Pişmanlığa Bir Adım Kala
Azap size gelmeden önce Rabbinize dönün ve O’na teslim olun. Sonra size yardım edilmez. Farkında olmadan azap size ansızın gelmeden önce, Rabbinizden size indirilenin en güzeline uyun ki, kişi, “Allah’ın yanında, işlediğim kusurlardan dolayı vay hâlime! Gerçekten ben alay edenlerden idim” demesin. Yahut, “Allah beni doğru yola iletseydi, elbette O’na karşı gelmekten sakınanlardan olurdum” demesin. Yahut azabı gördüğünde, “Keşke benim için dünyaya bir dönüş daha olsa da iyilik yapanlardan olsam” demesin. (Allah, şöyle diyecek:) “Hayır, öyle değil! Âyetlerim sana geldi de sen onları yalanladın, büyüklük tasladın ve inkârcılardan oldun.” (Zümer,54-59)
Yaşadığımız bu geçici zaman diliminde ahiret meydanında gerçekleşecek olaylardan şimdiden kendimize çeki düzen vermemiz için Yüce Rabbimiz bizlere kesitler sunmakta, son pişmanlığın hemen öncesinde bizleri uyarmaktadır. Peki, bu ayetlerde zikredilen hususlar bizlere yeterince inandırıcı gelmiyor da mı yanlış yollara düşebiliyoruz?
***
Kur’an ve sünnet bizim hem rehberimiz hem de reçetemizdir dostlar. Burada ifade edilenler şeksiz ve şüphesiz iman etmemiz gereken aynı zamanda hayatımızda tatbik etmemiz gereken gerçeklerdir. Bu yoldan bir an bile sapmak bizleri sonu pişmanlıkla bitecek bir menzile çıkaracaktır. Örnek verecek olursak, kişi fuhşa düşer, ailesinin rızkıyla kumar oynar, içki içer ve sonunda hem kendisini hem de ailesinin hayatını perişan eder. Arkasına döner bir bakar ki geride harabe bırakmıştır, ahh bırakmıştır, keder ve üzüntü bırakmıştır. Bu kişinin dizlerini dövmesi yeterli midir? Ya pişmanlığı geri çevrilip tövbesi reddedilirse? İşte o zaman yukarıda zikredilen ayette ifade edilen ve pişmanlık duyarak nida eden bir kişinin ağzından dökülen : “ Keşke benim için dünyaya bir dönüş daha olsa da iyilik yapanlardan olsam” diyen kimseye Yüce Rabbimizin : “Hayır, öyle değil! Âyetlerim sana geldi de sen onları yalanladın, büyüklük tasladın ve inkârcılardan oldun.” diye pişmanlığını geri çeviriverirse ne yaparız? Kişi bundan dolayı yaptığı hataya pişman olmalı, nasuhi tövbe ile o günaha bir daha dönmemek üzere “Ben pişmanım keşke yapmasaydım.” Kapısına sığınarak tövbe etmelidir.
***
İyi düşünmek ve yaşantımızı ona göre şekillendirmek gerek dostlar. Son pişmanlığının fayda etmeyeceği, tövbe kapısının kapanacağı o vakit gelmeden evvel kendimize çeki düzen vermeli ve daha zamanım çok ileride yaparım savsatasından bir an evvel kurtulup hemen üzerinde bulunduğumuz hali sorgulamamız gerekmektedir. Kur’an-ı Kerimde pişmanlık üzerine ölen insanların hayatlarından birçok olay zikredilir, birçok kıssa anlatılır. Âcizane tavsiyem bunları okumanız ve gözden geçirmenizdir. Son pişmanlığın fayda vermeyeceği o günde Rabbimizin karşısına kendisine hakkıyla kulluk yapmış olarak çıkarsın ve bizleri pişmanlık duyacak amellerden uzak eylesin.
Selam, dua ve muhabbetlerimle…