Norveç, Mısır’da Orantısız Güç Kullanımını Kınadı

Norveç, Mısır’da Orantısız Güç Kullanımını Kınadı

Norveç, Mısır’da darbeyi protesto eden göstericilere karşı güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanmasını kınadı.

Norveç, Mısır’da darbeyi protesto eden göstericilere karşı güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanmasını kınadı. Yetkililer, olayların daha fazla büyümeden bir çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.

Norveç Dışişleri Bakanlığı resmi internet sayfasında yayınlanan açıklamada halkın barışcıl gösteri hakkı bulunduğuna dikkat çeken yetkililer, olayların bu denli büyümesinin sorumlusu olarak askeri yönetimi gösterdi.

Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, "Biz Norveç olarak, Mısır’daki güvenlik güçlerinin protestoculara karşı kullandığı orantısız gücü ve şiddeti kınıyoruz." ifadelerini kullandı. Mısır’ın geçiçi Başbakanı Hazım el-Beblavi ile görüstüğünü aktaran Eide, "Görüşmede kendisine katliamı önlemek için gereken herşeyin yapılması, güvenlik güçlerinin uluslararası insan hakları yükümlülüklerine uyması ve her iki tarafın da duyarlı olması gerektiğini söyledim." dedi.

Sivillere karşı şiddet kullanmanın demokrasiye götürecek yol olmadığını söyleyen Norveçli bakan, Mısır halkını demokrasiye kavuşturmak için büyük ve kapsamlı bir siyasi süreç gerektiğininin altını çizdi. Bakan Eide, "Mısır’daki askeri yönetimin tavrı ve amaçları beni endişelendiriyor. Mısır halkına demokrasi getirmek istediklerinden emin değilim." şeklinde konuştu.

Norveçlilere Kahire’ye kesinlikle gitmemeleri tavsiyesinde bulunan bakanlık, olağanüstü durumlar dışında Mısır’ın diğer bölgelerine de seyahat gerçekleştirilmemesi gerektiğini duyurdu. Bakanlık, daha önce de Mısır’a savunma sanayi ürünlerinin ihracaatını durdurmuştu.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.