Nsu Komisyonu Üyeleri, Raporun Rafta Unutulmasını İstemiyor

Nsu Komisyonu Üyeleri, Raporun Rafta Unutulmasını İstemiyor

Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı Neonazi terör hücresinin suçları ve aşırı sağcı şiddet konusunu ele alan Federal Meclis Araştırma Komisyonu'nun perşembe günü sunduğu rapor kamuoyunda geniş yankı buldu.

Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı Neonazi terör hücresinin suçları ve aşırı sağcı şiddet konusunu ele alan Federal Meclis Araştırma Komisyonu'nun perşembe günü sunduğu rapor kamuoyunda geniş yankı buldu. Komisyon üyeleri, “Bu rapor raflara kaldırıp unutulmamalı” diyerek, sundukları 47 maddelik önerilerin yerine getirilmesini talep etti.

Federal Meclis'te 2 Eylül'de Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, NSU kurbanları ve yakınlarının hazır bulunacağı özel oturumda irdelenecek olan rapor, komisyon tarafından tanıtıldıktan hemen sonra parlamentonun internet sitesine kondu.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, “NSU cinayetleri Almanya için bir utançtır” diye başlık attığı bildirisinde, parti siyaseti yapmadıkları ve bu zor görevi büyük şahsi emekle yerine getirdikleri için komisyon üyelerine teşekkür etti. Almanya'da farklılıkların korkusuz bir şekilde varlığını sürdürebilmesi konusunda Federal Meclis'te temsil edilen siyasi partilerin birleştiğini vurgulayan Gabriel, bu birliğin raporda ortaya konan önerilerin hayata geçirilmesi konusunda da devam ettirilmesini temenni etti. Gabriel, “Umarım, araştırma komisyonunun çalışması NSU kurbanlarının yakınlarının yaralarını sarmaya katkıda bulunur” dedi. Yeşillerin baş adaylarından Katrin Göring-Eckardt ise raporun ülkenin iç istihbaratı konumundaki Anayasayı Koruma Teşkilatları'nın ‘sağ gözünün kör' olduğunu tescil ettiğini, bundan dolayı bu kurumun feshedilip yeniden yapılandırılmasını talep etti.

İBRETLİK OLAY; POLİS, SAVCI VE HAKİMLERİN DERS KİTAPLARINA ALINMALI

Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich ise raporu “değerli ve önemli bir aydınlatma çalışması” olarak değerlendirdi. Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Friedrich, bakanlığın komisyonun çalışmalarını başından beri önkoşulsuz desteklediğini vurguladı. Friedrich ayrıca komisyonun önerdiği reformlarla ilgili çalışmalar başlatıldığını belirtti.

Federal Meclis NSU Araştırma Komisyonu'nun 47 maddelik önerilerinde öne çıkan konular ise şöyle: “Göçmen vatandaşlara yönelik bir suç olayında muhakkak aşırı sağcı saik araştırılmalı. NSU olayından ibret alınmalı ve bu konu polis, savcı ve hakimlerin ders kitaplarına alınarak okutulmalı.”

Polisten federal savcılığın görevlerine kadar 47 öneri üzerinde uzlaşan komisyon üyeleri, Anayasayı Koruma Teşkilatı konusunda farklı fikirlerini ek olarak sundu. Birlik Partileri (CDU/CSU) raporda önerileri ‘kapsamlı' bularak ek öneride bulunmadı. SPD ek önerge sunarak haksız polis muamelesine karşı bağımsız şikayet mercilerinin oluşturulmasını, ayrıca istihbaratın köstebek (V-Mann) uygulamasının da meclis tarafından kontrol edilmesini istedi.

Hür Demokratlar (FDP) ise bir sonraki yasama döneminde de bu komisyonun çalışmalarını sürdürmesinden yana.

Sol Parti, NSU soruşturmalarında polisin ‘kurumsal ve yapısal ırkçılık' yaptığını belirterek, SPD gibi polisi şikayet edebilecek bir daire talep etti. Sol Parti'ye göre Anayasayı Koruma Teşkilatı tamamen feshedilmeli. Yeşiller ise bu kurumun yeniden yapılanmasından yana. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.