Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Öğretmen olmak

Öğretmen olmak

Efendim mâlum yarın 24 Kasım öğretmenler günü. Şimdiden bu kutsal görevi yürütmekte olan kıymetli öğretmen arkadaşlarımın gününü tebrik ediyorum. (Ancak bizim sonradan icâd edilen tüm günlere, farklı baktığımızı her zaman vurgulamışızdır.) Öğretmenlik mesleği bizim düşüncemize göre, kutsal bir görevdir ve biz mesleğimizi; ‘Peygamber mesleği’ olarak görürüz. Yılların deneyimli bir eğitimcisi olarak biz bugünkü yazımızda, öğretmen olmanın içinde nelerin bulunduğunu ifâdeye çalıştık. Yazımız tüm öğretmenlerimize armağan olsun. Çağlara yön veren yüce Kur’ân’ın “( Ey Muhammed) Yaratan Rabb’inin adıyla oku! O, insanı bir aşılanmış yumurtadan yarattı. Oku! İnsana bilmediklerini öğreten, kalemle (yazmayı) belleten Rabbin, en büyük kerem sâhibidir.” (Alak, 1-5) ilâhî emrinin uygulamasının adıdır, öğretmen olmak.‘Çin’de dahi olsa ilmi arayınız. Çünkü ilim öğrenmek her Müslüman’a farzdır. Melekler, yaptıkları işten hoşlandıkları ilim talebeleri için kanatlarını yere sererler.’ (Câmiü’s-Sağîr, c.I, s.310) diyen âlemşümul düşünüşün ortaya konulmasının adıdır, öğretmen olmak.‘Ben ancak muallim olarak gönderildim’ (İbni Mâce, Sünen, c.I/17) diyen cihan peygamberine tâbi olmanın adıdır, öğretmen olmak.Şerefli Kur’ân’ın: “De ki: hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Ancak akıl sâhipleri öğüt alırlar” (Zümer, 9), “Yüce Allah, sizden iman edenler ile, ilme nâil olanların derecelerini yükseltir” (Mücâdele, 11), “Kulların içinde Allah’tan ancak âlimler gereği gibi korkarlar” (Fâtır, 29)), “Sakın câhillerden olma” (En’am, 35), “Câhillerden yüz çevir” (A’raf, 199) mealindeki âyetleri ve daha niceleri ile en mükemmel, son din İslâm’a teslim olmanın adıdır, öğretmen olmak.

Şüphesiz âlimler, peygamberlerin vârisleridirler. Peygamberler altın ve gümüş miras bırakmazlar. Onlar sâdece ilim bırakırlar. Mirastan pay olarak ilim alanlar, çok büyük pay almış olurlar.’ ( Ahmet bin Hanbel c.V/197), ‘Beşikten mezara kadar ilim talep edin.’ (Keşfül Hafa c.I/138 H. No: 397), ‘İlmin fazileti ibâdetin faziletinden üstündür. Az ilim, çok ibâdetten hayırlıdır.’ ( et- Tergib ve’t Terhib c.I, s. 93), ‘Ya âlim, ya öğrenci, ya dinleyici veya (bu kimseleri) sevici olmaya bak. Beşincileri olma helak olursun.”( Feyz’ül- kadir c.II s. 17) Buyuran bir geniş ufuklu peygamberin izinden gitmektir, öğretmen olmak.

Hak, bâtıldan ancak ilimle ayrılır. Bunu en iyi şerefli peygamber aleyhisselam göstermiştir. Kötülük çirkinlikten, hayır şerden sâdece ilimle, bilgiyle ayrılır. Buna dâir en güzel sözleri sarf eden ve dahi hayâtına uygulayan; ‘Dünyâyı isteyen ilme sarılsın, ahreti isteyen ilme sarılsın, her ikisini isteyen yine ilme sarılsın.’ (Ahmet Hamdi Akseki, İslam c.I/510), ‘Dinimizde iki kişiye haset derecesinde imrenilir, bunlardan birisi malını Allah yolunda harcayan kimse, diğeri de Allâh’ın verdiği ilmi insanlara öğreten kişi.’ ( et Taç, c.I/59) Buyuran bir yüce peygambere uymanın adıdır, öğretmen olmak.

Câhiliye zamânında kız çocuğunu toprağa diri diri gömen Ömer bin Hattab’dan, adâletin timsâli Hz. Ömer’in (r.a) yetiştirilmesinin adıdır, öğretmen olmak.

Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.’ Diyen ilim âbidesi Hz. Ali Efendimizi tasdik ve takdir ettiğimizin adıdır, öğretmen olmak. Daha 21 yaşında gençliğinin bahârında İstanbul’u alarak yeni bir çağ başlatan, Fatih Sultan Mehmed’i yetiştiren Ak Şemseddin olmanın adıdır, öğretmen olmak.

Yavuz Sultan Selim ile İslâm’ın yükselmesine hizmet etmesini sağlayan Kemal Paşazâde olmanın adıdır, öğretmen olmak. Tam 46 yıl padişahlık yapan Kânûnî Sultan Süleyman’ı, II. Selim’i, III. Murad’ı, III. Mehmed’i yetiştiren Ebû Suud Efendi olmanın adıdır, öğretmen olmak.

Vatan için şehid olmanın adıdır, öğretmen olmak.

Kolaylaştırınız! Zorlaştırmayınız! Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz. Birbirinizle anlaşın, iyi geçinin, ihtilâfa düşmeyin.’ (Buhârî, c.III/72) düsturunun uygulanmasının adıdır, öğretmen olmak. Tüm öğretmenlerimize sevgi ve saygılarımla…

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi