Ayşe Boztaş

Ayşe Boztaş

Okunmaya müsait bir yazı

Okunmaya müsait bir yazı

Bizler aslında okumayı çok seven bir millet değiliz. Nedendir bilinmez bir türlü okumaya fırsat bulamıyoruz. İşler güçler derken bir de birkaç bahane bulmuşken okunmak için alınan o güzel kitaplar kapakları açılmadan, raflarda tozlanıp gidiyor. Sonra aklımıza gelirse küçük bir bezle tozunu alıyoruz o kadar. Oysa kitaplar okundukları zaman tozlanmazlar hatta bilgi edinmeye aç zihinlerin ellerinde oldukları zaman yıkanırlar.

Kitap okuma oranı düşük ülkelerden biriyiz, buna rağmen okumamak konusunda hala ısrarlıyız. Çok uzak olmamakla birlikte şu yakın tarihte tramvaylarda okunan kitapları sizler de özlemediniz mi? Hani o yavaş yavaş çevrilen sayfaların sesini… Ne yazık ki şimdilerde ellerde kitap yerine telefon var. Tabi bu söylediğim telefonlara dokunulmasın anlamında değil. Zira teknolojinin lüks durumundan çıkıp “ihtiyaç “ durumuna geçtiği bir çağda teknolojiye dokunmayın demek pek mümkün değil. Teknoloji elbette olmalı ancak teknolojinin varlığı bizlere ne kitapları unutturmalı ne de sosyal yaşamı. Tabi bu kitap işini tercihe döktüğümüzde oluyor hani mesela bir kitabın filmi varsa kitabı okumak yerine filmi izliyoruz.

Okumak eylemini yalnızca kitaplar yönünden bakmamak gerek. Dergiler ve gazeteler de okumak eyleminden paylarını almalı. Edebi dergiler sahasında pek fena değiliz aslında, özellikle şu sıralar bu alana ilgi duyan gençlerin çıkardığı dergiler kulağıma geliyor. Az önce de bahsettiğim teknoloji çağında kendilerini, kaybetmeden varlıklarını edebi sahada korumaya çalışan insanların olması hatta yeni nesil insanların olması güzel. Doğrusu edebi alanda ilgilenen insanların varlığını bilmek insana “okumak ferahlığını” veriyor sevgili dostlar.

Okumak “ çok geniş bir kavram. Mesela bu kavramı duyunca kimisinin aklına hemen şiir gelir. Hani şiir okunmaya değer en güzel sanattır dedikleri. Hani Nazım Hikmet’in, Cemal Süreyya’nın akılda kalan o güzel şiirleri. Yani bu kavram bu kadar genişken okumamak olmaz ister bir şiir ister bir hikâye olsun yeter ki okuyun. Murat Menteş bir kitabında diyor ki “ okumak fikirleri riske atmaktır”. Ne anlamlı bir söz. Bu söze dayanarak biraz okuyup fikirlerimizi riske atalım belki bu riskten daha güzel fikirler doğacak. Okumaya pek müsait olmadığımız şu zamanlarda diyorum ki bari ben okunmaya müsait bir yazı yazayım. Sevgiyle kalın…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ayşe Boztaş Arşivi