakk’tan sağlık, rahmet, âfiyet ve selâmet dilemek bedenimize pozitif enerji yükleyerek günün negatifliklerine karşı güç toplamış oluruz. Gün içinde karşılaşacağımız sıkıntıları bu güçle açabileceğimiz bilinciyle azâlarımız sâkinleşir, ruhûmuz dinler.

O halde rahmet ayı Ramazanda duâya çokça sarılalım.

----------

1) Furkan, 77

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi